braekhus
braekhus

Cecilia Brækhus: – Leger undersøker hodet mitt hvert eneste år

Brækhus om hvordan hun lurte foreldrene, bokseforbud, nedturene, Holly Holm og resten av karrieren.

Mallorca (TV 2 Sporten):

I denne ukens utgave av Sportsportrettet har TV 2 intervjuet Cecilia Brækhus på treningsleir på Mallorca. I det 25 minutters lange programmet snakker bergenseren om en rekke temaer, blant annet om hvordan boksekarrieren startet som 13-åring, da hun så seg nødt til å dra noen hvite løgner til skeptiske foreldre.

– Noen glass hvitvin
For over lang tid snek hun seg ut fra barndomshjemmet for å trene kickboksing.

– De fant jo ut av det til slutt, jeg forsvant til faste tidspunkter og ble bedre trent. Så skjønte de hva som foregikk og jeg måtte fortelle at jeg hadde vært på kickboksing-trening. De var ikke så happy, men etter et møte med trenerne skjønte de at dette var en flott idrett. Det er verre ting ungdommer sniker seg ut for på den tiden der, sier Cecilia Brækhus.

– De er nervøse nå også, spesielt min mor, hun må ha noen glass hvitvin, men jeg tror de er ganske stolte. De er alltid på kamp, legger hun til.

Se Sportsportrettet med Brækhus i videovinduet over!

Sjekkes for hodeskader
Intervjuet, som du kan se i videovinduet over, ble gjort dagen før svenske Frida Wallberg gikk i bakken under sin tittelkamp i Stockholm for en uke siden, med Brækhus tilstede i salen. Den potensielle motstanderen fikk påvist hjerneblødning og ble lagt i koma, tilstanden har bedret seg betraktelig utover denne uken, selv om hun aldri kan gå kamp igjen.

– Boksing er en tøff idrett, det vet alle som går inn i proffboksing. I dagens samfunn er toppidrett på høyt nivå råtøft, også fotball, håndball eller slalåm. Folk må få ta valget selv, og selvfølgelig er det viktig å ha en åpen debatt når ting går galt, sier Brækhus i intervjuet.

– Tror du det er farlig?

– Om det er farlig? Det er en tøff idrett. Men jeg tenker ikke på det når jeg går i ringen. Boksing er en av de største idrettene i verden, skadestatistikken er forbløffende liten også i forhold til andre idretter. I Norge er det heller blitt en greie om det etiske, det at vi slår mot hodet. Det debatteres hyppig og jeg synes vi har kommet inn på et sunt spor, sier Brækhus.

Hun forteller at eksperter og leger undersøker kroppen og hodet hennes ofte, uten å ha påvist noe uregelmessig.

– Vi går hvert år gjennom en MRT, vi får skannet alt, også før og etter kamp. Jeg tror ikke det er mange idrettsutøvere som er blitt sjekket like grundig som meg de siste seks årene, sier hun.

En MRT-undersøkelse går blant annet ut på å sjekke musklene som holder skjelettet oppe, ved hjelp av hjernen.

Ikke interessert i OL-medalje
Mens Brækhus har vært proffbokser har også amatørboksing blitt innlemmet på OL-programmet. Brækhus som var suveren i sin vektklasse som amatør, har ingen planer om comeback der for å sikre seg OL-medalje.

– Jeg hadde det utrolig kjekt da jeg så OL-kampene sist gang, det var noen fantastiske finaler. Men personlig er jeg ferdig med amatørboksing, det ligger bak meg. Jeg hadde en fantastisk tid som amatør. Nå fokuserer jeg på noen av de tøffeste årene i min karriere og legger all energi der, sier Brækhus.

For det er proffboksing som er lidenskapen til 31-åringen, selv om det trolig må et regjeringsskifte til for å få flyttet kampene hjem til Norge og Bergen:

– Jeg synes det er trist at man ikke før bokse i Norge, mange går glipp av stor idrett. Men jeg har stor respekt for andre som mener noe annet, sier hun, som også ser noen fordeler med det norske lovverket.

– For meg var det hell i uhell. I dag trener jeg i hjertet av Europas største promotorselskap med en av de beste trenerne i verden, så man kan definitivt si at jeg har vært heldig der, ja. Men det hadde vært veldig gøy å få bokse på hjemmebane en gang, i Bergen, sier hun.

I intervjuet, som varer i 25 minutter, snakker Brækhus også om et motiverende møte med en kjepphøy, italiensk journalist i 2009, om familie og barn når karrieren er over og om sjokket Holly Holm ga henne.

Se hele programmet på TV 2 Sumo.