adecco
adecco

Dette er vårsesongens drømmelag i Adeccoligaen

Vår ekspert gjør opp sommerstatus etter ti serierunder.

Gjennom samtlige av våre Adeccoliga-magasin gjennom sesongen har vi i TV 2 Sporten sagt at vi skal vente til det har gått ti runder ut i sesongen før vi skal ha noen sterke meninger om tabellen.

Nå er vi der. Her kommer våre tanker om hva som har skjedd til nå, og hvordan vi ser for oss utviklingen utover sommeren.

Slik så TV 2 Sportens tabelltips ut før sesongen

TV 2s tabelltips:
1. Bodø/Glimt
2. Sandefjord Fotball
3. Fredrikstad FK
4. Mjøndalen IF
5. Ranheim IL
6. Bryne FK
7. Stabæk Fotball
8. Ham/Kam
9. Hødd IL
10. Kristiansund BK
11. Ull/Kisa
12. Strømmen IF
13. Follo FK
14. KIL Toppfotball
15. SK Vard Haugesund
16. Elverum IL

Slik ser tabellen ut etter 10 runder (Elverum en kamp mer spilt, Follo en mindre spilt):
1. Ranheim IL 25p
2. Sandefjord Fotball 22p
3. Hødd IL 21p
4. Bodø/Glimt 20p
5. Ham/Kam 17p
6. Bryne FK 16p
7. Stabæk Fotball 16p
8. Kristiansund BK 14p
9. Fredrikstad FK 13p
10. KIL Toppfotball 13p
11. Mjøndalen IF 13p
12. Strømmen IF 10p
13. Follo FK 7p
14. Ull/Kisa 6p
15. SK Vard Haugesund 5p
16. Elverum IL 5p

Avvik mellom tips og tabellsituasjon (riktig, bedre eller svakere enn tippet):
1. Ranheim +4
2. Sandefjord Fotball 0
3. Hødd IL +6
4. Bodø/Glimt -3
5. Ham/Kam +3
6. Bryne 0
7. Stabæk Fotball 0
8. Kristiansund BK +2
9. Fredrikstad FK -6
10. KIL Toppfotball +4
11. Mjøndalen IF -7
12. Strømmen IF 0
13. Follo FK 0
14. Ull/Kisa -3
15. SK Vard Haugesund 0
16. Elverum IL 0

Evaluering, lag for lag

Ranheim IL
Ranheim har som vanlig levert godt i vårsesongen, men 25 poeng på de ti første er over all forventning. Kun en liten periode hvor de spilte uavgjort mot Bryne og tapte for Mjøndalen har hindret de å stå med full pott til nå. Av fem spilte kamper på bortebane har de vunnet samtlige, med sterke seire både på Høddvoll og Komplett.no Arena. Det lukter litt fugl av Ranheim i år. Men vi har blitt lurt før av trønderlaget, så vi venter foreløpig med å dele ut opprykket!

Sandefjord Fotball
Sandefjord har hatt en vane med å starte sesongene litt svakt i Adeccoligaen. Men i år har de kommet meget godt i gang, har kun to tap og har nå fem strake seire på rad. Vi mener fortsatt at Sandefjord er en soleklar opprykksfavoritt, og den troen har ikke blitt svekket etter den meget sterke sesongstarten. Laget har, som vanlig, slitt en del med skader, og vil stå styrket i høstsesongen hvis de får flere av sine beste spillere ut av sykestuen.

Hødd IL
Hødd slet lenge i bunnen av tabellen i fjor, og berget ikke plassen før i siste serierunde. Grunnen til at de slet såpass var at de hadde en skrekkelig start på sesongen. I år har de kommet meget bedre ut av startgropen og ligger på en sterk tredjeplass. De ser ut til å ha klart å erstatte tapet av Nyland, Klock og Sellin på en utmerket måte, og er for oss kanskje den største overraskelsen til nå i årets serie. Dog har laget gått tapende fra alle tre oppgjørende mot antatte opprykkskonkurrenter som Glimt, FFK og Ranheim, noe som bør rettes på hvis de skal være med å kjempe helt inn. Det kan også bli en ekstra belastning hvis de går videre i Europaligaen, men det er vel i så fall uansett verdt slitet.

Bodø/Glimt
Glimt har bare innfridd sånn nesten til nå. De har som vanlig vært bunnsolide hjemme på Aspmyra og står med seks strake komfortable seire. Men som vanlig har de også vært meget svake på fremmed gress og står uten seier til nå på fire forsøk. De er faktisk det nest svakeste bortelaget i ligaen, noe som bør rettes på hvis ambisjonene om opprykk skal innfris. Vi hadde ventet at Glimt skulle sige fra i toppen allerede fra start, men borteformen kan faktisk spolere et relativt åpenbart opprykk.

HamKam
HamKam er som vanlig ustabile, men har bitt seg fast i toppen mye på grunn av en fremragende form på Briskeby hvor de er ubeseiret på fem kamper. Laget har tapt tre kamper til nå, alle på bortebane mot sterke motstandere som Sandefjord, Hødd og FFK. Kamma virker bedre balansert i år etter at de har fått inn Idris og Adebahr i trioen på midten. Øvernes i mål har tatt opp arven etter Rønningen, og i bakhånd har de også gode Gundersen som har vært ute mye av våren på grunn av sykdom.

Bryne FK
Bryne er for mange en av sesongens overraskelser til nå. Men for oss her i TV 2 er vi ikke overrasket i det hele tatt over lagets sterke start på sesongen. Laget var lenge ubeseiret, men tapte noe overraskende hjemme mot KIL dagen før nasjonaldagen. Bryne står uten tap på bortebane og det er sterkt når de har vært på besøk i Kristiansund, på Ranheim og på Nadderud Stadion. Selv om stallen er bred og nøkkelspillere som Møster og Midtsian er på vei tilbake fra skade, ser vi ikke helt for oss at de kommer til å henge med helt i toppen. Men en kamp om kvalikplass bør laget melde seg på i.

Stabæk Fotball
Stabæk fikk en forferdelig start på sesongen og sto uten seier på de fem første kampene. Deres første seier kom i bortekampen mot Follo FK der de lå under 0-2 og snudde til 3-2-seier. Etter denne forløsende seieren har laget vunnet tre av de fire siste kampene, og har meldt seg på i kampen om kvalik-plass. De to siste seirene har begge kommet på overtid, og så små marginer er det i divisjonen at hvis det ikke hadde skjedd ville de stått midt i nedrykkssumpen. Stabæk skal ha kreditt for at de har turt å satse på unge Trondsen og Stengel sentralt på midtbanen, og det kan vise seg som en god investering utover sesongen. Og i det fjerne lusker Martin Andresen, kanskje er han den som løfter laget inn til kvalik-spill i høst?

Kristiansund BK
Kristiansund er som ventet det beste nyopprykkede laget. De startet sesongen fortreffelig å lå lenge helt oppe i toppen av tabellen. Men med kun en seier på de fire siste kampene har hverdagen hentet de inn igjen. Laget virker like gode hjemme som borte da de har tatt det samme antall poeng på fremmed som eget gress. Tre av lagets fire tap har kommet mot sterk motstand som Mjøndalen, Glimt og Hødd, hvor de to første ble spilt på bortebane. Vi forventer at Kristiansund fortsetter å være det beste av de nyopprykkede, men at de skal kjempe hardt for å klare en kvalik-plass.

Fredrikstad FK
Fredrikstad er kanskje sesongens største skuffelse til nå. Vi tippet laget helt i toppen av tabellen på grunn av bredden i troppen og på grunn av kompetansen i trener/leder-teamet. Men laget har variert stort fra glimrende kamper til det helt begredelige. Ja faktum er at de faktisk har vært litt heldige som har de poengene de har fått. Laget har til tider sett umotiverte og uinspirerte ut, og det er kanskje den vemmeligste situasjonen å befinne seg i. Vi har fortsatt tro på at Fredrikstad skal snu skuta, og de to siste hjemmekampene med brakseire mot henholdsvis Stabæk og HamKam kan tyde på det. Men i kulissene truer nok en gang det økonomiske spøkelse, så vi får vente å se hva som skjer utover sommeren.

KIL Toppfotball
KIL startet sesongen meget sterkt og var ubeseiret etter fire kamper. Sterke seire som hjemme mot Mjøndalen og Fredrikstad gjorde så at de lenge lå i toppen av tabellen. Men på siste seks kampene har det kun blitt en seier, og laget har falt som en stein på tabellen. Vi var meget strenge mot KIL før sesongen og tippet de på nedrykk, men sa også at de fort kunne henge med på øverste halvdel hvis de holdt seg skadefrie. Etter ti kamper tror vi at de blir å finne på nederste halvdel resten av sesongen, men at de antageligvis styrer bort fra et nedrykk.

Mjøndalen IF
Mjøndalen er laget som har sviktet mest i forhold til vårt forhåndstips. De var uheldige i seriestarten og fikk en mann utvist etter ti minutter, og tapte kampen knepent mot KIL borte. Men de vant bare en av sine neste tre kamper og fikk sånn sett en meget svak serieåpning til en av forhåndsfavorittene å være. Laget vant en kruttsterk seier borte mot Ranheim, men har i sine tre øvrige seire kun slått lag som er nyopprykkede. Noe av forklaringen på at de ikke har levert som forventet ligger nok i karantenen til Kirkvold på fire kamper, Diomandes skadefravær i hele perioden og at Kortgaard Ingebretsen har vært til og fra. Når det er sagt, alle lag har skader og karantener og vi forventer langt mer av laget fra Nedre Eiker!

Strømmen IF
Strømmen har hatt en meget trang start på sesongen, og sto uten seier på de første fem kampene. Dog skal det sies at de spilte uavgjort mot både Mjøndalen og Sandefjord i denne perioden, resultater som isolert sett er gode. Men kun to seire på ti kamper, begge på eget kunstgress, gjør så at laget nok en sesong har kontakt med nedrykksstriden. Strømmen har vist i hjemmekampen mot Fredrikstad hva som bor i de, så når de i tillegg får tilbake Nordnes og Tokstad fra skade kan laget bite bedre fra seg utover sesongen.

Ull/Kisa
Kisa har kun en seier på de første ti kampene, i sterk kontrast til i fjor da laget toppet tabellen da de gikk til en tidlig ferie. Omlegging av spillestil, store utskiftninger på spillersiden og trenerbytte har tatt lengre tid å implementere enn hva man skulle ønsket. Allikevel føler vi at Kisa har hatt litt marginer i mot her i starten. De var uheldige mot Strømmen og fikk straffe i mot på overtid, burde slått Elverum hjemme og hadde en gedigen sjanse borte mot Stabæk på overtid før avgjørelsen falt på straffe i andre enden. Men marginene må kjempes i deres favør og poengene må renne inn snarest mulig, hvis ikke kan avstanden fort bli for stor til lagene over streken.

SK Vard Haugesund
Vard var friske i åpningen av sesongen og spilte godt både mot Ranheim, KBK og FFK, men fikk bare en seier ut av de kampene. Laget har kun den ene seieren mot KBK å skilte med til nå, og har tapt mot bunnkollegaene Follo og Strømmen samt spilt uavgjort mot KIL. Mye kan tyde på at nivået blir i høyeste laget for det unge laget fra Haugesund, og de må kanskje vinne hele ti av de siste tjue kampene for å klare seg. Toppfotballens første trenerbytte fants sted i klubben før den tiende runden, da Steinar Lein ufrivillig måtte gi fra seg roret til Sportssjef Karl Oscar Emberland.

Elverum IL
Det ser allerede bekmørkt ut for Kevin Knappens gutter i Elverum. De har vunnet en kamp hittil i år, en noe ufortjent seier borte mot Kisa. Laget har vært nære på tre poeng i hjemmekampene mot Strømmen og Stabæk, men det ser for tynt ut til at det skal holde til ny kontrakt. med 5 poeng og -15 i målscore etter ti runder skal det et under til for at det fortsatt skal spilles Adeccoligafotball på Elverum i 2014. Og undere tror vi ikke skjer på Elverum. De har ikke økonomi til å forsterke seg i vesentlig grad, de har en tynn tropp fra før og i tillegg er det heller ingen som vil sette klubbens økonomi over styr for å fornye kontrakten.

Noen betraktninger om bunnstriden
TV 2 tror Elverum IL og SK Vard Haugesund blir å finne i 2. divisjon neste år. Med kun fem poeng på ti kamper, og ikke evner/vilje til å forsterke laget i sommervinduet tror vi det blir en tung høst for de begge.

TV 2 mener både Follo FK og Ull/Kisa har hatt såpass med marginer i mot, har såpass bra staller og også evne/vilje til å forsterke seg i sommervinduet, slik at de selv med et vanskelig utgangspunkt vil ha mulighet til å kjempe seg over streken. Men poengene bør komme hurtig slik at panikken og skrantende selvtillit spiller inn.

TV 2 mener både Strømmen IF og KIL Toppfotball må se seg over skulderen for å ikke havne på nedrykksplass. Begge lag har relativt tynne staller og er sårbare for karantener. I tillegg har begge lag et lite men kravstort publikum som kan gjøre stemningen trykkende hvis positive resultater uteblir.

Noen betraktninger om mellomsjiktet
TV 2 tror at Mjøndalen har såpass bra kvalitet og bredde i troppen, samt erfaring i trenerteamet at de spiller seg bort fra nedre del av tabellen. Vi tror de ikke har mulighet til å forsvare den fjerdeplassen vi tippet de på før sesongen, til det er lagene på topp fire for gode og for langt foran, men at de melder seg på i kampen om de to siste kvalikplassene er vi relativt sikre på.

TV 2 er usikre på hvordan FFK kommer til å se ut utover sesongen. Store økonomiske utfordringer, press fra omgivelsene, interne stridigheter og en spillerstall som kan virke noe mett i perioder taler for at de faktisk må se mer nedover på tabellen enn oppover. Samtidig kan en sånn situasjon virke samlende og laget kan få en opptur utover sesongen. Tv2 tror ikke laget er med i kampen om direkte opprykk, men kan kjempe om en kvalikplass utover høsten.

TV 2 tror Kristiansund BK og Stabæk Fotball begge har for tynne tropper til å kjempe om kvalikplasser. De får en behagelig reise midt på tabellen og trenger ikke å bekymre seg for nedrykk.

TV 2 tror Bryne, FFK, Mjøndalen og Kamma kjemper om plassene 5-8. To av de får altså kvalik, to av de tar en tidlig juleferie. Med salg av Helland og Europaligaspill kan Hødd kanskje miste trykket i serien og melde seg på i denne gruppen. Tv2 tror dette kan skje da laget etter vår mening er det svakeste av de fire som ligger i toppen av tabellen på nåværende tidspunkt.

Noen betraktninger om opprykksstriden
TV 2 tror kampen om direkte opprykk vil stå mellom Glimt, Sandefjord og Ranheim. Glimt og Sandefjord er fortsatt våre favoritter, på grunn av sterk økonomi og bredde i troppen. Vi tror begge disse lagene vil forsterke seg ytterligere i sommer for å sikre opprykket, mens Ranheim må sette sin lit til at de får låne spillere fra storebror RBK. Hvis så skjer kan dette bildet vi skisserer bli annerledes og Ranheim bli en reell utfordrer til direkte opprykk. Med troppen de har i dag rykker de ikke opp tror vi, da er de for utsatt for karantener og skader. Men med f.eks Moe, Berntsen, Midtsjø, osv. i stallen vil de være med helt inn. Til nå har de vært det sterkeste laget, med flest poeng og sterkest målscore.

TV 2 mener Hødd er jokeren i kampen om direkte opprykk. De er meget sterke hjemme, ser ut til å beholde Helland ut sesongen og har etter hva Tv2 erfarer økonomi til å forsterke seg. I tillegg kan europacupspill bli en meget stimulerende faktor utover høsten, hvis resultatene og erfaringene derfra blir positive. Men som nevnt over så kan disse faktorene også slå negativt ut, og da vil de fort være ute av kampen om direkte opprykk siden vi mener de kanskje er det svakeste laget av de som ligger på topp fire etter ti runder.

De beste unge spillerne – 18 mannstropp etter ti runder
Vi i TV 2 har valgt et litt annerledes lag denne gangen. Kriteriene som er brukt er følgende:

1. Troppen er 16+2, noe som resulterer i at to lag har fått med to ekstra spillere i form av keeper
2. Ikke over 22 år
3. Av de yngste på sitt eget lag
4. Kun en utespiller fra hvert lag
5. Troppen må balanseres med riktig antall i hvert ledd

Keepere
Saydouba, Stabæk Fotball, 19 år, 10 kamper
Barli, Ranheim IL, 21 år, 9 kamper

Forsvar
Lode, Bryne FK, 20 år, 9 kamper
Lønn Jensen, Fredrikstad FK, 17 år, 4 kamper
Amundsen, Strømmen IF, 21 år, 10 kamper, 1 mål
Kind Mikalsen, Ull/Kisa, 20 år, 10 kamper, 1 mål
Neersveen, Elverum IL, 20 år, 10 kamper, 1 mål

Midtbane
Grov, SK Vard Haugesund, 21 år, 10 kamper, 1 mål
Ellingsen, KIL Toppfotball, 18 år, 10 kamper, 1 mål
Blakstad, Ranheim IL, 19 år, 6 kamper, 2 mål
Torp, Sandefjord Fotball, 21 år, 6 kamper, 3 mål
Aursnes, Hødd IL, 17 år, 10 kamper
Saltnes, Bodø/Glimt, 20 år, 9 kamper

Angrep
Tønne, HamKam, 21 år, 10 kamper, 3 mål
Boli, Stabæk Fotball, 19 år, 10 kamper, 5 mål
Kalludra, Kristiansund BK, 21 år, 8 kamper, 1 mål
Kirkvold, Mjøndalen IF, 22 år, 7 kamper, 3 mål
Azemi, Follo FK, 20 år, 9 kamper, 2 mål

Det er meget vanskelig for oss å plukke ut et lag med spillere som har vært best i sin posisjon. Men vi prøver så godt vi kan, det er sikkert mange som er uenige med oss i denne rangeringen. Kom gjerne med innspill i kommentarfeltet.

Kriterier for utvalget er:
1. Må spille på et topp seks lag
2. Kan ikke være på det unge laget som er valgt ut tidligere i artikkelen
3. Ikke mer enn tre spillere fra ett lag

Keeper: Iven Austbø
Høyreback: Akeem Latifu
Midtstopper: Yaw Amankwah
Midtstopper: Vieux Sané
Venstreback: Eirik Malmo
Høyre kant: Pål Andre Helland
Sentral midtbane: Mads Reginiussen
Sentral midtbane: Aziz Idris
Venstre kant: Cheikhou Dieng
Spiss: Ibba
Spiss: Jo Sondre Aas

Det blir uhyre spennende å se hvordan utviklingen i Adeccoligaen blir. Vi har som vanlig stor tro på egne spå-ferdigheter og tror dere kan komme langt med å sette dere inn i våre tanker når dere skal gjøre opp deres egen mening(ha ha). Uansett, vi håper dere setter pris på våre sendinger med dekning fra Adeccoligaen og håper å se dere foran skjermen utover sommeren.