Kongen tilkjent seieren på overtid

Kong Harald og båten «Sira» ble først tildelt annenplassen i den 66. utgaven av Færderseilasen, men fikk senere beskjeden om at de gikk helt til topps.

Konkurrenten «L'Escalier» fikk først bestetid over målstreken i Horten, men fikk senere korrigert tiden sin. Dermed holdt det til seier med 22 minutters forsprang for kongen og hans båt i deres klasse. «Sira» seilte i mål omtrent klokka åtte lørdag morgen. Kong Harald var på sin første seiltur som toåring i den samme båten allerede i 1939. I dag er «Sira» totalrestaurert og holder full regattastandard.

Den 80 år gamle treseileren «Vema» var riktignok aller først over mål, men de gamle treseilerne seilte en kortere rute enn resten av feltet. Den 153 kilometer lange ferden fra Oslo via Færder fyr til Horten ble seilt i solskinn, og deltakerne hadde fin vind fra start til mål. Det gjorde at båtene kunne holde høy fart utover fredagskvelden og nattetimene.

– Dette har vært en fantastisk seilas med drømmeforhold hele veien. Seilerne har kost seg, og vi ser nå fram til en hyggelig festavslutning i Horten, sa generalsekretær Jan-Erik Næss i Kongelig Norsk Seilforening.

Nesten 6000 seilere deltok i seilasen som første gang ble arrangert i 1947. Båten som vant den gangen, «Carmen», deltok også i år, men det ble bare en sjetteplass på den 99 år gamle treseileren denne gangen. (©NTB)