NORDENSTAM: Har meldt forfall til kortbane VM. (Foto: Thomassen, Christian, © CTH)
NORDENSTAM: Har meldt forfall til kortbane VM. (Foto: Thomassen, Christian, © CTH)

Sara Nordenstam om den tøffe veien tilbake: – Endelig responderer kroppen

Formsvikt og sykdom gjorde OL i London til en gedigen nedtur for Sara Nordenstam, som var nære ved å legge opp. Nå er norsk svømmesports grand old lady frisk og jobber målbevisst mot et comeback.

TØYENBADET (TV 2 Sporten):

Etter et trøblete år med migrene, betennelser og sykdom er Sara Nordenstam endelig på vei tilbake. TV 2 Sporten møter henne tidlig lørdag morgen for ei treningsøkt i Tøyenbadet før avreise til en to ukers treningsleir i Hellas.

– Kroppen begynner å komme seg, og tar til seg treningen og det er et veldig godt tegn, sier Nordenstam.

– Når det begynner å snu blir små ting store gleder, og det går fortere i bassenget, konstaterer hun.

Vurderte å legge opp
Framgangen og den gode følelsen forklares med at hun nå har overskudd til å prestere på trening.

– Jeg har blitt frisk. Det har tatt tid og det har vært et tungt år som jeg har kommet meg i gjennom ved å tenke positivt.

Bronsevinneren på 200 meter bryst fra Beijing-OL taklet ikke forventningspresset i London, og var så langt nede etter 23. plassen at hun var nær ved å legge opp.

– Helt klart. Den slags tanker sniker seg inn når det går så dårlig så lenge, medgir hun.

Det hjalp ikke akkurat på motivasjonen at hun besluttet, i samråd med landslagsledelsen, at hun skal stå over sommerens langbane-VM.

– Det var helt klart tøft å ta den beslutningen, for etter OL så var VM det jeg så for meg. Men jeg har måttet ha is i magen og tatt noen tøffe valg, og nå føles det bra.

Les også: Europamester ikke med til VM: – Hun trenger et spark i ræva

Generasjonskløft
Norsk svømmesport sliter med en generasjonskløft, derfor trener 30-åringen stort sett med tenåringer i Oslo Idrettslag svømming.

– Det er mange unge svømmere, men det skal ikke holde meg igjen. Jeg trener veldig bra sammen med dem, vi har god guts på trening og det er det som er det viktigste, ikke alder.

At Oslo-jenta står over VM gjør at NM blir sommerens viktigste stevne.

– Jeg er ikke helt der enda, det er ingen hemmelighet, men jeg er på god vei og da med en god sommer til å trene meg opp kommer det til å bli en god sesong neste år.

Da venter kortbanemesterskap til vinteren, før det neste store målet blir langbane-EM i 2014, der hun vant 200 meter bryst i ungarske Debrecen for ett år siden.

30-åringen garanterer at vi ikke har sett det siste av henne

– Er det én ting jeg er sikker på, så er det akkurat det, smiler hun.