armstrong (Foto: JAVIER SORIANO, © amd)
armstrong (Foto: JAVIER SORIANO, © amd)

Armstrong etter Ullrichs dopinginnrømmelse: «Varmt hjerte. Utrolig atlet. Stor konkurrent»

Doper provoserer med støtte til dopingrival.

Den tidligere proffsyklisten Jan Ullrich er overraskende nok overrasket over de sterke reaksjonene på hans innrømmelse av tidligere dopingbruk.

Tyskeren, som vant Tour de France i 1997, sier til avisen Bild am Sonntag at han er skuffet over at uttalelsene til magasinet Focus fikk så stor oppmerksomhet.

– Spesielt nå, en uke før Tour de France, burde de tyske syklistene som kan kjempe om etappeseirer være i sentrum. Egentlig gjentok jeg bare med andre ord det jeg har sagt tidligere, og som jeg også er dømt for, sier Ullrich.

Les også: Jan Ullrich innrømmer dopingbruk: – Alle har visst at han var steindopet

Mener han ikke jukset
Han burde kanskje tatt med i beregningen at dette var første gang han med rene ord innrømmet bloddoping, og at det var det som førte til at uttalelsene fikk stor oppmerksomhet.

I intervjuet med Focus, som ble offentliggjort i sammendrag før bladet kommer i salg mandag, medga 39-åringen at han var klient av den spanske «dopinglegen» Eufemiano Fuentes og fikk behandling av ham.

Men selv om han innrømmet bloddoping, mener Ullrich at han ikke jukset.

– Jeg har ikke tatt noen ting som andre ryttere ikke tok. For meg er det først juks når man tar noe de andre ikke tar. Det gjorde jeg aldri, forklarer Ullrich overfor magasinet.

Les også: Forbannet Froome: – Det er vanskelig ikke å bli sint

Hylles av Armstrong
De fleste kjøper nok ikke den unnskyldningen, men etter at hans innrømmelse ble kjent fant en annen lite angrende dopingsynder ut at han skulle si sin mening om Ullrich.

Det er selvsagt mulig han provoserer bare for å provosere, men de fleste synes nok ikke at Lance Armstrongs twittermelding etter Ullrich-innrømmelsen var veldig smart.

«Jan Ullrich? Varmt hjerte. Utrolig atlet. Stor konkurrent. Elsket å konkurrere med deg, min venn», skriver Armstrong, som om han ser på tyskeren som en mann han har konkurrert med på et ærlig grunnlag.

Det er også en annen tone enn da Danilo Di Luca nylig ble dopingtatt. Da var nemlig Armstrong svært kritisk på Twitter:

– Jeg vet jeg er null kredibilitet rundt dopingspørsmål - jeg kan likevel ikke la være å tenke, «virkelig, Di Luca? Er du så jævlig dum?»

Muligens er resonnement hans at doping var greit før, men at det ikke er greit nå.

– Patetisk
En som ovehodet ikke likte Ullrich sin unnskyldning var Johan Kaggestad. At Ullrich mente det var greit å dope seg «fordi alle andre gjorde det» fikk TV 2s sykkelekspert til å tenne på alle plugger.

– Det er noe forbannet tull. Det var mange i sykkelfeltet som ikke dopet seg, men de hadde liten sjans til å konkurrere mot de som var stinne av EPO. Så jeg synes han opptrer patetisk i systemforklaringen sin. Det er hans måte å forsvare det han har gjort. Han har vært med på å knuse omdømmet til sykkelsporten og idretten generelt, og du kan ikke forsvare en forseelse med at andre gjør tilsvarende forseelser. Han har forbrutt seg mot gjeldende regelverk, han har jukset seg til suksess i idretten, og det er etter min mening patetisk å forklare det med at alle andre har gjort det samme, sa Kaggestad til TV 2 lørdag.

(©NTB/TV 2 Sporten)