einarsson
einarsson

Langrennsløper ut mot Norsk Tipping: – Hvor mye av meg eier de egentlig?

I et blogginnlegg stiller skiløper Snorri Einarsson spørsmål ved spillgigantens argumentasjon.

I et innlegg på sin egen blogg stiller Snorri Einarsson spørsmålet: "Hvor mye av meg eier Norsk Tipping egentlig?". Og mener at Norsk Tipping vil ha en bit av deg – så fort du leverer resultater.

LES OGSÅ: NFF-Siem: – Nå blir Riises jubileumsmarkering en umulighet

– Upresist
I bloggen skriver Einarsson blant annet at det er retorikken Norsk Tipping bruker han reagerer på.

– At det ikke hadde vært idrett i Norge uten dem føles ikke som noe presist utspill spesielt for oss som driver utendørsidrett. Det er veldig lite av det terrenget som jeg har brukt gjennom oppveksten som har noe med Norsk Tipping å gjøre. Foreldrene mine satt meg ikke av utenfor en hall. De tok med meg på tur. Ute, skriver Einarsson i blogginnlegget.

Einarsson er utenfor det norske skilandslaget, men tok NM-sølv på 30 kilometer jaktstart i 2012.

– Så med mindre Norsk Tipping har plantet trær på skoddavarre eller satt ut fisk i Nallivarri så var de nok ikke avgjørende for at jeg begynte å likte å være ute. Jeg så også lite til Norsk Tipping da jeg kjørte opp spor i BUL-løypa selv da jeg hadde fått lappen. Scooteren fikk jeg låne hos en nabo.

Ovenfor tv2.no utdyper Einarsson:

– Norsk Tipping skal plutselig ha en bit av deg så fort det går bra. Det er kanskje ikke helt fair, sier skiløperen.

Norsk Tipping: – Problemstilling jeg ikke kjenner meg igjen i
Dette synes direktør for kommunikasjon og strategi i Norsk Tipping Einar Busterud høres rart ut.

– Det er en problemstilling jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han, før han legger til:

– Dette har jeg vært tydelig på hele veien. Spillemidler går til anlegg av aktiv idrett. Det er idretten som må på banen her. Det er de som trenger spillemidler. Vi som selskap er ikke truet på noe som helst måte, sier han.

Da Mats Zuccarello Aasen signerte sin personlige avtale med Unibet var tonen en annen fra Norsk Tipping – et utspill han seinere beklaget.

– Spiller du ishockey må du ha en hall å spille i, og uten finansieringsordningen i norsk idrett hadde alternativet vært rulleskøyter. Zuccarello er en strålende idrettsutøver, og han har kommet dit han er i dag med hjelp av hardt arbeid og en god dose talent, men han har vært avhengig av en arena, og den har Norsk Tipping vært med å finansiere, sa Busterud til VG Nett i mai.

LES OGSÅ: Alsaker om John Arne Riise: – Selvmål på selvmål
LES OGSÅ: Zucca om konflikten med hockeyforbundet: – Vi har ingen dialog

– Ingen som eier norske idrettsutøvere
– Hvor mye eier Norsk Tipping av en idrettsutøver, idrettspresident Inge Andersen?

Det er ingen som eier norske idrettsutøvere. Sånn er det verken i arbeidslivet eller i frivillige organisasjoner. Norsk Tipping er vår viktigste finansieringskilde. Det er ikke snakk om å eie. Det er snakk om å forstå de mekanismene som finansierer den plattformen norsk idrett er. Det går også på å bygge lojalitet og respekt for de modeller som er utviklet i norsk idrett og som fungerer utmerket, sier han.

På spørsmål om hva han synes om at idrettsutøvere går ut mot Norsk Tipping på den måten Einarsson gjør i sitt blogginnlegget svarer Andersen følgende:

– Jeg synes det er flott. Det gjør oss en mulighet til å forklare hvordan dette fungerer. Flott at toppidrettsutøvere reiser denne debatten, sier han.

LES OGSÅ: Hellner anklager FIS for dobbeltmoral
LES OGSÅ: Northug om grådighetsanklagene: – Har hørt så mye rart opp gjennom årene at jeg tåler det

Ingeandersen (Foto: Karlsen, Anette)
Ingeandersen (Foto: Karlsen, Anette)

Bør se på systemet
De siste ukene har problemstillingen rundt utenlandske bettingselskaper blusset opp. Først da nettopp Zuccarello Aasen signerte en privat avtale med Unibet som førte til at Rangers-spilleren ikke fikk være med til ishockey-VM. I de siste ukene har debatten rast ytterligere etter at fotballprofil John Arne Riise signerte en avtale med Betsson.

– Jeg synes ikke så veldig synd på dem. Det er utøvere som er utenfor landslaget som ikke har noen jeg tenker på da jeg skrev dette, sier Einarsson.

Som mener at disse utøverne har finansielle midler til å si ifra seg avtalene med bettingselskapene.

– Jeg har ikke tenkt så jævelsk mye på det. Jeg synes ikke det er blodig urettferdig, men jeg synes man kanskje bør se på systemet. Hvis det utvikler seg kan det fort bli en sak, sier skiløperen til tv2.no.

Han utdyper:

– Om det er fordi de har for lite penger er jeg litt usikker på. Jeg vet ikke hva de tjener.

Som skiløper utenfor landslaget er den økonomiske situasjonen vanskelig. Einarsson mener det ville vært vanskelig å takke nei til penger – uansett hvor de kom fra.

– Når alternativet er uetisk eller ingenting er valget enkelt, sier Einarsson, som påpeker at scenarioet er hypotetisk.

Einarsson mener Norsk Tipping er snar til å ta æren så fort en leverer resultater.

– Jeg har ikke sett den kontrakten jeg tydeligvis har skrevet under. Norsk Tipping blir først aktuelt når du blir god nok, sier han til tv2.no.

LES OGSÅ: Riise om Halléns kritikk: – Et bevis på at han er veldig uvitende
LES OGSÅ: Zucca-sponsor åpner for å skrinlegge samarbeid

– Ville spilt bort alle pengene
Riise spurte seg selv etter at avtalen ble inngått med Betsson om hvor delaktig Norsk Tipping egentlig har vært i hans liv. Einarsson mener hans situasjon ikke er sammenlignbar.

– Det er ikke sammenlignbart. Fotballspillere har spilt på baner som er satt opp med midler fra Norsk Tipping. Norsk Tipping har vært innom livet til enhver utøver i Norge. Han har litt rett og litt feil, mener Einarsson.

På spørsmål om han ville tatt imot en halv million kroner for å stilt opp i en eller to pokerturnering i løpet av året ser han ett problem.

– Pokerspillingen ville nok vært et problem for jeg hadde spilt bort alle pengene, ler Einarsson.

Blogginnlegget ble publisert torsdag, men så langt har ikke Einarsson mottatt noen reaksjoner.

– Jeg ser at det har vært en del innom, men det er ingen store reaksjoner.

Les hele blogginnlegget her!