Østbø roter det til i feltet mot Italia, som utligner til 1 1 på overtid. (Foto: TV 2)
Østbø roter det til i feltet mot Italia, som utligner til 1 1 på overtid. (Foto: TV 2)

Gruppeseieren røk for Norge etter italiensk overtidsmål

Men de norske U21-gutta er uansett klare for semifinale i EM.

Norge U21-Italia U21 1-1

Tel Aviv/Bergen (TV 2 Sporten): Norge er klare for semifinale i U21-EM etter å spilt 1-1 mot Italia tirsdag.

Det hele så ut til å gå mot gruppeseier da Stefan Strandberg fikset straffespark to minutter før full tid. Rosenborg-stopperen tok ansvar og banket ballen i nettet til norsk ledelse, men så gikk det galt.

– Kan ikke være bitre
Fire minutter på overtid feilet Arild Østbø i feltarbeidet etter et italiensk innlegg. Andrea Bertolacci var årvåken og fikk satt ballen i nettet. Dermed er Italia gruppevinner med sju poeng, mens Norge avanserer til semifinale med andreplass og fem poeng.

– Det gikk ganske bra frem til det siste minuttet. Sånn er det å være keeper. Av og til gjør en feil. Det er utrolig kjipt at det skulle skje akkurat da, men vi er videre så jeg får ta med meg det gode, sier Østbø til TV 2 Sporten.

– Jeg bommer vel egentlig bare på ballen. Jeg skal bare «fiste» den bort, men jeg vet ikke hvor ballen blir av til slutt.

Se høydepunkter fra kampen i videovinduet øverst på siden!

Selv om gruppeseieren røk etter Italias scoring på overtid, nekter landslagssjef Tor Ole Skullerud å være skuffet over utfallet.

OVERTIDSSKUFFELSE: Landslagssjef Tor Ole Skullerud måtte innse at gruppeseieren røk da Italia scoret på overtid, men Norge er likevel i kvartfinale i EM. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
OVERTIDSSKUFFELSE: Landslagssjef Tor Ole Skullerud måtte innse at gruppeseieren røk da Italia scoret på overtid, men Norge er likevel i kvartfinale i EM. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

– Den var vond den på slutten. Vi trodde vi hadde den (gruppeseieren journ.anm). Men sånt skjer i fotball. Det var veldig mye annet som vi kunne gjort bedre der i dag. Vi var heldige som fikk 1-0, og det var veldig fortjent at de fikk i alle fall ett poeng, sier Skullerud til TV 2 Sporten.

– Det er litt bittert, men vi kan ikke være bitre. Vi er ubeseiret gjennom gruppespillet og vi er i semifinale. Når en får det inn, så er det ganske fantastisk.

Les også: Se Bakenga score fire mot Polen

Ikke opptatt av semifinalemotstander
Hvem Norge møter i semifinalen blir avgjort i morgen når Nederland og Spania spiller om førsteplassen i gruppe B.

Semifinaleplassen sikrer de norske U21-gutta dårligst en bronse fra EM i Israel. Det spilles nemlig ikke bronsefinale i U21-EM. Det betyr at laget har tangert Nils Johan Sembs 1998-utgave.

Skullerud sier at han ikke har fått tenkt så mye over at laget nå er i semifinalen, men de tar neste motstander som den kommer.

– Jeg er faktisk ikke veldig opptatt av det. Vi skal se dem i morgen. Det er to veldig, veldig gode lag. Jeg har troen på alt og jeg har troen på gutta mine. Jeg er stolt over at vi går ubeseiret gjennom gruppespillet, så tar vi det som kommer, sier Skullerud.

Kapteinen steg frem
Skullerud gjorde ni endringer på det norske laget som slo England 3-1 i forrige kamp.

Norges U21-kaptein Strandberg startet også kampen på benken, men ble byttet inn like etter pause. Med kapteinsbindet rundt overarmen steg 22-åringen selvsikkert frem og scoret Norges eneste mål for kvelden.

– Vi hadde ikke bestemt noe på forhånd, men jeg var veldig sikker på å score. Jeg tenkte at kapteinen får ta ansvar, sier Strandberg til TV 2 Sporten.

Les også: Denne kanonen startet den nederlandske målfesten
Les også: Marcus Pedersen tatoverte draktnummeret i nakken

I likehet med Skullerud vil ikke Strandberg deppe over at gruppeseieren røk i siste sekund.

– Norge i en semifinale i mesterskap, det er ikke så ofte. I alle fall ikke i fotball. Vi er storfornøyde. Jeg synes det er sterkt av laget å komme seg dit. Vi har Italia og England i gruppa som var store favoritter. Det er sterkt av oss, men vi vet hvor gode vi kan være. I dag viste vi ikke helt det, men vi er lojale og løper. Da får vi et resultat på en middels dag. Nå skal vi bare restituere og være fulladet til å møte Nederland eller Spania.

– Hvem ønsker du det?

– Før turneringen ønsket jeg meg Nederland, men de har sett sterke ut. Det er vanskelig å si. Det er to av de absolutt beste lagene i hele verden, så det blir bare gøy uansett. Har vi en god dag og marginer, så kan vi slå hvem som helst.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Yann-Erik de Lanlay, Stefan Strandberg og Valon Berisha. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Yann-Erik de Lanlay, Stefan Strandberg og Valon Berisha. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Leken King
Norge åpnet kampen best, anført av en meget frisk og leken Joshua King. Blackburn-spilleren skapte flere ganger problemer for de italienske forsvarernem, men heller ikke et helfrekt hælspark midtveis ut i omgangen klarte å sikre Norge scoring.

For etter at det norske laget hadde et lite overtak i starten, tok Italia fullstendig over kampen. Nicola Sansone leverte fra seg to kvalifiserte skuddforsøk, men 21-åringen klarte ikke å få ballen i nettet.

Italia dominerte
Drøyt ti minutter før pause ble sjansene enda større for Italia. Martin Linnes slo en horribel pasning og blåtrøyene snappet ballen. Heldigvis for Norge gikk den påfølgende avslutningen via en norsk forsvarer inne i sekstenmeteren, men den påfølgende corneren skapte større problemer.

Kaptein Luca Caldirola gikk skyhøyt til værs og fikk stanget corneren mot mål, men Arild Østbø mellom stengene fikk opp labben og slått ballen til ny corner.

Les også: Skullerud om jubelvideoen: – Har ikke planlagt flere feiringer
Les også: Nordtveit mener Bundesliga er bedre enn Premier League

Reddet av Østbø
Italienerne nærmet seg stadig scoring, men heller ikke Mattia Destro klarte å overliste Norges sisteskanse i den første omgangen. Roma-spilleren driblet seg fri fra norske forsvarere like før pause og fyrte av, men Østbø var raskt nede og avverget scoring.

Lagene gikk dermed til pause uten scoringer, men det var Italia som fortsatte å presse på etter hvilen. Drøyt timen ut i kampen lurte Destro det som så ut som et forsøk på en norsk offside-felle. Destro stod plutselig helt alene med Østbø, men etter å ha rundet sisteskansen satte Roma-spilleren ballen i nettveggen. En gigantisk sjanse for Italia.

Artikkelen fortsetter under bildet!

BOMMET PÅ ÅPENT MÅL: Mattia Destro klarte ikke å sette ballen i nettet etter å ha rundet Arild Østbø.
BOMMET PÅ ÅPENT MÅL: Mattia Destro klarte ikke å sette ballen i nettet etter å ha rundet Arild Østbø.

Drama i sluttminuttene
Men Norge var likevel ikke helt ufarlige. Ikke lenge etter fikk rødtrøyene frispark drøyt 30 meter fra målet til Francesco Bardi - Vegar Eggen Hedenstad steg frem. Backen smelte til i ren Cristiano Ronaldo-stil og fikk det beste ut av Bardi. Sisteskansen fikk såvidt en finger på ballen og slått den i tverrliggeren.

Kampen så ut til å ebbe ut i 0-0, men kun to minutter før full tid fikk Norge straffe da Stefan Strandberg ble dratt i bakken inne i sekstenmeteren av Caldirola.

Den norske kapteinen valgte selv å ta straffesparket, og det taklet han på perfekt vis. Rosenborg-stopperen satte ballen knallhardt nede i høyre hjørnet til Bardi.

Italia hadde likevel ikke gitt opp, og fire minutter inn på overtid sviktet det i Norges bakre rekker. Ballen ble lempet inn i feltet og Østbø gjorde en svak inngripen i luftrommet. Ballen falt ned i beina på Andrea Bertolacci.

Innbytteren satte ballen i bue over hodet til Strandberg på streken og inn i nettet. Dermed endte det med 1-1 og gruppeseier til Italia.

Slik startet lagene:
Norge (4-3-3): Arild Østbø - Martin Linnes, Håvard Nordtveit, Thomas Rogne, Vegar Eggen Hedenstad - Anders Konradsen, Markus Henriksen, Valon Berisha - Yann-Erik de Lanlay, Joshua King, Håvard Nielsen
Italia (4-4-2): Francesco Bardi - Giulio Donati, Marco Capuano, Luca Caldirola, Vasco Regini - Riccardo Saponara, Marco Crimi, Fausto Rossi, Nicola Sansone - Alberto Paloschi, Mattia Destro