SESONGEN I VASKEN: Sara Nordenstam svømmer ikke VM i Barcelona i sommer. (Foto: FERENC ISZA/Afp)
SESONGEN I VASKEN: Sara Nordenstam svømmer ikke VM i Barcelona i sommer. (Foto: FERENC ISZA/Afp)

Europamester ikke med til VM: – Hun trenger et spark i ræva

Sara Nordenstam har slitt siden EM-gullet i fjor, men 30-åringen akter ikke å gi opp svømmekarrièren.

I utgangspunktet var Sara Nordenstam forhåndskvalifisert til VM i svømming denne sommeren, blant annet som følge av hennes EM-gull på 200 meter bryst i mai i 2012.

Siden triumfen i Debrecen har det imidlertid gått tråere for OL-bronsevinneren fra 2008, og OL i London ble en nedtur for henne – som for resten av det norske svømmelandslaget.

Etter lekene har Nordenstam aldri funnet tilbake til sin vante treningsrytme, til tross for at hun byttet tilbake til sin tidligere trener Nils Uno Davidsen før jul.

Dermed ble det tidlig i vår klart at hun mistet sin automatiske plass på VM-laget, og hun måtte stille i de kommende Mare Nostrum-stevnene i Barcelona og Canet for å kvalifisere seg.

Ingen mesterskap
Det har hun valgt å ikke gjøre.

SJEFEN: Petter Løvberg hyar ansvaret for landets beste svømmere. (Foto: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix)
SJEFEN: Petter Løvberg hyar ansvaret for landets beste svømmere. (Foto: Cornelius Poppe/NTB/Scanpix)
– Hun skal svømme NM i sommer, og det er det som er igjen av sesongen hennes. Hun har ikke vært i normal trening og har vært syk, og derfor blir det slik, sier Løvberg.

Dermed blir den norske troppen uten Sara Nordenstam til VM Langbane. Brystsvømmings-spesialisten stilte heller ikke til start under kortbane-VM før jul.

– Det har vært et tungt år, men jeg har fortsatt glede av svømming og jeg kommer til å komme tilbake som jeg alltid gjør, sier Nordenstam til tv2.no.

– Jeg har slitt mye med sykdom, skader og mye rundt omkring svømmingen i hele år. Jeg har ikke kunne forberede meg på den måten jeg vil og da er det rett og slett ikke godt nok. Man stiller ikke i et VM om man ikke er i toppform.

Fortsetter karrieren
Landslagssjefen er imidlertid glad for at stjernesvømmeren signaliserer at hun ønsker å satse videre.

– Hun kunne ha gitt seg med god samvittighet etter en fin karrière, men hun sier selv at hun vil fortsette, forklarer Løvberg som har mistet flere av sine største profiler det siste året, av ulike årsaker, sier Løvberg.

Han mener likevel at nå må det skje noe videre i karrieren til Oslo-jenta med svenske aner som tidlig i karrieren representerte Sverige.

Les også: Skal føre prestasjonsarven etter Dale Oen videre: – Vi er langt unna å skape den kulturen vi ønsker

– Trenger kanskje et nytt miljø
Nordenstam er i dag etter at hun skiftet klubb i desember tilknyttet Oslo Idrettslag svømming, et miljø hvor hun er mye eldre enn resten av gruppen.

Hun føler likevel at det har gitt henne mye.

– Jeg syns det fungerer veldig bra, og ting har blitt stadig bedre. Jeg er kommet veldig langt på den tiden jeg har vært i OI, men sykdom har satt en stopper for tingene, sier Nordenstam.

Et kranglete kne, migrene, betennelser og sykdom som ingen helt har klart å finne ut av har vært det som hovedsaklig har stukket kjepper i hjulene.

Petter Løvberg mener imidlertid at et klubbytte i seg selv ikke er nok.

– Det er sjelden jeg oppfordrer svømmere til å reise utenlands, men Sara trenger kanskje et nytt miljø og et spark i ræva slik at hun kan få en ny glød. Nå fungerer hun kanskje mer som en assisterende trener og mentor for de yngre svømmerne enn at hun blir inspirert av å være på trening, sier landslagssjef Petter Løvberg.

– Jeg kommer nok til å vurdere å ta et opphold på kanskje en mnd eller to i USA eller Australia. Kombinasjonen av Oslo og det tilbudet vi har her med opphold i utlandet er det jeg ser for meg kan fungerer for meg. Det første er uansett å bli ordentlig frisk og skadefri, poengterer Nordenstam.

Erfaren svømmer
I norsk sammenheng er det å være 30 år og fortsatt drive med svømming en sjeldenhet. Internasjonalt er det langt mer vanlig.

Det å kunne ha treningsopphold med jevnaldrende kan være en vktig bidragsyter for Sara Nordenstams karriere.

Motivasjonen skal i alle fall være tilstede.

– Det er frustrerende at det går slik når man vet hva man vil. Spesielt etter at OL gikk litt dårlig og jeg var så klar for å komme tilbake. Det har vært kjipt og demotiverende, men jeg er sta, sier svømme-esset.

Det norske landslaget i svømming er for tiden samlet på treningsleir i Calella utenfor Barcelona, uten Sara Nordenstam, i påvente av de to internasjonale stevnene som er siste sjanse til å kvalifisere seg til VM.

VM-troppen i svømming består foreløpig av Ingvild Snildal, Henriette Brekke og Lavrans Solli.