OVERGANGSALDER: De vanlige plagene er unormal svetting, hetetokter, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, søvnforstyrrelser og urinveisbesvær. (Foto: Illustrasjonsfoto)
OVERGANGSALDER: De vanlige plagene er unormal svetting, hetetokter, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, søvnforstyrrelser og urinveisbesvær. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Svettetokter, mindre energi og lavere sexlyst?

Dette er noen av symptomene på at kvinnens overgang er i ferd med å skje.

Av Mette Akerø

Det hele begynte med urolig søvn og svette om natten da hun var 48 år. Siri von Krogh (52) forteller om da overgangsalderen først inntraff.

– Jeg er heldigvis ikke så hardt angrepet, men jeg svetter lettere når det er varmt, har mindre energi og lavere sexlyst, forteller Siri von Krogh (52).

Kortere lunte

Nå innser von Krogh at hun også har hatt en kortere lunte de siste årene.

– Jeg er heldig som har en tålmodig mann. Hadde han presset på så hadde det ikke gått bra, ler hun.

– Heldigvis er mannen min tålmodig og venter til jeg føler for nærhet.

Les også: – Jeg lekker, men har akseptert det

Overgangsalder

Overgangsalder eller menopause er per definisjon det tidspunkt i en kvinnes liv når det ikke er flere egg igjen, det vil si en eggstokksvikt. Som en følge av denne eggstokksvikten skjer et dropp i hormonproduksjonen i eggstokkene, som lager både testosteron, progsetron og østrogen.

— En del av de kroppslige følgetilstandene av menopause, skyldes nettopp disse hormonforandringene, forklarer Åsle-Marit Ullern, gynekolog og spesialist.

Les mer om overgangsalderen her

Overgangsalder er således ingen sykdom, men en aldring som skyldes en naturlig biologisk prosess over tid.

Siri von Krogh er jordmor, og forteller hvordan overgangsalderen har vært for henne.  (Foto: Privat)
Siri von Krogh er jordmor, og forteller hvordan overgangsalderen har vært for henne. (Foto: Privat)

Slutt på menstruasjon

— Så mange som 90 prosent opplever at menopause inntrer mellom 45 og 55 år. Bare 5 prosent har menstruasjon lenger enn 55 år, og 1 prosent har tidlig overgangsalder før 40 år, sier Ullern.

Den markerer den definitive slutt på menstruasjonen og den fruktbare perioden i en kvinnes liv.

Arvelig faktor

Overgangsalder er den siste av de store hormonelle krysningspunktene der man som kvinne merker at kroppen endres fysisk og psykisk i mer eller mindre grad.

– Hadde din mor menstruasjon til langt opp i 50-årene, er det sannsynlig, men ikke absolutt at du vil oppleve det samme. Her er du definitivt din mors datter, forteller gynekolog og spesialist Åsle-Marit Ullern til «God morgen Norge».

Mer fokus på helse

Overgangsalder er en gylden sjanse til å se på sin egen livsstil, helse og kosthold.

– Dette er en av de siste store hormonelle krysningspunktene der kvinnen merker at kroppen endrer seg fysisk og psykisk i mer eller mindre grad, forklarerer gynekolog og spesialist Åsle-Marit Ullern.

Nettprat

Siri von Krogh og gynekolog og spesialist svarte i nettprat. Les svarene under: