egilhegerberg
egilhegerberg

Rockebandet Black Debbath oppfordrer alle til å bytte kjøkkenklut ofte

Sjekk hvor ofte du bør skifte den.

Av Åshild Amland

Nå bytter vi kjøkkenklut litt i overkant ofte kanskje.

– Ideelt sett bør man skifte kjøkkenklut minimum fire ganger i uken. Litt avhengig av bruken, sier bandmedlemene Egil Hegerberg og Lars Lønning på besøk i God morgen Norge.

Blitt mer bevisst

Gruppa, som tidligere i år ga ut plata «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» har laget låta «Bytt kjøkkenklut oftere».

Selv har de blitt mye mer bevisst på å bytte ut kjøkkenkluten etter de lagde låta.

– Vi har begynt med det nå. Vi var jo ikke så bevisst på det før vi lagde sangen, men etter vi har laget sangen og hørt mye på den, så har vi fått dundret inn budskapet. Nå bytter vi kjøkkenklut litt i overkant ofte kanskje, sier Egil Egeberg.

Se video av gutta kokkelere med Wenche:

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

727141

Her finner du oppskriften fra Wenche og Black Debbath: Kylling og fruktspidd på grillen

Bakteriebombe

Ifølge musikeren kan selv en marshmallows skape trøbbel på et kjøkken. En skitten kjøkkenklut gir grobunn for dårlig hygiene og må dessuten henges til tørk etter bruk, presiserer han.

– Alt vi driver med her er jo bakteriebomber. En marshmallows kan se uskyldig ut, men blir den liggende så vil bakteriene begynne å spise på den, da må ma ha en god klut. Og så må man tørke bort marshmallowen før den blir liggende og mugne. Da kommer det marshmallowstøv og smuss på kluten og da må man vaske kluten, eller gå inn i en abonnementsordning og få tilsendt kluter som man kan bytte minimum fire ganger i uken, råder Egil.

Særlig de unge bør få kunnskaper om temaet.

– Vi må få inn gode kjøkkenvaner tidlig, det er mye bedre med forebygging enn å komme etter å behandle folk som har fått listeria og salmonellainfeksjoner på grunn av dårlig renhold, tilføyer Egil Hegeberg.

Se også: Her kryr det av bakterier

Får støtte

Også Wenche sier seg enig at det er viktig å bytte klut ofte.

– Når jeg lager mat på TV 2 bytter jeg gjerne kjøkkenklut to til tre ganger i løpet av en dag. Men hjemme bytter jeg hver andre til tredje dag. Men det kommer an på hva jeg har gjort. Lager jeg noe med fisk eller kjøtt er det selvsagt viktig å bytte oftere, sier kokken.

Mattilsynet har ingen krav for hvordan folk skal ha det hjemme privat. Men de oppfordrer likevel folk til å ha en ren kjøkkenklut.

– Noen bruker papir til matsøl. Det er lurt for da kaster man den rett etterpå. Er det blodsøl fra kjøtt for eksempel, må kluten rett til vask etterpå, sier mattilsynet til tv2.no.

Generelt sett er det bedre å vaske kluten for ofte enn for sjelden.

– Dersom man bruker en skitten klut, planter man bakterier rundt på benker eller skjærefjøler – over alt. Fra kylling er det for eksempel masse bakterier.

Se også: Dette er Wenche Andersens beste kjøkkentips

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

black debbath
black debbath

Bruk vaskemidler!

Mattilsynet presiserer at det er viktig å bruke vaskemidler.

– Zalo vaskemidler fjerner godt fett og andre ting, men generelt sett finnes dert mange midler.

Når det kommer til selve vasken av kluten vil hun selv vasket den på minst 60 grader.

– Den skal være ren og ikke lukte. De fleste kluter tåler 60 grader. Jeg ville ikke vasket kluten sammen med annet tøy, for da kan den skitne annet tøy. Dette er smak og behag, men jeg ville ikke gjort det personlig, tilføyer mattilsynet.

Et generelt råd er å holde det rent.

– Vask heller en gang for mye enn for lite. Bakterier vokser og tiltrekker seg fluer - får du bananfluer er det ille.

Se hele musikkvideoen «Bytt kjøkkenklut oftere»

727165