Ryder Hesjeda (Foto: Fabio Ferrari/Ap)
Ryder Hesjeda (Foto: Fabio Ferrari/Ap)

Garmin-Sharp

Laget deltar for sjette gang i Tour de France, og ble rangert som nr. 9 på fjorårets World Tour-liste. Laget er registrert i USA, og ble grunnlagt i 2007. Den gang under navnet TIAA CREF-TEAM. Opprinnelig var det et lite juniorlag fra Denver som Jonathan Vaughters bygget opp etter at han selv la opp sin karrière.

Laget hadde stor suksess i Tour de France for to år siden med to etappeseirer til Thor Hushovd og en til Tyler Farrar. I tillegg til at laget vant lagtempoetappen, og ikke minst lagkonkurransen. Et viktig gjennombrudd, fordi laget gikk inn i rittet det året uten en eneste seier på etapper i Touren. I tillegg vant Johan Van Summeren Paris-Roubaix, ett av sesongens mest prestisjefylte ritt. I 2011 lyktes også laget med å plassere en rytter blant de ti beste sammenlagt, som de fire foregående årene. Nå var det Tom Danielson, som ble nr. ni. I fjor sprakk denne serien, men til gjengjeld vant Ryder Hesjedal Giro d'Italia.

Laget består av ryttere som vil hevde seg i toppen både i klassiker- og etapperittene. Da laget ble etablert blant de beste, ble det etablert et omfattende antidopingprogram. Arkitekten bak programmet var dr. Don Catlin ved University og California (UCLA). Catlins nærmeste medarbeider er Paul Scott, som er leder for organisasjonen «Agency for Ethics».

Lagets primærmål er endelig å få en rytter på pallen sammenlagt i Tour de France. Ryder Hesjedal kan klare det, men startet også i årets Giro d'Italia. Det blir en krevende dobbeltoppgave, som mange har brent seg på. Tyler Farrer er en av verdens beste spurtere, og kan igjen vinne en etappe. I tillegg er det realistisk at laget kan vinne lagkonkurransen.

Profiler:
Tom Danielson, USA: Nr. 9 i Tour de France 2011. Vunnet en etappe i Vuelta e Espana, og har tre plasseringer sammenlagt mellom nr. 5 og 9 i den spanske touren. Nr. 3 i Tour of California 2011 og 2012. Mistet etappeseieren og 5.-plassen i Vuelta a Espana etter å ha innrømmet dopingbruk.

Tyler Farrar, USA: Vant tredje etappe i Tour de France i 2011. To etappeseirer i Giro d'Italia, og tre etappeseirer i Vuelta a Espana. Vant Vattenfall Cyclassics i 2009 og 2010. Nr. 2 i GP Ouest-Plouay 2010.

Ryder Hesjedal, Canada: Vant Giro d'Italia 2012. Nr. 7 i Tour de France 2010. Sølv i VM terrengsykling i 2003. Nr. 2 i Amstel Gold Race 2010. Av norsk avstamning, Ryders oldefar Mons emigrerte til Canada i 1886.

Daniel Martin, Irland: Vant etappe i Vuelta a Espana i 2011. Nr. 2 i Lombardiet rundt og nr. 3 i Catalonia rundt i 2011. Vant Polen rundt i 2010, og ble nr. 2 i 2011. Hans onkel – Stephen Roche – vant Tour de France, Giro d`Italia og VM i 1987. Nr. 5 Liegé-Bastogne-Liegé 2012. Nr. 6 Flèche Wallonne 2012.

David Millar, USA: Sølv i VM på tempo i 2001 og 2010. Samveldemester på tempo i 2010. Fire etappeseirer i Tour de France, den siste i 2012. Fem etappeseirer i Vuelta a Espana.

Nick Nuyens, Belgia: Vant Flandern rundt 2011, og nr. 2 i 2008. Vant etappe i Sveits rundt 2006. Vant Tour of Britain 2005.

Christian Vande Velde, USA: Nr. 4 i Tour de France i 2008, og nr. 8 i 2009. Vant USA Pro Cycling Challenge 2012.

Johan Van Summeren, Belgia: Vant Paris-Roubaix i 2011. Vant Polen rundt i 2007. En av de best respekterte hjelperytterne i feltet.

David Zabriskie, USA: Sølv i VM på tempo i 2006, og bronse i 2008. Vant den første tempoetappen i Tour de France i 2005. Har vunnet en etappe både i Giro d'Italia og Vuelta a Espana. Amerikansk mester på tempo fem ganger. Nr. 2 i Tour of California 2012.

Sponsorer og organisasjon:
Hovedsponsor Garmin er sentral på verdensmarkedet innen GPS-systemer (satellittnavigasjon), og leverer også databaserte treningssystemer. Selskapet er registrert på Cayman Islands og har hovedkontor i Kansas, med over 7000 medarbeidere. Det ble grunnlagt i 1989 av Garry Brunell og Min Kao, herav navnet Garmin, som stammer fra bokstavene i fornavnet til grunnleggerne. Den største produksjonsenheten ligger i Taiwan.

Sharp er delsponsor, som etter et kort mellomspill overtok for sykkelprodusenten Cervelo, som har redusert sitt omfattende engasjement i sykkelsporten, men fremdeles leverer syklene til laget. De hadde sitt eget lag – Cervelo Test Team – i 2009-10, og fusjonerte så med Garmin i 2011. Cervelo er fremdeles sykkelleverandør til laget. Sharp et japansk multinasjonalt selskap innen elektronikkbransjen.

Jonathan Vaughters grunnla laget, og legger hele seg i utviklingen. Som enkelte ganger skaper grobunn for konflikter. Det er ikke til å legge skjul på at Thor Hushovd ganske tidlig da han kjørte for laget var misfornøyd med lederstilen, og enkelte strategiske valg som Vaughters gjorde. Vaughters var, i sin aktive karrière, en av de beste klatrerne i feltet. Med bl.a. to etappeseire til det mytiske fjellet Mont Ventoux i Criterium Dauphine. Han kjørte også sammen med Thor Hushovd i Crédit Agricole i begynnelsen av Thors karrière.