Hushovd11 (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)
Hushovd11 (Foto: DOUG PENSINGER/Afp)

Thor Hushovd brøt Critérium du Dauphiné: – Målet mitt er fremdeles Tour de France

BMC-rytteren stod av på rittets siste dag.

BMC-rytter Thor Hushovd brøt på den siste etappen av Critérium du Dauphiné. Ifølge rittets offisielle nettside stod nordmannen av i langesonen drøyt 68 kiliometer ut på den knalltøffe avslutningsetappene.

Kaggestad ikke bekymret
Etter langesonen skulle rytterne opp to 1. kategoristigninger, hvorav den siste var målgang på toppen av Montée de Risoul.

– Jeg visste at det ville bli en tøff etappe i dag, så målet mitt var å komme meg med i bruddet. Vi endte opp med å ha to ryttere i bruddet - Yannick Eijssen og Manuel Quinziato, så det var bra. Med de kalde temperaturene og regnet, var det bedre for meg og Ivan Santaromita å stå av, sier Hushovd i en pressemelding fra BMC.

Hushovd sier at han nå vil lade opp til NM på hjemmebane i Grimstad, men Tour de France-drømmen er langt fra borte.

– Jeg var skuffet over formen min i Dauphiné, men jeg følte at den overordnede fremgangen var bra. Målet mitt er fremdeles å komme inn på laget som skal til Tour de France, slik at jeg kan være der for Cadel Evans og Tejay van Garderen, sier Hushovd.

– Hver eneste dag i rittet følte jeg meg bedre. I går (lørdag) følte jeg egentlig jeg meg på mitt beste og jeg klatret bra. Så jeg er sikker på formen min nå som jeg jobber mot å bli klar for NM og trening til Tour de France.

Assisterende manager i BMC, Yvon Ledanois, sier at laget ikke hadde noen problemer med at Hushovd og Samtaromita stod av.

– Det var veldig vanskelig for hovedfeltet i dag med svært dårlig vær. Jeg sa til Thor at jeg ikke hadde noen problemer med at han og Ivan Santaromita stod av. Det var viktigere for gutta som satt i bruddet enn det var for de to som satt bak i feltet, sier Ledanois.

Les også: Kaggestad kritisk til BMCs ledelse: – Hushovd burde vært Tour-klar for to måneder siden

Kaggestad ikke bekymret
Johan Kaggestad sa følgende da Hushovd stod av på søndagens etappe.

– Det er to muligheter. En er at han er utslitt, ikke orker mer og synes det er meningsløst. Den andre er at han har fått beskjed om ikke å risikere noe, ikke slite seg ut i dette været og dermed øke risikoen for å pådra seg en infeksjonssykdom, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad under sendingen av rittet på TV 2 Sport.

Han peker på det faktum at flere solid ryttere også stod av på søndagens etappe. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Hushovds lagkompis Ivan Santaromita, Pierre Rolland (Europcar) og Thomas De Gendt er bare noen av rytterne pakket sammen sakene i langesonen.

Kaggestad tror at BMC har gitt Hushovd beskjed om å stå av rittet for ikke å risikere noe. Om Hushovds Tour de France-muligheter sier Kaggestad følgende.

– Jeg varierer jo fra dag til dag. I dag er jeg optimist, sier Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SIKKELIG RUSKEVÆR: Edvald Boasson Hagen og resten av rytterne må kjempe mot surt og kaldt vær på den siste etappen Critérium du Dauphiné.
SIKKELIG RUSKEVÆR: Edvald Boasson Hagen og resten av rytterne må kjempe mot surt og kaldt vær på den siste etappen Critérium du Dauphiné.

Skuffende ritt for Hushovd
Årets Critérium du Dauphiné har vært en real berg-og-dal-bane for 35 åringen fra Grimstad. På de to første etappene endte Hushovd flere minutter bak hovedfeltet i mål og kritikerne som mener at han ikke er godt nok rustet til å kjøre Tour de France fikk vann på mølla.

– Det var ikke bra. Det er rett og slett for dårlig. Det er ikke tilfeldig med to så dårlige dager på rad, sa TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Les også: Hushovd over kvarteret bak vinneren på åpningsetappen

Men Hushovd lot seg ikke prege av de dårlige resultatene. For på den tredje etappen reiste nordmannen seg og spurtet inn til fjerdeplass da Edvald Boasson Hagen vant.

– Det føltes mye bedre nå heldigvis. Det var fryktelig tungt de to første dagene. Det gikk fort opp den siste stigningen, men jeg hadde gode bein og var aldri over i rød sone, sa Hushovd til BMCs nettsider.

– Jeg håper å ha gode muligheter på den sjette etappen. Resten blir trening til Tour de France.

Men sjansen på den sjette etappen kom aldri. Den endte nemlig med bruddseier til Thomas Voeckler på en etappe der Hushovd hadde store problemer med å henge med hovedfeltet opp stigningene.

Nå spørs det om ikke Hushovd stod av for å spare krefter inn mot et eventuelt Tour de France.