Etappe 6: Aix-en-Provence > Montpellier

TV 2 Sportens sykkelekspert Johan Kaggestads vurdering av løypen.

Ferden fortsetter vestover langs Middelhavet. Det er enda større sjanse enn dagen før for at det blir samlet spurt foran stadion Yves du Manoir. Aix-En-Provence er en sykkelby med gode tradisjoner. Ikke minst har byen i en årrekke hatt ett av landets beste amatørlag, som har rekruttert mange ryttere til proffenes rekker. Men det er 51 år siden sist Touren var innom, i 1962. Da kom feltet motsatt vei fra Montpellier. Verdt å merke seg er at byen hadde målgang under Paris-Nice for tre år siden, en etappe som endte med Peter Sagans andre profesjonelle seier. Bare to dager etter at han vant til Aurillac.

I utgangspunktet er dette en lett etappe, men de sterke Mistral-vindene blåser ofte inn fra havet og gir sterk sidevind. Smarte lag kan utnytte situasjonen, og sette seg foran og kjøre med det de har. Konsekvensen er at feltet splittes i flere deler. For TV-seerne blir det fascinerende bilder, der rytterne kjemper seg fremover i vifteform, som grågåsflokker i flukt. Thor Hushovd feilberegnet dette et år og satt for langt bak i feltet. Da feltet sprakk, hadde han igjen mulighet til å kjempe seg alene opp til den første vifta. Mange favoritter, som ikke behersker sidevind og viftekjøring, gruer seg til etappen. Vær trygg på at de vil sjekke vindstyrken når det tittes frem bak gardinene etter nattens ro.

Feltet sprakk også opp da Mark Cavendish i 2009 avgjorde etappen fra Marseille til La Grande-Motte, badebyen like sør for Montpellier. Blant annet tapte den endelige vinneren - Alberto Contador - tid i avslutningen av etappen.

Det er USAs nasjonaldag i dag. Ekstra inspirasjon for Tyler Farrar, som vil gi alt for sine andre Tour-seier. Den første kom for to år siden. Men det lukter Cavendish mot Greipel. Cavendish vant forrige gang til Montpellier, da foran nettopp Farrar.

Montpellier er en vakker universitetsby, som har vært pioner i medisinsk utdannelse i Europa. Allerede i 1220 ble det første medisinske fakultetet grunnlagt. I 1340 ble det åpnet for anatomiklasser, som ble viden kjent og tiltrakk seg studenter fra hele Europa. Mange av de mest kjente legene i Europa ble utdannet i byen. Kultur og idrett har en sentral plass. Fjoråret ble stort for byen, hvis lag vant den øverste ligaen i Frankrike, både i fotball og håndball.