EM KLARE: Erlend Mamelund og de andre håndballguttene får uansett en tøff EM pulje. (Foto: Teigen, Trond Reidar/NTB scanpix)
EM KLARE: Erlend Mamelund og de andre håndballguttene får uansett en tøff EM pulje. (Foto: Teigen, Trond Reidar/NTB scanpix)

NHF-klage nådde ikke frem - Norge fikk marerittpulje i EM

– Noe er åpenbart feil, mente styremedlem i NHF Espen Karlsen. Men ble ikke hørt.

I kveld ble EM-gruppene i håndball trukket, og Norge var seedet på laveste nivå. Dermed endte det ikke overraskende med knalltøff motstand for håndballgutta.

Norges EM-pulje er blitt en marerittpulje, der man møter Spania, Island og Ungarn. Fra seedingsnivå to kunne det vært verre å trekke Frankrike, men bortsett fra det fikk Norge den tøffeste motstanden man kunne fått.

– Tøffeste motstandere fra alle nivå, sier Espen Karlsen til handball.no.

Leverte klage
Med tanke på Norges innsats i EM for halvannet år siden, og at man kvalifiserte seg som nummer to i sin kvalifiseringsgruppe, så var det ingen som reagerte på seedingen.

Men mange hevet øyebrynene da Hviterussland ble rangert på nivå tre. Hviterusserne var ikke en gang kvalifisert til EM for to år siden.

Allerede tirsdag henvendte Norges Håndballforbund seg til Det europeiske håndballforbundet og spurte om en forklaring. En forklaring som uteble helt frem til fredag.

Nå har NHF sendt et formelt brev hvor de klager på uklare seedingskriterier, og skriver at de sliter med å forstå hvordan seedingsnivåene er blitt som de er blitt.

– NHF stiller spørsmål ved kriteriene som er lagt til grunn for ranking/seeding til dagens EM trekning. Slik vi tolker det er bruken av disse ikke konsistente noe som gir utslag for hvilke lag som seedes på nivå tre og fire, sier generalsekretær Erik Langerud.

Men klagen nådde ikke frem. Etter flere timers rådslaging kom EHF frem til en forklaring for hvorfor seedingen ble som den ble.

– Vi tar svaret fra EHF til etterretning, men registrerer fortsatt at de ikke har kommet med klare kriterier for hva som ligger til grunn. Vi gir oss i denne omgang, men vi vil fortsette å jobbe for at det for fremtiden kommer helt klinkende klare regler for hvordan dette skal være, sier styremedlem Espen Karlsen.

Forklaringen EHF etter hvert kom frem til er at Island og Tsjekkia rykker opp og tar Slovenia og Tysklands plasser på rangeringen ettersom de slo disse lagene ut i kvalifiseringen. Mens Hviterussland og Montenegro rykket opp til plassene til Island og Tsjekkia.

Slik havner lagene på rett seedingsnivå, men rangeringen på hvert nivå stemmer ikke med den EHF selv har kommunisert ut.

Og det harmonerer dårlig med forklaringene TV Sporten fikk fra EHF tidligere fredag.

Ulik praksis fra EHF
Forklaringen TV 2 Sporten fikk fra EHF var følgende:

– Hviterussland tok plassen til Slovenia, som ikke kvalifiserte seg, men som endte på en høyere plass i forrige EM, forklarte mediesjef JJ Rowland.

Island vant gruppen til Hviterussland og Slovenia. I EHFs regelverk står det at dersom et lag ikke klarer å kvalifisere seg, overtar laget som slo dem ut rangeringen deres.

Så langt er det greit, men samtidig sendte Tsjekkia og Montenegro ut Tyskland i sin gruppe. Her var det nemlig Tsjekkia som gruppevinner som fikk Tysklands rangering.

– Tsjekkia fikk Tysklands plass av samme årsak. Montenegro kan da ikke plasseres høyere. Plassen til Tyskland kan bare gis en gang, forklarte Rowland.

Les også: Norge bunnseedet i håndball-EM

– Noe er åpenbart feil
Problemet for EHF er at det blir ulik praksis fra gruppe til gruppe. I det ene tilfellet gir de rangeringen til gruppevinneren, i det andre gir de den til laget som ble nummer to.

Slovenia ble nummer seks i forrige EM, fire plasser foran Island. Ettersom lagene som endte mellom Slovenia og Island, Tyskland, Ungarn og Polen, enten ikke klarte å kvalifisere seg eller endte på andreplass i sin kvalifiseringsgruppe, så vil Island bli rangert foran Tsjekkia dersom de blir tildelt rangeringen til Slovenia.

– Noe er åpenbart feil, sa styremedlem i Norges Håndballforbund Espen Karlsen til tv2.no.

Kan ikke forklare seedingen
Når TV 2 Sporten konfronterer EHF med dette, blir de usikker.

– Jeg må høre med konkurranseavdelingen igjen, sa Rowland.

To timer senere kommer svaret.

– Vi har sjekket det igjen, og det er korrekt, er svaret fra EHF. Men noen forklaring på hvorfor det er korrekt kunne de ikke komme med.

Men TV 2 Sporten fikk opplyst at saken ble diskutert i EHF. Og noen timer senere kom forklaringen.

EM-seedingen:
Nivå 1: 1. Danmark 2. Serbia 3. Kroatia 4. Spania
Nivå 2: 1. Tsjekkia 2. Island 3. Frankrike 4. Sverige
Nivå 3: 1. Makedonia 2. Hviterussland 3. Ungarn 4. Polen
Nivå 4: 1. Norge 2. Østerrike 3. Ungarn 4. Russland