Robert Gesink, of Netherlands, performs during the last stage of the 63rd Criterium du Dauphine cycling race between Pontcharra and La Toussuire, French Alps, Sunday, June 12, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani) (Foto: LAURENT CIPRIANI/Ap)
Robert Gesink, of Netherlands, performs during the last stage of the 63rd Criterium du Dauphine cycling race between Pontcharra and La Toussuire, French Alps, Sunday, June 12, 2011. (AP Photo/Laurent Cipriani) (Foto: LAURENT CIPRIANI/Ap)

Belkin Pro Cycling Team

Laget kjørte i fjor sitt 16. Tour de France under Rabobank-navnet. Men det kan følges helt tilbake til 1984, og har da hele 29 starter totalt. Etter å ha finansiert laget i 17 sesonger trakk Rabobank seg som lagets hovedsponsor. Rett og slett på grunn av alle de uheldige dopinghistoriene rundt lagets tidligere ryttere. Nå er lagets navn Blanco Cycling Team.

Kwantum ble en realitet etter at det meget suksessfulle TI-Raleigh-laget ble oppløst som en følge av konflikt mellom lagets sportsdirektør Peter Post og verdensmester Jan Raas. Raas startet Kwantum-laget, mens Post tok med seg syv ryttere til Panasonic.

Jan Raas holdt fast i ledelsen i laget også da Rabobank kom inn som sponsor i 1996. Han var sportsdirektør i de første åtte årene med Rabobank, men ble plutselig fjernet i 2003. Den tidligere rytteren Theo De Rooy hadde ledelsen, men måtte forlate posisjonen som en konsekvens av saken med Michael Rasmussen i 2007: Der dansken ble trukket fra rittet av lagets ledelse med den gule trøya og i ledelsen av rittet, på vei mot seier i Paris. Rasmussen hadde løyet og jukset med å melde fra om hvor han befant seg til enhver tid, slik at dopingkontrollørene ikke kunne nå ham.

Joop Zoetemelk ble verdensmester i 1985 da han kjørte for Kwantum. Erik Dekker vant verdenscupen i 1999, og Rabobank vant lagkonkurransen. Oscar Freire har vunnet alle sine tre VM–gull i perioden med laget. Totalt har lagets ryttere vunnet ni verdensmesterskap (cyclo-cross og landevei, inklusive U23–mesterskapet til Lars Boom på tempo i 2007). I tillegg til at laget har en lang rekke seire i de store klassikerrittene. Denis Mentsjov vant Vuelta a Espana to ganger, i tillegg til seieren i Giro d'Italia i 2009.

I Tour de France ble Michael Boogerd nr. fem i 1998, Robert Gesink nr. seks i 2010 og Michael Rasmussen nr. syv i 2005. Levi Leipheimer har to topp-ti-plasseringer da han kjørte for laget, nr. åtte i 2002 og nr. n i 2004. Rasmussen vant klatrekonkurransen i 2005 og 2006, mens Oscar Freire vant poengkonkurransen i 2008. Før Rabobank kom på banen, vant Jean-Paul van Poppel poengkonkurransen i 1985. Under Rabobank–navnet har laget vunnet 24 etappeseirer. Men så kom høsten og vinteren da bekjennelsene sto i sentrum. Boogerd, Rasmussen og Leipheimer var dopete.

Rabobank har gjort en strålende jobb for sykkelsporten i Nederland. Gjennom sitt engasjement støtter de et kvinnelag med verdensmester Marianne Vos, et cyclo-cross lag og et ungdomslag i kontinentaltouren. Ungdomslaget har levert en lang rekke ryttere til «hovedlaget», i tillegg har mange andre lag rekruttert derfra. Banken støtter en lang rekke ritt, og grasrotaktiviteter for barn og ungdom.

Det blir interessant å se om Lars Petter Nordhaug forsetter sin flotte fremgang i det nye laget. Kjører han som i fjor, skal det bli vanskelig å nekte ham en plass på Tour de France-laget.

Lagets mål er å få en mann på pallen sammenlagt. Vi tror det blir vanskelig. Men laget har flere spennende ryttere med fremtidig kapasitet. Robert Gesink er eneren, men har vanskelig for å levere når det virkelig er viktig. Årets sesong og Tour de France blir avgjørende for Robert. Både Bauke Mollema (nr. fire i Vuelta a Espana i 2011) og Steven Kruijswik kan nå langt. Luis Leon Sanchez har skaffet laget etappeseirer. Men han er nå suspendert for sin mulige befatning med «Operacion Puerto».

Profiler:
Lars Boom, Nederland: Verdensmester på tempo U23 i 2007. Verdensmester i cyclo-cross 2008, i en disiplin der han også er verdensmester for U23 og junior. Vant en etappe i Vuelta a Espana i 2009. Vant Eneco Tour 2012. Nederlandsk mester både på tempo og fellesstart 2009. Vant prologen i Criterium Dauphine 2011. Vant prologen i Paris-Nice 2010. Vant Tour of Britain 2011.

Robert Gesink, Nederland: Nr. 6 i Tour de France 2010. Nr. 6 i Vuelta a Espana i 2009 og 2012, og nr. 7 i 2008. Nr. 3 i Amstel Gold Race 2009. Nr. 2 i Tirreno-Adriatico 2011. Nr. 2 i Polen rundt 2007. Nr. 3 i Baskerland rundt 2011. Nr. 2 i GP Cycliste de Quebec 2011. Vant etappe i Sveits rundt 2010, og ble nr. 4 totalt 2012. Vant Tour of California 2012.

Sponsorer og organisasjon:
Hovedsponsor var en bank med ambisjon om å bli den største totalleverandøren av finansielle tjenester i Nederland. Rabobank er et resultat av en fusjon i 1898 mellom to kooperative bankgrupper–Raiffeisen Bank og Boerenleerbank. Den siste var den første sentralbanken for bøndene. Navnet Rabobank er utledet av de to første bokstavene i disse bankenes navn.

Laget syklet ved starten av årets sesong under navnet Blanco til en ny sponsor var på plass. Det fikk de på plass like før Tour de France-starten, og heter derfor nå Belkin, som er et firma som produserer elektroniske artikler.