Griller du mye biff gjennom sommeren? Kokk Øyvind Hjelle viser deg hvordan du får kjøttet perfekt. (Foto: TV 2)
Griller du mye biff gjennom sommeren? Kokk Øyvind Hjelle viser deg hvordan du får kjøttet perfekt. (Foto: TV 2)
Nå kan du smake til biffen med maldonsalt og svartpepper, urte og hvitløksoljer, kryddersmør, olivenoljer, eller hva du måtte ønske. Og nei, BBQsaus er ikke et tema på biff! (Foto: Sommertid)
Nå kan du smake til biffen med maldonsalt og svartpepper, urte og hvitløksoljer, kryddersmør, olivenoljer, eller hva du måtte ønske. Og nei, BBQsaus er ikke et tema på biff! (Foto: Sommertid)
Griller du mye biff på sommeren? Kokk Øyvind Hjelle viser deg hvordan du får kjøtte perfekt. (Foto: TV 2)
Griller du mye biff på sommeren? Kokk Øyvind Hjelle viser deg hvordan du får kjøtte perfekt. (Foto: TV 2)

Hvordan griller man perfekt biff?

Kokk Øyvind Hjelle tar deg gjennom prosessen steg for steg.

Sommeren er høysesong for grilling, men hva skal egentlig til for å få til den perfekte biffen?

Kokk Øyvind Hjelle tar deg gjennom prosessen steg for steg, og topper det hele med en Chimichurry saus.

Hva skal du velge av storfekjøtt:

Når du skal velge ut storfekjøtt er det helt klart en fordel å se etter kjøtt med mange små hvite prikker inni. Dette er små innslag av fett i kjøttet og kalles for marmorering. Godt marmorert kjøtt er alltid mørere og mer smaksrikt enn kjøtt uten marmorering.

Temperering av kjøttet:

Ta ut kjøttet av vakumpakken minst en time før steking. Da får det luftet seg og en fremmer den naturlige gode smaken i kjøttet samtidig som kjøttet vil få en jevnere rosa kjerne etter grilling.

Marinering:

Det gjør vi ikke!

Smaken tilsettes under eller etter grilling.

Grilling:

Start med en varm grill og varm grillrist.

Gni kjøttet inn med litt olje.

Legg kjøttet på risten og la det bli liggende til det har fått en tydelig grillskorpe før du snur kjøttet, da løsner kjøttet lett av seg selv.

Har du en temperaturmåler så bruk det.

Litt rødt i midten, saftig og godt. (Foto: TV 2)
Litt rødt i midten, saftig og godt. (Foto: TV 2)

Her er stekegradene på mørt oksekjøtt:

”Bleu” 15-25 grader

”Rå” 25-40 grader

”Medium-rå” 40-50 grader

”Medium” 50-65 grader

”Medium pluss” 65-70 grader

”Godt stekt”. 70-80 grader

“Kremert” 80+

Hvile kjøttet:

La kjøttet hvile på en lun del av grillen eller på fjøla fem minutter før servering. På den måten stabiliserer kjøttsaften i kjøttet seg og kjøttstykket holder seg saftigere.

Smak:

Nå kan du smake til biffen med maldonsalt og svartpepper, urte og hvitløksoljer, kryddersmør, olivenoljer, eller hva du måtte ønske. (Nei, BBQsaus er ikke et tema på biff!)

Tranchering/oppstykking/deling:

Dele fileten eller biffen på tvers av muskelfibrene, det gir deg et mørere resultat. Presenter gjerne en snittflate mot gjesten slik at han/hun kan se hvor perfekt du har grillet biffen. Bruk en skarp kniv når du deler opp kjøttet.

Grill:

Gassgrill:

Gassgrillens svøpe er at man ikke får røyksmak på kjøttet. Det kan løses ved at man setter en liten aluminiumsboks med litt flis og med et hullete lokk nede ved gassblusset siste delen av grilllingen. Kjøp noe røykespon eller bruk sagflis, kongler eller einerbusk hvis du finner.

Dette gir deg den siste lille smaken du savner.

Kullgrill:

Fyr opp grillen i god tid før grillingen tar til. Briketter tar litt lengre tid enn kull før de er klare, men de er varmere og holder det gående tre ganger så lenge.

Spare alltid en 1/3 av grillen uten kull under. Dette er din panikk og hvilesone...

Les også: Slik lager du Kjetil Jansruds spesialburger

Hva spiser man til:

Grillede poteter, pimientos og Chimichurry saus

Chimichurry saus

3 fedd hvitløk

½ stk chili rød

½ bunt flat persille

1 neve oregano

1 dl olivenolje

0,5 dl sherryeddik

1 ss paprikaflak

1 ss maldonsalt

Pimientos er spanske røkte paprikaer som man finner på hermetikkbokser eller glass I butikker. Gni på litt olje og grille de til de er lyse rødbrune. Perfekt til biff.

Hva drikker man til:

En type vin som er perfekt til grillet biff med f.eks. pimientos, salat og poteter er fra området Rioja i Spania. Her produseres kraftige viner, ofte med tydelige innslag av paprika, eik og har en akuratt passe syre.

Les også: Dessert på grillen: Smulderpai med nektarin