Prinsessekjoler
Prinsessekjoler

Slik vil mote-Kjersti se Mette-Marit og Märtha i svenskebryllupet

Isblått og grått er vinnerfarger for de kongelige bryllupsgjestene, mener vår moteekspert.

Av Kjersti Skar Staarvik

Prinsesse Madeleine av Sverige gifter seg kommende lørdag med Chris O'Neill i Stockholm.

Både Mette-Marit og Kronprins Haakon og Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn står på gjestelisten til det kongelige bryllupet i Sverige.

Som kongelig gjest skal man selvsagt ikke overskygge bruden, og hvitt er naturlig nok den viktigste fargen å unngå. Dernest bestemmes antrekket gjerne av om det er formiddags- eller ettermiddagsbryllup. Det første tilsier kort kjole eller drakt, mens det siste betyr lang kjole for de kvinnelige gjestene, og livkjole eller uniform for menn.

Les alt om bryllupet i Kjell Arnes «Kongeblogg» her!

Heldig farge

Mette-Marit fikk mye ros for sin flommende lette, isblå kreasjon under Victorias bryllup – det var et feminint og sommerlig valg. Lyseblått var en vinner for kronprinsessen også under Märtha og Aris bryllup. Når det nok engang er klart for et sommerbryllup vil kronprinsessen kanskje velge noe lignende? Blått kler Kronprinsessen, og nyanser av nasjonalfargene passer naturlig nok godt i vårt naboland. Blant Mette-Marits favorittdesignere er eksklusive Valentino og Pucci, som har norske Peter Dundas bak roret. Giambattista Valli er en annen favoritt, som også Madeleine har sverget til ved flere anledninger.

Kjole
Kjole
Vil kronprinsessen lette kritikken for sine dyre kjolevalg, kan hun imidlertid fint velge å gjenbruke en av kjolene hun allerede har i garderoben. Svigermor Dronning Sonja har med hell brukt om igjen flere av sine klesplagg, ofte med litt omsøm for å fornye antrekket.

Les også: Moteekspertens drømmekjoler: Slik vil vi se Madeleine

Fikk kjolekritikk

Prinsesse Märtha Louise har både gode og mindre gode erfaringer med klesvalget i bryllupene til sine europeiske kolleger. Da Kronprins Felipe fikk sin Letizia i 2004, var det mange som sperret øynene opp over Märthas knallfargede røde og gule antrekk. De spanske nasjonalfarene til tross; det ble for spesielt for mange. Den pastellgrønne kjolen hun bar til den offisielle middagen dagen før, var imidlertid et heldig valg, og utgjorde en helhetlig og vårlig look sammen med matchende veske og smykke, og en smart frisyre med bølgende løshår.

Les også: Mette-Marit blir forsinket til Madeleines bryllup

Gjorde lykke med paljetter

Da prinsessen deltok på gallamiddagen under hertugbryllupet i Luxembourg i fjor høst, var det en helt annen stil som gjaldt; en fotsid, sølvskimrende paljettkjole gjorde Märtha til en av de absolutt best kledde. I en kirkelig seremoni må man naturligvis tone det hele noe ned, men sølv og grått har vist seg å være kledelige nyanser for prinsessen. Kanskje kan en feminin kreasjon i grå silkechiffon være noe for Märtha?