Brice Feillu. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)
Brice Feillu. (Foto: PASCAL PAVANI/Afp)

Sojasun

Laget debuterte i Tour de France i 2011 med hederlig resultat. Jerome Coppel ble nr. 14 totalt, og nr. tre i ungdomskonkurransen. Men i år blir han å finne i Cofidis. Sojasun er et Continental Tour-lag.

Laget ble grunnlagt under navnet Besson Chaussures i 2009 før Saur-Sojasun var en realitet året derpå. Laget har ingen forbindelse med Besson-Chaussures som eksisterte i 1999 og 2000.

Den tidligere proffsyklisten, Stephane Heulot, er mannen bak laget. Han huskes best som syklist fra 1996 da han brøt Tour de France med den gule trøya på Cormet de Roselend, som følge av en betennelse i beinet.

Han hadde bygget opp i meget godt amatørlag – Super Spor 35-AC Noyal-Chatillon – og lanserte i 2008 ideen om et mindre profflag, men med ambisjoner om å delta i Tour de France. Det første året besto laget av 13 ryttere, som kjørte inn 25 seire, flest ved spurteren Jimmy Casper med sine syv. Ytterligere én seier ble det i 2010, mens antallet sank til 16 i 2011. Men da er det verdt å merke seg at laget kjørte et langt hardere rittprogram.

Heulot har vært dyktig i rekrutteringen av ryttere, og har nå en stamme med mange av Frankrikes beste. Men laget er svekket ved Coppels signering med Cofidis, og ligger i vannskorpen når det gjelder å få kjøre Tour de France.

Lagets ryttere blir å se i brudd for å skape oppmerksomhet. Men styrken på flere er så bra at de kan vinne en etappe i et brudd som får gå helt inn.

Profiler:
Brice Feillu, Frankrike: Vant etappen Barcelona-Andorra Arcalis i Tour de France 2009

Sponsorer og organisasjon:
Hovedsponsor er Sojasun, som produserer en rekke matprodukter basert på soyabønner.