frankie (Foto: John Kirkby, © AL)
frankie (Foto: John Kirkby, © AL)

Kjendisgangster (89) i polititrøbbel etter oppgjør på gamlehjemmet

Mad Frankie angrer ingenting.

Av: Ingrid Marie Treborg

Den britiske gangsteren Frankie Fraser – bedre kjent som «Mad Fraser» – er rukket å bli 89 år gammel, men han er fortsatt en hardtslående kar.

I den kommende TV-dokumentaren om hans liv, «Frankie Fraser's Last Stand», kommer det fram at han ble arrestert etter en stor slåsskamp på gamlehjemmet, skriver The Guardian.

Det er sønnen hans som forteller at Fraser slo seg løs, og deretter fikk en såkalt ASBO-dom. ASBO står for Anti-Social Behaviour Order, eller «bestemmelse om antisosial oppførsel».

Med å ta i bruk ASBO, prøver britiske myndigheter å stanse gatebråk og småkriminalitet uten å måtte ta i bruk fengselsstraff eller bøter.

Spilte psykotisk

Det spørs om Fraser hadde brydd seg om nok en fengselsdom. Bak seg har han 42 år bak lås og slå. Det vil si at han har tilbrakt halve livet i fengsel.

Fraser er en av de siste gjenlevende kjendisgangsterne. Kallenavnet «Mad Frankie» fikk han etter at han lot som om han var psykotisk for å slippe unna militæret under 2. verdenskrig. I tillegg ble han innlagt tre ganger på psykiatrisk sykehus.

Den kriminelle karrieren startet da han var bare ni år gammel, da han og søsteren Eva begynte å jobbe for den famøse Sabini-gjengen. Han var 13 år da han ble fengslet for første gang.

I 1967 ble han dømt til ti års fengsel, etter å ha gått løs på folk som skylte sjefene hans penger. Fraser hadde trukket ut ofrenes tenner med ei tang.

– Jeg har levd på brød og vann mer enn noen andre, sier han ifølge The Guardian.

I 1989 ble han en fri mann, og har ikke vært i fengsel siden det. To år etter løslatelsen, ble han skutt i hodet utenfor et utested i London, i det som skal ha vært et gjengoppgjør.

Nå sliter han med dårlig helse på et gamlehjem i London. Av og til tilbyr han guidede turer gjennom det han kaller «Gangster-London».

Filmkarriere og show

Takket være den kriminelle løpebanen og alle sine oppsiktsvekkende uttalelser, er Frankie blitt så kjent i Storbritannia at han har vært med i storfilmer som «Hard Men» og «Lock, Stock and Two Smoking Barrels».

Han har også vært med i dokumentarer og TV-serier som «Operation Good Guys», «Shooting Stars» og «Brass Eye». I 1999 hadde han sitt eget show på Jermyn Street Theatre i London, «An Evening with Mad Frankie Fraser».

Han har flere ganger uttalt at han ikke angrer på det han har gjort – han angrer bare på at han ble tatt. Ifølge «Frankie Fraser's Last Stand», sier han dette via sønnen sin:

– Jeg ville ikke ha levd livet mitt noe annerledes.