FORELDRESEX: Sexolog mener det er greit at barn ser foreldre har sex.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
FORELDRESEX: Sexolog mener det er greit at barn ser foreldre har sex. (Foto: Illustrasjonsfoto)
MISTER LYSTEN: Flere menn forteller at de har mistet lysten på sex. En av grunnene er partnererens fantasier...  (Foto: Illustrasjonsfoto)
MISTER LYSTEN: Flere menn forteller at de har mistet lysten på sex. En av grunnene er partnererens fantasier... (Foto: Illustrasjonsfoto)
RISIKOFYLT: Gonoré kan bli en uhelbredelig sykdom. Den enkle oppskriften for å unngå sykdommen er å bruke kondom.   (Foto: Illustrasjonsfoto)
RISIKOFYLT: Gonoré kan bli en uhelbredelig sykdom. Den enkle oppskriften for å unngå sykdommen er å bruke kondom. (Foto: Illustrasjonsfoto)
FÅR IKKE STÅ: Manglende ereksjon er et vanlig problem blant menn. Ofte kan en slankekur være til hjelp.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
FÅR IKKE STÅ: Manglende ereksjon er et vanlig problem blant menn. Ofte kan en slankekur være til hjelp. (Foto: Illustrasjonsfoto)

I kveld skal du ha sex

– Tre på kondomene til «Sex Hour» klokken 20.30 i dag.

Av Cathrine Eide

I flere år har det internasjonale fenomenet «Earth Hour» blitt praktisert i Norge. Da skrur alle husstander av alt lyset i én tidsgitt time. I fjor startet RSFU en ny trend, som fokuserer på miljøet i den forstand at man i kveld klokken 20.30 skal nyte sin egen seksualitet.

– «Sex Hour» er en symbolsk markering som handler om at man skal skru av mobilen, TVen og logge seg av Facebook, for å konsentrere seg om noe mye viktigere, nemlig å ha sex. Tre kondomene på og nyt, sier Arild Salomon fra RSFU.

Ha sex for miljøet

I dag er også årets lyseste dag, så selv om man ikke merker at lyset på soverommene skrues av, så merker man kanskje forandringer i lydnivået i kveld. Det håper i hvert fall lege og sexolog Kjell Olav Svendsen.

– «Sex Hour» handler i aller høyeste grad om miljø. Det handler miljø og livskvalitet.

Svendsen henviser til en ny undersøkelse utført av RSFU som viser oppsiktsvekkende prioriteringer hos nordmenn.

– Man bør skru av en del av disse remediene som bruker strøm, for det er tankevekkende at mange prioriterer mobiltelefonen fremfor å ha et seksualliv. Det er bekymringsfullt, både for deres livskvalitet og for kommende generasjoner. Blir det noen kommende generasjoner av sånt?

Se video fra «God morgen Norge» øverst i saken!

– Én time er mye for en mann

«Sex Hour» er som ordlyden opplyser, én hel time med sex. Men når programleder i «God morgen Norge», Reidar Buskenes, forsiktig påpeker at én hel time kan være lenge for en mann, er svaret enkelt.

– Et gjennomsnittlig samleie varer bare i seks minutter. Men menn og kvinner må sette av litt mer tid enn de seks minuttene. Det er noe som heter forspill og etterspill, som handler om å bruke tid på hverandre. Det kan starte med en god middag eller en overraskelse. Så lenge det handler om å sette av én time til hverandre som gjerne ender med sex, så er det strålende, sier Svendsen.

Les også: En av ti menn mangler sexlyst

Høysesong for sex

Det er sommer, for mange ferie og årets lyseste dag. Dette fører til at folk flest blir ekstra yre.

– Det er høysesong for sex nå, for det skjer noe med hormonene. Vi våkner litt til og kommer ut av hiet. Vi blir med åpne for relasjoner, og det resulterer ofte i at mange etter sommeren kommer og lurer på om de kanskje har fått kjønnssykdommer, sier sexolog Svendsen.

Les også: Ingar (39) tenner på å bli bundet fast og ydmyket

20.000 får Klamydia hvert år

Men «Sex hour» er ikke bare for at folk skal øke livskvaliteten, det er også en oppfordring til bruk av kondom.

– Økningen i kjønnssykdommer er relativt stabilt, men det er svært høyt, sier Salomon.

Det er 20 000 mennesker som får kjønnssykdommen Klamydia hvert år i Norge. Det tilsvarer en by på størrelse med Lillehammer.

– Forandring i type kjønnssykdommer de siste årene, er at de nye ikke gir så mye symptomer. Kjønnsvorter, herpes, gulsot, og hiv. Mange går rundt med dette uten å vite det. Kalkyler på verdensbasis viser at det hver dag er det 100 millioner samleier. Det er primært positivt og bra å ha sex, men viktigst av alt er at det er trygg og sikker sex, opplyser Svendsen.

Les også: Sex eller Internett - dét er spørsmålet