Høgli (Foto: Solum, Stian Lysberg)
Høgli (Foto: Solum, Stian Lysberg)

Høgli tente VM-håpet for Norge: – Alt kan skje

Backen dukket opp tre minutter før slutt og stanget inn utligningen.

Det så lenge ut som om det skulle bli en ny bekmørk kveld for norsk landslagsfotball da Albania ledet 1-0 med tre minutter igjen på kampuret i Tirana.

Men da Norge trengte det som mest dukket Tom Høgli opp og stanget ballen i mål for Norge. Dermed sørget backen for at det fortsatt er et lite håp for at Norge blir å se i Brasil når fotball-VM arrangeres neste sommer.

– Ingen god kamp
– Det var ikke noe god kamp. Det ble veldig mange dueller og de var bedre enn hva vi hadde forventet defensivt. En litt skuffende prestasjon, men man er likevel ikke så skuffet når man scorer så sent og får med oss et kanskje veldig viktig poeng, sier Drillo til TV 2 Sporten.

Brede Hangeland var ikke fornøyd med resultatet.

– Det var godt at vi fikk uavgjort, men det er ikke godt nok. Vi må heve oss dersom drømmen skal leve. Det gjør den kanskje fortsatt, men det ser tynt ut. Vi hevet oss litt på slutten, men det skulle bare mangle så dårlige vi var gjennom store deler av kampen, sier han til TV 2 Sporten.

Hangeland ble flyttet opp før Høglis scoring i håp om å sette ekstra trykk på albanerne.

– Jeg ville helst fortsette som spiss mot slutten, men jeg ble beordret ned av Drillo, sier han.

Matchvinner Høgli var selvsagt godt fornøyd med scoringen.

– Det var en god følelse selvsagt. Jeg scorer ikke så mange mål. Dette var et viktig mål også, sier han.

– Det var egentlig tilfeldig at jeg ble med opp på den corneren.

Han tror det fortsatt finnes håp om å gå videre.

– Dette er en gruppe hvor alt kan skje. Nå har vi mange hjemmekamper, sier han.

– Hadde ikke satt penger på Høgli
Joshua King åpnet kampen veldig bra men fikk en tung dag alene på topp for Norge. Det var likevel en forsvarspiller som scoret målet.

– Jeg hadde ikke akkurat satt pengene mine på at det var Tom Høgli som skulle scoret målet vårt i dag, sier han.

Han var heller ikke spesielt imponert over mannen i sort.

– Dommeren var helt på bærtur i dag. Jeg synes det forsvaret til Albania må komme seg i gymmen. De hoppet og divet hele tiden, og det var jævla irriterende. Dommeren var ikke noe bra i det hele tatt, sier han.

– Albania var best
TV 2s fotballekspert Ståle Solbakken mener Albania var det beste laget.

– Oppsummert så vil jeg si at Albania er det beste laget, og at Norge er heldige som får 1-1, sier han til tv2.no.

Han tror terpingen på dødballer den siste tiden lønnet seg i kveld.

– Norge får belønning på den massive konsentrasjonen man har hatt på at vi skal score på dødballer, men samtidig skulle det bare mangle med så mange faste situasjoner man hadde.

Ståle Solbakken
Ståle Solbakken

I sosiale medier har debatten rast om det hadde vært bedre om U21-laget spilte mot Albania enn A-laget. Det hylekoret vil ikke Solbakken henge seg på.

– Det er viktig å holde tunga rett i munnen her. Vi hadde fire U21-spillere på banen i andre omgang, og dette var årets kamp for Albania, slett ingen enkel affære. Vi må skille mellom nivåene. Dette er A-lagsfotball, og huske på at U21-laget kun klarte uavgjort mot det svakeste laget i EM. Vi må glede oss over det U21 gjør, men vi må rangere dem hver for seg.

Solbakken mener at selv om en andreplass i gruppen kan de få poengene til Norge skape trøbbel for avansement. Det er kun de åtte beste toerne so mfår spille playoff. Den toeren med færrest poeng må stå utenfor.

– Det er kritisk med tanke på at man har tatt lite poeng, og det kan bli et tema.

Kjempesjanse for Elyounoussi
Albania gikk rett i strupen på Norge. Det var ikke spilt mer enn ti sekunder da Espen Ruud pådro seg et gult kort og sørget for albansk frispark inne på Norges banehalvdel. Frisparket endte med en farlig heading som Jarstein fikk slått til side for mål.

Men Norge var heller ikke ufarlige. Joshua King, som hadde en glimrende start på kampen, tråklet seg fint fri på høyrekanten etter ti minutter. Blackburn-spilleren fikk deretter lagt inn til Tarik Elyonoussi som fikk en kjempesjanse til å sende Norge i føringen. Men RBK-spissen fikk ikke ordentlig klem på avslutningen.

Konge (Foto: Solum, Stian Lysberg)
Konge (Foto: Solum, Stian Lysberg)

Anført av Joshua King kom Norge mer med i kampen utover den første omgangen. Men Albania kom likevel til sjanser. Et kvarter var spilt da Valdet Rama fintet ut Ruud på venstrekanten før han fikk lagt inn foran mål. Der fikk Hamdi Salihi avsluttet like utenfor fra bakerste stolpe.

Den neste store muligheten var det Norge og Markus Henriksen som fikk. Et frispark ble klarert høyt ut i farlig sone. Der dukket Henriksen opp og banket ballen like utenfor målet til Albania.

NORGE1 (Foto: Solum, Stian Lysberg)
NORGE1 (Foto: Solum, Stian Lysberg)

Kalddusj før pause
Men etter 40 spilte minutter eksploderte det på den lille stadionen i Tirana, og nok en gang var det Valdet Rama som sendte Norge i trøbbel. Midtbanespilleren fintet seg inn fra venstrekanten og banket ballen ned i Jarsteins korthjørne. Dermed fikk Norge en verst tenkelig avslutning på den første omgangen.

Les også: Semb om Fotball-Norges doble «24»-drama: – Et skjebnedøgn
Les også: Drillos vanskeligste laguttak på lenge

Norge startet den andre omgangen best og hadde ballen mer enn hjemmelaget. Men Drillos utvalgte slet likevel med å komme til de store mulighetene. Det gjorde derimot ikke Albania da de gikk fremover. Etter 67 minutter fikk matchvinneren fra møtet på Ullevaal Hamdi Salihi sendt avgårde en avslutning med hodet. Men Jarstein dro frem en flott redning og fikk slått ballen i tverrligger før Hangeland ryddet unna.

Like etter fikk Emiljano Vila muligheten til å øke ledelsen, menmidtbanespilleren banket ballen i nettveggen.

Hjemmelaget tok over initiativet utover i andre omgang. Etter 77 minutter raget Basha høyest på en dødball. Tom Høgli fikk derimot rensket unna på streken.

Høgli tente håpet
Men da alt håp så ut til å være ute dukket det opp en litt uventet helt for Norge. Minutter før full tid satte Tom Høgli hodet til ballen etter et hjørnespark og dunket ballen inn bak Albanias sisteskanse.

Til tross for noen skumle sjanser til Albania på tampen så klarte Norge å ro i land ett poeng. Dermed lever VM-håpet for Drillos fortsatt. No

Slik startet lagene:

Norge (4-5-1): Rune A. Jarstein - Tom Høgli, Brede Hangeland, Tore Reginiussen, Espen Ruud - Tarik Elyounoussi, Markus Henriksen, Håvard Nordtveit, Ruben Yttergård Jenssen, Daniel Braaten - Joshua King

Albania (4-4-2)
Etrit Berisha - Armend Dallku, Admir Teli (Tefik Osmani), Mergim Mavraj, Ansi Agolli - Ervin Bulku, Migjen Basha - Jurgen Gjasula, Hamdi Salihi, Valdet Rama - Edgar Cani.