Spania (Foto: NIR ELIAS/Reuters)
Spania (Foto: NIR ELIAS/Reuters)

U21-EM skal avgjøres: – Det blir en vakker finale

Duket for reprise av EM-finalen fra 2012.

Se Spania U21 - Italia U21 kl. 18.00 på TV 2 Zebra og TV 2 Sumo. | U21-EM I Statistikk

Det blir en «vakker finale» når to av Europas ledende fotballnasjoner skal måle krefter på U21-nivå tirsdag kveld. Skulle Spania stikke av med seieren, blir det deres andre tittel på rad i U21-EM - men i veien står Italia.

– Det blir en vakker finale, sier Spanias trener Julen Lopetegui til Uefa.com.

– En finale tvinger deg til å utøve ditt aller beste på alle mulige måter. Den hviler i våre hender.

Spanjolene har fått favorittstempelet klistret på seg etter å ha gått ubeseiret gjennom hele turneringen. Det har Italias landslagstrener, Devis Mangia, ingen problemer med.

– Spania har et fantastisk lag, og jeg bryr meg ikke om de er favorittene. Når kampen sparkes i gang, står det 0-0 med elleve spillere på hver side av banen. Jeg så spillerne i øynene, og det er ingen som er fornøyde med å bare nå finalen.

TV 2s blogger, Lars Sivertsen, mener Spania fortjener favorittstempelet de har fått og har levd opp til det. Men han tror ikke Spania får det enkelt.

– Man får det vel egentlig aldri enkelt mot italienere i finaler. Det viser historien. Selv antatt svakere italienske lag slår alltid fra seg når det står om trofé, sier han til TV 2.

Den viktigste kampen i livene våre
Men for å vinne finalen må Italia score mål. Det er enklere sagt enn gjort mot et Spania-lag som kan sette rekord dersom David De Gea holder buret reint. Etter at turneringen endret format i 2002, der de inkluderte gruppespill, semifinaler og finale, har ingen lag holdt hele turneringen uten å slippe inn mål.

spania_degea2
spania_degea2

Sist lagene møttes i en treningskamp i november klarte Italia å score, men tapte 3-1.

– Før semifinalen mot Nederland sa jeg at vi skulle glemme treningskampen mot dem i august i fjor. Det er annerledes med kampen vi spilte mot Spania i november. Jeg skal bruke den for alt den er verdt, sier Italias Mangia.

– Perfeksjon finnes ikke i fotball. Vi har taktiske og tekniske ressurser.

Verratti vs Isco
Begge lag er spekket med stjerner som gjør det godt i de største ligaene i Europa. Størst av alle er kanskje Marco Verratti, som spiller i PSG, og Malàgas Isco. De to møtes til midtbaneduell i det Italias landslagstrener beskriver som «den viktigste kampen i livene våre».

– Vi har mye respekt for Italia, spesielt de individuelle spillerne de har, svarer Lopetegui, og sikter kanskje spesielt til nettopp Verratti.

– Jeg tror ikke Spania kommer til å prøve å markere én spesiell spiller. De spiller mer individuelt. Jeg har aldri snakket om nummer, posisjoner eller rankinger. Nå skal vi spille den viktigste kampen i livene våre.

Sivertsen er i alle fall ikke i tvil om hvem han mener har vært best av disse to.

– Det er jo spesielt Isco som har imponert. Han har vært enormt imponerende i dette mesterskapet. Det skal skje veldig mye rart i denne kampen dersom han ikke blir kåret til turneringens beste spiller.

Spissdilemma for Spania
Sett bort fra de to overnevnte stjernene finner vi også en joker hos Spania. Real Madrids Àlvaro Morata har bare startet én kamp, men har scoret i samtlige oppgjør og er toppscorer i turneringen med fire mål. Likevel kan det hende han må vike for Rodrigo, som har startet alle kampene bortsett fra mot Nederland.

– Dersom Morata ikke spilte seg inn i startelleveren mot Norge, så kommer han aldri til å gjøre det. Spania har hatt suksess med korte pasninger, men jeg tror det har noe for seg å ha en spiller som er litt mer direkte i stilen. Samtidig gjør Rodrigo en utrettelig jobb på topp, sier Sivertsen.

En som også har vist seg fra sin gode side denne turneringen er Lorenzo Insigne. Napoli-spilleren ble skadet mot Israel og sto over mot Norge i gruppespillet, men spilte 85 minutter mot Nederland. Derfor er det ventet han starter mot Spania.

insigne
insigne

For Italia er Luca Marrone den eneste spilleren ute med skade, mens Spania må klare seg uten Sergio Canales. Ignacio Camaccho er tvilsom.

Møtes for tredje gang
Som to ledende fotballstorheter, er det ikke overraskende at det er nettopp Italia og Spania som har vunnet denne turneringen flest ganger. De førstnevnte har vunnet turneringen fem ganger. Spanjolene står med tre seirer.

Les også: Italia klar for EM-finale
Les også: Nyland storspilte da Spania slo Norge

Dette blir tredje gangen de to lagene møtes i finale på dette nivået. I 1986 vant Spania sin første EM-tittel da de slo de azurblå etter straffesparkkonkurranse. Ti år senere trakk Italia det lengste strået.

Veien til finalen
England 0-1 Italia (Insigne 79)
Italia 4-0 Israel (Sapponara 18, Gabbiadini 42 53, Florenzi 71)
Norge 1-1 Italia (Strandberg 90 - Bertolacci 90+4)
Italia 1-0 Nederland (Borini 79)

Spania 1-0 Russland (Morata 82)
Tyskland 0-1 Spania (Morata 86)
Spania 3-0 Nederland (Morata 26, Isco 32, Àlvaro Vàzquez 90+1)
Spania 3-0 Norge (Rodrigo 45+1, Isco 87, Morata 90+3)