BØTELAGT: Gifteklare prinsesse Madeleine ble tirsdag stoppet av politiet etter å ha kjørt ulovlig i en bussfil. (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
BØTELAGT: Gifteklare prinsesse Madeleine ble tirsdag stoppet av politiet etter å ha kjørt ulovlig i en bussfil. (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Full krangel etter prinsesse-bot

Politiet mener at bare kongen har immunitet. Det går ikke slottet med på.

Av Erlend Tangeraas Lygre

Svenske prinsesse Madeleine, som lørdag gifter seg med kjæresten Chris O'Neill, ble stoppet av politiet etter å ha kjørt ulovlig i en bussfil. Nå venter en bot på 1000 kroner.

Det var tirsdag at den vordende bruden ble stoppet av politiet idet hun gled forbi en bilkø og kjørte i en bussfil i sentrum av Stockholm, skriver Aftonbladet.

Politipatruljen som stanset prinsessen, var imidlertid usikker på om hun hadde juridisk immunitet og dermed ikke kunne straffes, og lot henne derfor kjøre videre.

Full forvirring om immunitet

Men etterpå meldte politiet at prinsesse Madeleine ikke stiller i en annen klasse enn resten av Sveriges befolkning, og at den regelen kun gjelder for kongen.

– Vi kommer nå i ettertid til å skrive ut et forenklet forelegg på 1000 kroner til henne, sier Lars Lindholm ved politiet i Stockholm.

LES OGSÅ: Sorry gutter, om en uke er hun gift

Han vil ikke kommentere opplysninger som Aftonbladet sitter på, om at prinsesse Madeleine skal ha viftet med papirer og sagt til politimannen at hun hadde juridisk immunitet.

Slottet er uenig med politiet. Etter at saken havnet på topp i svenske medier onsdag, kunngjorde det svenske slottet at prinsesse Madeleine har lov til å kjøre i bussfilen.

– Nå må politiet se på hva som har skjedd, sier informasjonssjef ved det svenske hoffet, Bertil Ternert, og legger til at prinsesse Madeleine er fortvilet over at hennes bilkjøring har blitt en politisak, ifølge NTB.

Skyldes «tut og kjør»

KONGEHUSEKSPERT: TV 2s Kjell Arne Totland mener boten kommer uheldig så nært bryllypet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
KONGEHUSEKSPERT: TV 2s Kjell Arne Totland mener boten kommer uheldig så nært bryllypet. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener boten er uheldig så kort tid før bryllypet, og peker på stress og kav som årsaken.

– Det er nok snakk om en nervøs brud. Alt i alt er dette en uheldig sak å få midt oppi alt tutet og kjøret rundt bryllypet, sier Totland til tv2.no.

LES OGSÅ: Madeleines ektemann nektes kongelig tittel

– Hvis det stemmer at hun hevdet seg immun, men ikke var det, hva slags lys stiller dette prinsessen i?

– Kongehuset stiller med en del privilegier. Dette betyr i beste fall at hun selv trodde at hun hadde immunitet, sier kongehuseksperten.

– Kan skje oss alle

Samtidig vil han ikke overdrive betydningen av forseelsen.

– Slikt kan skje oss alle. I Norge har man en ordning der man kan kjøre el-bil i bussfelt, så vår egen Kronprins Haakon kunne nok ha sluppet unna denne situasjonen, forteller kongehuseksperten spøkefullt.

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine og forloveden tok ut lysning

Han opplyser at det i hovedsak er monarken og noen ganger tronearvingen som har immunitet for straffeforfølgelse. Reglene for dette kan riktignok variere fra land til land.

(TV 2 / NTB)