Eddy
Eddy

Spår Boasson Hagen i gul trøye etter fjerde etappe

Sjekk hvilke 12 etapper Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff kan vinne.

Aldri har Norge hatt flere vinnersjanser i Tour de France. Og skal vi tro Johan Kaggestad, blir den første uken i Touren en fest i rødt, hvitt og blått. Etter andre etappe kan det også bli en fest i gult. Det er nemlig høyst usikkert om spurtkanonene Andre Greipel og Mark Cavendish henger med helt til mål i Ajaccio.

Da åpner det seg muligheter for både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Og lurer du på hvor mange etapper de norske rytterne kan vinne?

– Det er stort sett alle etapper, humrer TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Se intervju med Boasson Hagen i videovinduet øverst!

Eddy har tenkt på gul trøye
29. juni vifter Tour-direktør Christian Prudhomme rytterne igang på Korsika. I tre dager skal sykkelstjernene kjempe seg frem på trange og snirklete veier.

– Den første etappen er helt flat. Da har vi Kristoff og Boasson Hagen. På den andre etappen er det en ganske hard klatring opp til 1100 meter. Etterpå er det masse utfor. Edvald vil i hvert fall være en kandidat. Jeg tror ikke det blir kjørt hardere enn at Kristoff henger seg på igjen mot slutten. Den tredje etappen er flat, så den gir seg selv. Den fjerde etappen i Nice er lagtempo, og den kan Sky vinne. Da har vi Edvald i gul trøye, sier Kaggestad.

Sett opp ditt Tour-managerlag her

– Hvis han har funnet ut det, så er det veldig fint. Jeg skal gjøre det jeg kan for å prøve å gjøre det, sier Boasson Hagen til TV 2.

Rudsbygdingen innrømmer at tanken om gul trøye etter 4. etappe har streifet ham. Å bære den gule trøyen er en stor drøm, forteller Boasson Hagen.

– Jeg kan ikke love noe, men tanken har slått meg at det kan skje, sier han.

Les: Nordhaug til Tour de France, Hushovd må vente

Hushovd i gult
I løpet av rittets 100 år lange historie er det kun én annen nordmann som ikledd seg den gule ledertrøyen.

I 2004 tok Thor Hushovd den gule ledertrøyen etter den 2. etappen til Namur. Han mistet trøyen til Robbie McEwen dagen derpå, men det skulle ikke gå mer enn to år før Hushovd kunne tre det gule tekstilet over hodet igjen.

Grimstad-karen vant prologen i Strasbourg i 2006 foran sterke navn som George Hincapie og David Zabriskie. På 1. etappe ble Hushovd stygt skadd da han ble truffet av en papphånd 50 meter før mål. Hincapie overtok den gule trøyen, men amerikaneren fikk kun beholde den i én dag.

I Esch-sur-Alzette kunne Hushovd feire sin tredje dag i gult i karrieren, og det skulle bli flere. Mange flere.

I 2011 gjorde Hushovd manns jobb da Garmin-Cervélo vant lagtempoen i Les Essarts. 35-åringen fikk beholde den gule trøyen de neste seks dagene.

Hushovd har også mulighet til å ta etappeseirer i 2013, men Tour-deltakelsen til Grimstad-oksen henger i en svært tynn tråd. Det meste tyder på at BMC velger å vrake Hushovd fra Tour de France.

Les: Spåmannen Kaggestad: Slik havner Edvald i gul trøye

Flere vinnermuligheter
Boasson Hagen kan fort få mange dager i gul trøye. Kaggestad tror nemlig at både Kristoff og Boasson Hagen vil kjempe om topplasseringer også på 5. etappe og 6. etappe.

– Den 7. etappen til Albi blir nok for tøff for Kristoff, men den kan være ålreit for Edvald. Det kan godt være at han får lov til å gå i brudd. Den er ikke verre enn at han klarer det greit, sier Kaggestad.

Med Boasson Hagen i gul trøye beveger feltet seg inn i Pyreneene. Da overlater nordmennene showet midlertidig til andre ryttere i feltet. Nye, norske vinnersjanser kommer på 10., 12., 13. og 14. etappe. Kanskje får også Lars Petter Nordhaug mulighet til å gå i brudd.

– Den 16. etappen er ganske lik den Boasson Hagen ble nummer to på for to år siden. Etter den etappen er det ikke noen flere vinnermuligheter for de norske før Paris, sier Kaggestad.