GIR REISETIPS: Flamur Kastrati og Omar Elabdellaoui mener unge norske fotballspillere bør ut. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
GIR REISETIPS: Flamur Kastrati og Omar Elabdellaoui mener unge norske fotballspillere bør ut. (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

U21-talentene: – Bare positivt å dra ut tidlig

Omar Elabdellaoui og Flamur Kastrati mener de har vokst på et tidlig proffliv i utlandet.

TEL AVIV (TV 2 Sporten): Sandnes Ulfs Zymer Bytyqi er en av flere unge spillere som vendt hjem etter et mislykket opphold utenfor Norges grenser.

16-åringen signerte en lukrativ femårskontrakt med Red Bull Salzburg, men savnet familie, venner og trygge rammer.

– Jeg har hørt mange advarer mot å dra ut for tidlig, men for min del har det bare vært positivt. Jeg har gått en tøff skole på Citys akademi og lært mye, sier Omar Elabdellaoui til tv2.no.

Det er seks år siden 21-åringen forlot Skeid og signerte en lærlingkontrakt med Manchester City. Etter utlånsopphold i Strømsgodset og Feyenoord endte Moas fetter i tyske Eintracht Braunschweig der sesongen endte med opprykk og toårskontrakt.

Les også: Supertalentet advarer mot å dra ut for tidlig: – Tenk deg nøye om før du drar ut

Trente med Chelsea
I Tyskland spiller også U21-kollega Flamur Kastrati. Han var 18 da forlot Oslo for å reise til Twente i Nederland, men allerede som 15-åring fikk han trene med Chelsea. Nå spiller vingen for Erzgebirge Aue i 2. Bundsliga.

– Jeg går inn i mitt sjette år som proff og har lært mye på veien. Å dra ut tidlig er ikke feil, sier Kastrati til tv2.no.

– Kan det være ensomt til tider?

– Ja, men det må man innstille seg på. Men drar ut for å utvikle deg som fotballspiller og samtidig utvikler du deg som person, svarer Elabdellaoui mens kompisen nikker.

Les også: Nå smeller U21-EM i gang på TV 2

Reiseråd
– Hva er deres råd til en 15-åring som får et fristende tilbud fra en utenlandsk klubb?

– Reis! Så lenge du føler du er moden nok og klar i hodet, er det mitt råd. Det kommer til å være harde tider, og du kommer til å lengte hjem, men er det riktig klubb og du tror du kan takle det tror jeg det er veldig bra, sier Elabdellaoui.

– Man har ikke noe å tape. Hvis det ikke går kan man alltids komme tilbake til Norge om et år eller to, mener Kastrati.

Les også: Dette er stjernene du kan glede deg til å se i U21-EM

På spørsmål om de tror de hadde spilt i tysk fotball og vært med i U21-landslagstroppen som EM-åpner mot Israel i Netanya i kveld om de hadde blitt i Norge i stedet for å reise ut, svarer begge at det er meget tvilsomt.

– Jeg tror ikke det. Da jeg dro ut var jeg ikke kynisk i spillestilen, men ute lærer man også den andre delen av spillet – ikke bare pasninger og teknikk. Man må være hard og takle det, sier Elabdellaoui som starter som høyreback i kveld.