TempoPallenGrimstadWeb (Foto: TV 2)
TempoPallenGrimstadWeb (Foto: TV 2)

Edvald vant tempotrøyen tilbake

Boasson Hagen får sykle med mesterskapstrøye under tempoetappene i Tour de France.

Grimstad/Bergen (TV 2 Sporten): NM-tempoen i Grimstad torsdag ble en thriller, og de to største stjernene Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen fulgte hverandre lenge som skygger. Til slutt var det Edvald Boasson Hagen som stod igjen som den store vinneren.

Boasson Hagen fullførte løypen på 30 kilometer på 36 minutter og fire sekunder, og vant med 27 sekunders margin til Hushovd.

– Det var godt å ha tidene til Thor å jobbe mot. Jeg hadde ikke mer å gi. Jeg gav alt. Det blir gøy å ha mesterskapstrøya, sa Boasson Hagen etter løpet.

Les også: Her er Skys Tour de France-lag

bilde (Foto: TV 2)
bilde (Foto: TV 2)

Vinneren av NM-tempoen blir nemlig belønnet med å få kjøre i den norske mesterskapstrøyen i alle temporitt frem til neste års NM, inkludert tempoetappene i Tour de France. Etter torsdagens NM-tempo er det derfor klart at Boasson Hagen skal få ikle seg flagget på de tre tempoetappene i Frankrike.

Både på lagtempoen og de to individuelle etappene får han nå muligheten til å skinne i den flaggfargede trøyen.

Thor Hushovd, som var på hjemmebane i Grimstad, måtte til slutt ta til takke med 2. plassen. Oksen fra Grimstad var fornøyd med det han presterte.

– Kroppen var bra. Det var veldig bra på tirsdag, og veldig bra i dag igjen. Jeg hadde som mål å gi Edvald kamp, og det gjorde jeg. Det beste er når kroppen fungerer, og jobber med meg og ikke mot meg, sa Hushovd.

Bronsen gikk til fjorårsvinner Reidar Borgersen. Han kom i mål på en tid 15 sekunder bak Hushovd.

Les også: Velg din ønskereprise fra Touren de ti siste årene

Artikkelen fortsetter under bildet!

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd fra Tour de France 2010. Hushovd i den norske mestertrøyen. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd fra Tour de France 2010. Hushovd i den norske mestertrøyen. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Sekundstrid underveis
Hushovd startet ellevte sist, mens Boasson Hagen startet nest sist og kunne kjøre på hjemmefavorittens tider. Både ved passering 7 kilometer og ved vending halvveis var de to kamphanene på sekundet likt. Fjorårsvinner Reidar Borgersen - som startet sist - lå ni sekunder bak duoen etter halvkjørt ritt.

Ved passering 23 kilometer hadde Boasson Hagen fått opp dampen, og hadde en passeringstid ti sekunder bedre enn Hushovd, som på det tidspunktet allerede hadde kjørt i mål på overlegen ledertid.

De siste sju kilometerne økte Boasson Hagen forspranget, og vant til slutt med 27 sekunder på hjemmefavoritten i mål.

Dermed ble han norsk mester i temposykling for sjette gang. Syklisten fra Rudsbygda vant også tittelen i alle årene fra 2007 til 2011, før han overraskende nok måtte gi tapt mot Reidar Borgersen i mesterskapet i fjor.

– Det var surt å tape i fjor, men det var godt å ta han i år. Det var tøft. Det var ikke noen lett match, sa Boasson Hagen.

Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Les også: Etter seier fem år på rad ble Edvald slått i NM-tempoen

Andreassen vant kvinnetempoen - OL-mester fra 1980 tok bronse
Tina Andreassen fra Ringerike vant kvinnenes temporitt i sykkel-NM tidligere på dagen torsdag.

Hun tok gullet med knappe fire sekunders margin til Cecilie Gotaas Johnsen fra Victoria. Gjertrud Hildegunn Hovdenak fra Sogn tok bronsen, slått med 19 sekunder over de 30 kilometerne i Morholt.

OL-vinneren på 3000 m skøyter fra 1980, evigunge Bjørg Eva Jensen kjørte inn til fjerdeplassen. 53-åringen fra Asker ble slått med 32 sekunder.

Les også: Den store Tour-favoritten: – Jeg er en underdog

Fellesstart søndag
Søndag skal Boasson Hagen i Grimstad også forsvare fellesstartseieren fra fjorårets NM, som gjorde at han har fått sykle i mesterskapstrøyen det siste året.

Både Thor Hushovd, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff har dog skumle planer om å nekte ham akkurat det.

– Kristoff har kjørt veldig sterkt i år. Jeg har ikke sett løypen ennå, men det er nok en løype han vil kjøre veldig bra i. Det er ikke så mange bakker, men Lars Petter kan likevel klare å støte ifra. I tillegg har du Joker Merida. Men jeg håper å beholde trøyen et par år til, sa Boasson Hagen til TV 2 Sporten før tempoen torsdag.

Boasson-Hagen
Boasson-Hagen

Les også: Thor Hushovd og BMC klar for Arctic Race of Norway