lapp
lapp

Syr fast brokkbind på tunga for å rase ned i vekt

Operasjonen får desperate slankere til å sikle ukontrollerbart.

Av: Ingrid Marie Treborg

Hollywood-stjernene tyr til mye rart for å gå ned i vekt.

Nå har nok en metode tatt av i filmbyen. En frimerkestor lapp blir sydd fast på tunga slik at det blir vondt å spise.

Slankeren får dermed bare i seg drikke, skriver Time.

På én måned, hevder legen bak tungelappen at man kan gå ned rundt 13 kilo.

Lappen blir sydd fast med seks sting, og to av bieffektene er ukontrollerbar sikling og pratevansker. Det har ikke hindret desperate slankere i å la seg operere.

Ble brukt til å holde inn brokk

lapp1
lapp1
Lappen er laget av marlex, som er et materiale som vanligvis brukes som brokkbind.

Mannen bak tungelappen er Beverly Hills-legen Nikolas Chugay, som forklarer at pasientene hans blir gitt en enkel og flytende diett som angivelig gir dem all næringen de trenger.

Prisen for å få sydd fast lappen, er 11.000 kroner. Inngrepet tar en time.

nettstedet sitt skriver kaller han tungelappen «en revolusjonerende slankemåte», og forteller at han har sydd fast lappen på over 60 pasienter.

– Ikke bedre enn selvdisiplin

Det er mange som kritiserer tungelappen. Legen Richard Chaffoo går hardt ut mot Chugay.

– Med tanke på alt du stapper inn i munnen og syr fast til tungen, risikerer du å få en infeksjon. Du kommer til å sikle mye, og det blir veldig vondt. Du kan få et sår, en infeksjon ... Lappen kan falle av og seile ned halsen din og forårsake pusteproblemer, sier han.

Chugay sier at pasientene som får sydd fast lappen hans, bare kan ha den på tunga én måned. Etter dette kan den gro fast i tunga.

– Uansett hvor kreative vi blir, er det ingenting som overgår selvdisiplin, sier Beverly Hills-kirurgen Robert Rey.

TV2.no har vært i kontakt med en rekke norske plastikkkirurger, som alle forteller at de aldri har hørt om tungelappen. Derfor ønsker ingen å uttale seg om den.

Tunga rett i munnen

c
c
Det var i 2010 at Chugay begynte med tungeoperasjonene, men det er først nå det har tatt helt av i Hollywood. Han sa den gang at operasjonen var helt ufarlig.

– Det eneste vi har opplevd er en mindre irritasjon på tungen hvor vi har fjernet lappen en uke tidligere enn planlagt, sa han.

Han fikk hard kritikk fra kolleger. Legen Tanya Zyckerbrot kalte det bare «en helt unødvendig operasjon».

– En mye sunnere måte og mye mindre ekstrem metode for å gå ned i vekt er å ha et sunnere kosthold med grønnsaker, korn, magre proteiner og lite fett. En slik diett ved siden av moderat mosjon vil gi deg de samme resultatene uten smertene, sa hun.

– Mitt råd når det kommer til denne tungeoperasjonene er veldig enkel: Hold tunga rett i munnen og hold deg til mer tradisjonelle metoder å gå ned i vekt på.