Christopher O'Neill og prinsesse Madeleine vinker fra balkongen på Grand Hotel i Stockholm. (Foto: Bertil Enevag Ericson / AFP)
Christopher O'Neill og prinsesse Madeleine vinker fra balkongen på Grand Hotel i Stockholm. (Foto: Bertil Enevag Ericson / AFP)

Har sikret at kongelige verdier ikke går til Chris om de skilles

Prinsesse Madeleine har sikret seg om ekteskapet med Chris O'Neill blir brutt.

Av Beate Sneve Larsen

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill giftet seg i Slottskyrkan i Stockholm for en drøy uke siden, og hadde fest i tre dager til ende.

Nå kommer det fram i det svenske bladet Expressen at prinsesseparet på forhånd hadde skrevet en omfattende særeieavtale.

Prinsessen har sikret at alle kongelige verdier hun i dag har tilgang på og som hun eventuelt kommer til å arve eller få i gave, ikke blir del av felleseiet de har som ektepar. På denne måten sikres det at de kongelige verdiene forblir i familien.

– Det er helt vanlig for kongelige å ha særeie på egne eiendommer , gaver og arv. Dette gjøres primært for at eiendommer og eiendeler som smykker og liknende med kongelig tilhørighet ikke skal forsvinne ut av familien ved en eventuell skilsmisse eller død, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til TV2.no.

Les alt om de kongelige i Kongebloggen.

Beholder gevinsten

Prinsessen også sikret seg at alle inntekter og gevinster på eiendommene hun eier i særeiet, også tilfaller nettopp hennes særeie.

«Arv, gaver, testamente, eiendom som forventes, eiendommer som selges, inntekter, renter på eiendommene og verdiøkning på disse, skal fortsatt tilhøre prinsessen» skriver Expressen.

Deler innbo

Selv om byggningsmasse og kongelige eiendeler er sikret å gå videre i kongefamilien hvis det blir ekteskapsbrudd mellom Madeleine og Chris, har de selvsagt også noen eiendeler felles.

Det er innbo og løsøre som TV, bord, stoler, servise, og annet de måtte kjøpe seg sammen eller få i gave.

Svensk rett

Det som også er viktig for et ektepar som kommer fra to forskjellige land er å bli enige om hvilket lands lov de skal forholde seg til ved et brudd.

Ikke uventet står det i prinsesseparets kontrakt at det er Stockholms tingrett som er første instans hvis de må gå rettens vei for å bli enige.

Vanlig å skrive særeiekontrakt

Madeleine og Chris er ikke de første kongelige som skriver en slik kontrakt. Også Madeleines foreldre, kong Car XVI Gustav og dronning Silvia gjorde det i sin tid. Det samme gjorde Kronprinsesse Victoria og prins Daniel da de giftet seg i 2010.

– Jeg har sett det samme i andre kongelige ektepakter - også her hjemme, sier Totland til TV2.no.

På bryllupsreise

Etter å ha feiret i flere dager til ende, snek brudeparet seg av gårde på bryllupsreise til Seychellene rett etter bryllupsfesten.

Prinsessen visste ikke noe om hvor ferden gikk, for det var brudgommen som hadde fikset hele ferien. I kongefamilien var det kun kongen og dronningen som var klar over at Seychellene var valgt.

Hotellet som prinsesse Madeleine og Chris nå bor på, er i følge Expressen, det samme hotellet som prins William og Kate bodde på da de dro på sin bryllupsreise i 2011. Fotballstjernen David Beckham og hans Victoria har også feriert i den samme villaen, ifølge avisen.

Les mer om bryllupsreisen her.