RASK: Kristoffer Hari (15) (Foto: TV 2/YouTube)
RASK: Kristoffer Hari (15) (Foto: TV 2/YouTube)
hariutentryene (Foto: TV 2/YouTube)
hariutentryene (Foto: TV 2/YouTube)

Fartsfenomenet Kristoffer (15) raskere enn Bolt

«Dynamitt-Hari» har imponert en hel friidrettsverden med to rekordløp. Se kometen løpe her!

15 år gamle Kristoffer Hari har stjålet sportsoverskriftene i Danmark i helgen etter at han har levert fantastiske tider under friidrettsstevnet Copenhagen Open.

Det unge sprinttalentet satte lørdag europeisk rekord for 15-åringer med 10,43 på 100-meteren. Så raskt løp ikke Usain Bolt i samme alder, selv om det skal nevnes at den jamaicanske sprintkongen fokuserte mest på den doble distansen på det tidspunktet.

Det var uansett ikke hvem som helst han tok rekorden fra. Mark Lewis-Francis vant senere OL-gull med Storbritannia på 4x100 meter stafett.

Verdensrekorden er for øvrig 10,36, og holdes av Darrel Brown fra Trinidad og Tobago. Den håper unggutten å ta da han for første gang konkurrerer i utlandet kommende helg.

Se løpet i videovinduet øverst i saken.

Jager Bolt-rekord
Søndag fulgte han opp med 20,96 på 200 meter. Det ville vært en knusende europarekord, men på grunn av en medvind på 2,3 sekundmeter blir den ikke gjeldende.

Det er maksimalt tillatt med to sekundmeter vind i ryggen, men det er vesentlig bedre enn briten Andrew Watkins gjeldende rekord (21,35).

Usain Bolt har verdensrekorden for 15-åringen. Den lyder på 20,58. Sesongen er ennå ung for dansken som er i rivende utvikling, og prestasjonen er uansett imponerende.

Se 200-meteren her:

725804

Gutten som har fått kallenavnet «Dynamitt-Hari» og «Lyn-Hari» i hjemlandet vekker også oppsikt i utlandet.

Han er raskere enn den japanske sprintsensasjonen Yoshide Kiryu også var i samme alder.

Les også: Japansk 17-åring løp 100 meter på 10,01: – Jeg skal bli enda bedre
Les også: Pass deg, Bolt: 16-årig japaner klarte 10,19 på 100 meter

Tror på fortsatt utvikling
15-åringen har store håp for fremtiden.

– Det er fantastisk å bli skrevet inn i historiebøkene på denne måten. Det er overveldende, sier Hari til sporten.dk.

Han tror selv at han kan få en minst like stor karriere som Lewis-Francis, som også har EM-sølv på merittlisten, etter å ha slått tiden til briten.

– Kikker man på hans utvikling tror jeg at jeg kommer til å løpe hurtigere enn ham. Det er realistisk at jeg kan oppnå det samme som ham.

– Ikke begynt å løftet vekter
Treningsmessig skal han også ha en del å gå på. Han trener ikke engang mest i klubben, Hvidovre Atletik.

– Jeg er ikke begynt å trene med vekter, og jeg bruker kun min egen kroppsvekt. Faren min passer på meg og lar meg utvikle meg i mitt eget tempo, sier han i en annen artikkel på det danske sportsnettstedet.

Den norske bestenoteringen for 15-åringer på 100-meter lyder på 11.0 og er delt mellom Jan Eskedal og Eivind Seland. De tidene er fra henholdsvis 1971 og 1987, ifølge Friidrettsforbundets oversikt.

På 200 meter er Eric Alberto Marhaugs 22,50 fra 2011 den beste norske prestasjonen av en 15-åring.