Ford Transit er en transportlegende. Nå har den passert 7 millioner produserte eksemplarer og har vørt på markedet i 48 når.
Ford Transit er en transportlegende. Nå har den passert 7 millioner produserte eksemplarer og har vørt på markedet i 48 når.

Ford Transit: Million-suksess i 48 år

Og ingenting tyder på at de her tenkt å gi seg ennå...

Ford Transit er nærmest for en institusjon å regne når det gjelder transport.

Den har spilt - og spiller fortsatt - en viktig rolle i livet og jobben til hundretusenvis av mennesker i mange land.

Skrur vi tiden noen årtier tilbake, var det ikke mye å velge i på varebilmarkedet. Det var i prinsippet to. Ford Transit og VW Transporter.

Med eller uten varmeapparat?

Slik så første generasjon av suksessbilen Ford Transit ut.
Slik så første generasjon av suksessbilen Ford Transit ut.

Det var to veldig forskjellige biler. Den ene med motoren bak og god framkommelighet på vinteren – men helt uten varmeapparat. Ja, det var Transporter. Transit hadde til sammenligning en V4-motor foran og godt varmeapparat, men du kom ikke fram på vinteren. Det er noe med en stiv bakaksel opphengt i bladfjærer under et tomt varerom ...

Dette er de mest pålitelige varebilene:

Bitre Transit-erfaringer

Undertegnede kjenner nesten fortsatt neglespretten i fingrene etter jobb som sjåfør – i nettopp Ford Transit – for Fåberg Samvirkelag hvor jeg tjente 19 kroner og 50 øre timen på varekjøring ut til pensjonister hver fredag etter skoletid.

Det var vinter, det var snø, det var glatt og det var bratt motbakke. Med ungdommelig overmot tok jeg heller kjempefart framfor å legge på kjettingene som lå i varerommet. Jeg kom nesten opp bakken før det begynte å spinne og hele ekvipasjen skled bakover igjen og ut brøytekanten. I mørke, snøvær, med småsko, uten votter fikk jeg etter gravd fram hjulene – med hendene, slik at jeg etter hvert fikk på kjettingene på og kom meg løs. Men det tok tid ...

Hun som sto utenfor Lillehammer kino og ventet på meg fikk ikke noen date den kvelden for å si det slik. Dette var jo lenge før vi alle hadde mobiltelefon ...

Har passert 7 millioner

Mye har skjedd på 48 år. Slik ser dagens Transit-serie ut. Den selges nå i hele 118 markeder verden over og produseres også flere steder rundt om i verden
Mye har skjedd på 48 år. Slik ser dagens Transit-serie ut. Den selges nå i hele 118 markeder verden over og produseres også flere steder rundt om i verden

Ford Transit varebil: Den sikreste arbeidsplassen

Men det er tydeligvis mange som setter stor pris på den trofaste sliteren fra Ford. Veldig mange til og med. Faktisk så mange at hele syv millioner eksemplarer har blitt produsert siden starten i 1965.

Nå kan det hende at noen rynker litt på nesa og tenker: Fantes det ikke en Transit før dette også?

Uekte Transit i 1953

Vi kan berolige med at dette er ganske riktig. I Tyskland produserte man mellom 1953 og 1965 en Ford Taunus Transit i Köln, Tyskland – samme bil het Ford Thaems 400 E i England.

Men av en eller annen grunn – muligens på grunn av Taunus / Thaems-navnet – regnes nok denne som et litt uekte barn. I Fords egen historie er altså den som kom den som kom i 1965 som den første ekte Transiten.

Offisielt ble Transit ble lansert samme år som mennesket tok sine første skritt ute i verdensrommet, og har siden gitt vesentlige bidrag til Europas voksende økonomiske velstand. Siden lanseringen har Ford utviklet en enorm serie karosserityper og modellvarianter, fra varebiler til små lastebiler og campingbiler til superbiler som Transit Supervan med sin V8 Cosworth-motor.

Nei da. En varebil behøver ikke bare å være fornuftig. Det er lov å leke litt også. Dette er Transit Super-van med Cosworth-motor.
Nei da. En varebil behøver ikke bare å være fornuftig. Det er lov å leke litt også. Dette er Transit Super-van med Cosworth-motor.

Test Ford Tourneo Custom LTD: Plass til alle åtte ungene

Selges på 118 markeder

Samtidig med produksjonsjubileet opplyses det at det populære og tradisjonsrike nyttekjøretøyet nå vil bli et virkelig globalt produkt, med tilgjengelighet i 118 markeder rundt om i verden. Transit nr. syv million ble for øvrig laget på den nye Transit-fabrikken i Nanchang, Kina

Produksjonen av Transit har akselerert etter at den første millionen ble passert i 1976, med en ny million i henholdsvis 1985, 1994, 2000, 2005, 2010 og altså nå i juni 2013.

Ford-transit-1994-blå
Ford-transit-1994-blå

Halogenlys og radialdekk

Transit har opp gjennom årene også lansert en serie teknologiske innovasjoner for nyttekjøretøy med sikte på å forbedre ytelser, komfort og sikkerhet. Blant detaljer kan nevnes alt fra lastedør på sidene, halogen frontlys, radialdekk, dieselmotorer med direkteinnsprøyting, høysikkerhetslåser og ABS-bremser som standard.

Ford Transit Connect: Her er det plass til 270 fotballer!

Produksjonen av Transit utenfor Europa startet i 1997, med nye produksjonsanlegg i Kina og Vietnam.

I 2014 tas det et betydelig skritt videre da Transit kommer inn på det nordamerikanske nyttekjøretøymarkedet.

Alt tyder dermed på at suksessen ikke er over.


Ford Transit Connect Sport: Tøffeste gutten i gata