MÅTTE BRYTE: Håvard Bøkko. (Foto: GRIGORY DUKOR/Reuters)
MÅTTE BRYTE: Håvard Bøkko. (Foto: GRIGORY DUKOR/Reuters)

Håvard Bøkko gir opp kampen mot Sven Kramer: – Jeg er bare blitt dårligere og dårligere

26-åringen satser dermed alt på ett kort i OL i Sotsji: Gull på 1500-meter

SOGNSVANN (TV 2 Sporten): Håvard Bøkko tok i vinter sitt fjerde sølv i allround-VM på hjemmebane i Vikingskipet på Hamar. Sven Kramer var som vanlig utilnærmelig og tok sitt sjette VM-gull.

Heller ikke i prøve-OL i Sotsji var 26-åringen i nærheten av å tukte nederlenderen.

Nå tar Bøkko konsekvensen av at han ikke klarer å ta rotta på nemisisen sin, og nedprioriterer de lengste distansene i OL-sesongen.

– Blitt dårligere og dårligere
– Til vinteren kommer jeg til å spesialisere meg mer på 1500 meter. Gå flere 500- og 1000-metere i verdenscupen for å få mer fart i kroppen, samtidig som jeg ikke mister stayerevnen, sier Bøkko til TV 2 Sporten når vi treffer han på sponsoroppdrag på Sognsvann.

– Betyr det at du har gitt opp å ta Kramer?

– Nei, han... I Sotsji dreier alt seg om medalje. På 5000 og 10000 har jeg blitt dårligere og dårligere de siste åra, mens på 1500 har jeg vært på pallen ofte og det er der jeg har aller størst sjanse, forklarer han.

Bøkko mener den tilspissede konkurransen i toppen av internasjonal skøytesport er grunnen til at resultatene uteblir på 5000 og 10 000 meter.

– Jeg tror ikke jeg går så mye dårligere, men det er kommet opp flere på et høyt nivå, særlig nederlenderne er sterke.

– Kan bli mitt siste OL
26-åringen er usikker på hvor lenge han vil satse på skøytekarrieren. Fordi det kan bli den siste olympiaden han deltar i, velger han å prioritere på denne måten.

– Det kan bli mitt siste OL. Jeg er ikke så gammel, men du vet aldri hva som skal skjer i løpet av fire år. Selv om jeg bare er 26 år så har jeg gått EM- og VM i ni år allerede.

Likevel er han ikke redd for å gamble alt på én distanse i Sotsji

– I Vancouver hadde jeg mange kort å spille på og fikk en bronse, men jeg har lyst til å satse alt på ett kort i år, sier Bøkko.

I tillegg til OL-medaljen fra 2010 står Hol-løperen med VM-gull på 1500 meter fra VM i enkeltdistanser i Inzell i 2011.

Endrer ikke treningsopplegg
Selv om det blir mer tempo og mindre lengde til vinteren, endres ikke treningsopplegget nevneverdig av den grunn.

– På denne tida er det mye av det samme for å få en god grunnform. Om en uke reiser vi til høyden i Frankrike for å være der i tre uker, på samme måte som i fjor.

– Utover høsten og vinteren blir det litt hardere intervaller for å få opp toppfarta. Jeg kommer aldri til å hevde meg helt i toppen på 500 og 1000 meter i konkurranse, men det er veldig god trening for 1500.

– Det er så klart medalje i OL som er målet, og alle drømmer om gull. Det er helt klart innenfor rekkevidde.