Brede Hangeland under landslagstrening. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Brede Hangeland under landslagstrening. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Dette er Hangelands råd til reisekåte U21-gutter

Finn et sted dere får spilletid.

TIRANA (TV2.no): Som 24-åring dro Brede Hangeland fra Viking til FC København. Midtstopperen gjorde umiddelbar suksess i Danmark, og ble senere solgt videre til Fulham. Der har han spilt fast i fem og en halv sesong. Vidar-gutten fikk Premier League-drømmen oppfylt, men det er langt fra alle spillerne på landslaget som kan slå i bordet med en lignende solskinnshistorie.

Tarik Elyounoussi og Tore Reginiussen er to eksempler på at det ikke alltid er like lett å slå gjennom i det store utland. Elyounoussi reiste slukøret hjem fra Heerenveen, mens Reginiussen aldri slo gjennom i Schalke.

LES: U21-talentene: – Bare positivt å dra ut tidlig

Spilletid viktigst
For flere av U21-spillerne vil det åpne seg muligheter for europeiske eventyr i etterkant av EM i Israel. Veien til gode penger og berømmelse er kort hvis europeiske storklubber liker det de får presentert i utstillingsvinduet.

Hangeland advarer U21-gutta mot å dra ut bare for å dra ut.

– Jeg tror det er viktig å dra et sted der det er mulig å få spilletid. Et sted der det går an å utvikle seg og der man får en noenlunde trygghet i hverdagen. Overgangen må ikke bli for stor. Men det aller viktigste er å få spilt fotball, sier Hangeland.

Kynisk hverdag
Han fikk selv en aha-opplevelse da han kom til FC København.

– Først og fremst var nivået mye høyere. Men det gjelder å finne et nivå som passer for deg, sier Hangeland.

LES: Singh berget uavgjort på overtid for Norge

31-åringen møtte også utfordringer utenfor banen.

– Den største utfordringen er at du er mye alene sammenlignet med i Norge. I Norge er du del av et lag der alt er kjent og trygt, og der du har familie og venner i nærheten. Reiser du ut, blir du kastet på dypt vann. Du må lære deg å håndtere det. Det er selvfølgelig fullt mulig, men det finnes en kynisme i utlandet som du ikke finner i Norge, sier Hangeland.

– Ikke feil å dra ut tidlig
En del av U21-spillerne spiller allerede utenfor Norges grenser. Omar Elabdellaoui og Flamur Kastrati har klart seg fint selv om det i perioder ikke har vært like enkelt.

– Jeg har hørt mange advarer mot å dra ut for tidlig, men for min del har det bare vært positivt. Jeg har gått en tøff skole på Citys akademi og lært mye, sier Elabdellaoui til tv2.no.

– Jeg går inn i mitt sjette år som proff og har lært mye på veien. Å dra ut tidlig er ikke feil, sier Kastrati til tv2.no.

– Kan det være ensomt til tider?

– Ja, men det må man innstille seg på. Men drar ut for å utvikle deg som fotballspiller og samtidig utvikler du deg som person, svarer Elabdellaoui mens kompisen nikker.