missworld (Foto: SONNY TUMBELAKA, © ST/RAB)
missworld (Foto: SONNY TUMBELAKA, © ST/RAB)

Bannlyser bikinier fra Miss World for å slippe muslimbråk

Missene må dekke seg til med lange skjørt og saronger.

Av: Ingrid Marie Treborg

Bikinibruk er blitt bannlyst fra årets Miss World, som hovedsakelig finner sted på ferieøya Bali.

Tidligere i år krevde den islamistiske gruppa Hizbut Tahrir Indonesia at kåringen skulle bli flyttet til et annet land. Gruppa planla massive protester mot de lettkledte missene, skriver AP.

Nå er det bestemt at kåringen skal gå som planlagt i september – men årets 137 Miss World-deltakere må dekke seg med mer konservative antrekk, som for eksempel lange skjørt eller saronger.

Les også:«Frøken Norge» legges ned: Dette kan du ha sett for siste gang

– Det handler om respekt

bali (Foto: SONNY TUMBELAKA, © RG/tbr)
bali (Foto: SONNY TUMBELAKA, © RG/tbr)
– Vi ønsker ikke å opprøre noen, eller sette noen i en situasjon hvor vi ikke viser respekt. Vi verdsetter respekt for alle de landene som deltar i kåringen, sier styreformann i Miss World, Julia Morley til nyhetsbyrået.

– Det blir ingen bikinier i årets Miss World, av respekt for våre tradisjoner og verdier, bekrefter Adjie S. Soeratmadjie i den indonesiske TV-kanalen RCTI, som sender konkurransen.

Julia Morley forteller at det vil bli produsert egnet og passende badetøy som deltakerne kan ha på seg. Drakten skal være i én del, og deltakerne må ha en sarong over den i tillegg.

– Jeg tror ikke Indonesia er det eneste landet som har denne kulturen, men vi liker å vise respekt for alle land. Hvorfor ikke? Når du besøker et annet land, må du ha respekt, sier hun.

Mukri Aji i Indonesian Council of Ulema, som representerer muslimske grupper i landet, mener følgende om konkurransen:

– Den handler bare om å vise fram kroppsdeler på kvinner som burde forbli tildekket.

Les også:Her kårer de Argentinas fineste rumpe

– Satanisk tro

ga (Foto: Dita Alangkara, © DA KAJ**TOK**)
ga (Foto: Dita Alangkara, © DA KAJ**TOK**)
Lady Gaga ble i fjor tvunget til å avlyse en konsert i Indonesia etter å ha blitt truet av ekstreme muslimer, politikere og religiøse ledere.

Fundamentalister kalte henne «Satans budbringer», og stemplet henne som en «vulgær og ekkel kvinne».

– Hun gjorde rett i å ikke komme hit med sin sataniske tro. Stilen hennes er vulgær, og de seksuelle og upassende antrekkene hennes kommer til å ødelegge barnas moral, raste Habib Salim Alatas i den militante muslimske gruppen Islamic Defenders Front.

– Skader religiøs moral

Flere truet med å bruke fysisk makt hvis Lady Gaga våget seg til Indonesia.

– Hvis vi ser på Lady Gagas bakgrunn, er det klart at hun er Satans budbringer, og hun innrømmer det. Hun skader den religiøse moralen gjennom sangene hennes. Hvis du ønsker kaos i Jakarta kan du holde en konsert, sa Salim Alatas i Islamic Defenders Front.

Gruppa truet også med å brenne ned scenen dersom Lady Gaga skulle opptre på den.

Konserter med Rihanna, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Beyoncé, The Pussycat Dolls og Avril Lavigne er også blitt møtt med store protester fra konservative muslimer.