Kristoff_0
Kristoff_0

Katjusja Team

Laget har deltatt fire ganger i Tour de France, og ble rangert som nr. to på World Tour-rankingen i fjor. Mye takket være at Joaquin Rodriguez vant World Tour individuelt etter en strålende sesong.

Navnet kan henføres til en russisk rakettutskytingsrampe, men Katjusja er også et russisk kvinnenavn, og navnet på en sang som er blant de første barna lærer å synge på skolen.

Laget har oppstått på fundamentet av Team Tinkoff Credit Systems i 2009, og er en sentral del av «Russian Global Cycling Project». Ved siden av World Tour-laget, som er toppen av pyramiden, inngår lag på bane, cyclo-cross og et kvinnelag. De to Continental Tour-lagene Katjusja Continental Team og Itera-Katjusja fungerer som rekrutteringslag, og inngår også i prosjektet. Som arrangementet av Tour of Sochi, som forventes å få World Tour-status. Prosjektet har full støtte fra Vladimir Putin.

Katjusja har to etappeseire i Tour de France ved Sergej Ivanov (2009) og Joaquin Rodriguez (2010). Rodriguez har også den beste sammenlagtplasseringen i rittet med sin åttendeplass fra 2010. I Tour de France for to år siden stilte laget med kun russiske ryttere på laget. Resultatene uteble, og det var også belastende for omdømmet at Alexander Kolobnew testet positivt og ble utelukket fra rittet og laget. Nå har saken hans vært oppe i idrettens internasjonale voldgiftsdomstol (CAS), hvor han ble frikjent.

Veteranen Denis Mentsjov ble hentet inn i fjor med tanke på å ha en rytter som kan slåss om en pallplass sammenlagt. Noe han klarte i 2010 med sin tredjeplass, som blir et trinn høyere etter at Alberto Contador må gi fra seg sin plassering. Det gikk ikke slik, og Mentsjov sto igjen etter sesongen med en etappeseier i Vuelta a Espana. Også Oscar Freire kom inn på laget i fjor, men det ble heller ingen suksess. Faktisk valgte den meget meritterte rytteren å legge opp etter forrige sesong.

Skal det endelig lykkes med en pallplass sammenlagt? Joaquin Rodriguez klarte det i fjor i begge de tor andre treukers-Tourene. Alexander Kristoff får velfortjent sjansen til å vinne en spurtetappe.

Profiler:
Denis Mentsjov, Russland: Nr. 2 i Tour de France 2010 (opprinnelig nr. 3, men Alberto Contador er fratatt sin seier). Nr. 4 i 2008 og nr. 6 i 2006. Vant ungdomskonkurransen i 2003. Vant Giro d'Italia i 2009, og Vuelta a Espana i 2005 og 2007. To etappeseirer i Giro d'Italia (2009) og fem i Vuelta a Espana. Vant Baskerland rundt i 2004. Nr. 2 i Romandiet rundt i 2010. Vunnet etapper i Criterium Dauphine (2), Catalonia rundt og Paris-Nice.

Joaquin Rodriguez, Spania: Nr. 8 i Tour de France 2010, og vant også en etappe dette året. Nr. 2 Giro d'Italia 201, og vant to etapper og poengtrøya. Nr. 3, 4, 6 og 7 i Vuelta a Espana i årene 2012, 2010, 2008 og 2009. Sju etappeseire i Vuelta a Espana, og vant klatrekonkurransen i 2005. Bronsemedalje i VM 2009. Vant Flèche Wallonne I 2012, og nr. 2 i 2011. Vant Il Lombardia 2012. Nr. 2 i Amstel Gold Race 2011, Liegé-Bastogne-Liegé I 2009 og Classica San Sebastian i 2005. Vant Catalonia rundt I 2010. Vant World Tour 2012.

Sponsorer og organisasjon:
Laget er finansiert av russiske oljepenger, med de tre selskapene Gazprom, Itera og Rostechnologi som sentrale bidragsytere. Det siste selskapet er et statlig kontrollert våpen- og høyteknologiselskap. Itera-sjefen Igor Markov kjørte for det sovjetiske landslaget på bane, og har hentet inn en rådgivende gruppe med flere innflytelsesrike russiske forretningsmenn og folk fra politbyrået. Itera sponset også et lite spansk lag tidligere, som var et springbrett for lovende russiske ryttere.

Navnet til de tre selskapene som sponser laget fremkommer på trøyene, sammen med bilde av den berømte St. Basil katedralen på Den Røde Plass i Moskva.

Sponsorene har inngått en avtale om å dekke lagets utgifter i åtte år, med en sum på kroner 170 millioner pr. år. Det er primært ikke et kommersielt prosjekt, men et langsiktig sports-, politisk og sosialt prosjekt.