Qemal Stafa Stadium
Qemal Stafa Stadium

Denne heksegryten venter Norge

Qemal Stafa Stadium kunne vært utsolgt tre ganger.

Interessen rundt det albanske landslaget er enorm før den viktige kvalifiseringskampen mot Norge. Landets største sportsavis Sporti Shqiptar skriver at det allerede er kommet 60 000 billetthenvendelser. Hvis en tar med i regnestykket at Qemal Stafa Stadium har plass til rundt 18 000 tilskuere, sier det seg selv at det blir trangt om plassen i Tiranas storstue.

Les: Hangeland enig med Riise: – Kommunikasjonen kan bli bedre

Politisk undertone
Lag som Tyskland, England og Frankrike har alle vært på besøk i Tirana på 2000-tallet, men interessen rundt de kampene har ikke vært i nærheten av interessen rundt Norge-kampen. Alle de store institusjonene i landet har sendt brev til det albanske fotballforbundet og bedt om billetter.

Politikeroppbudet vil også være stort. Til sammen 700 billetter er reservert for politikere og statsadministrasjonen. Om knapt tre uker er det parlamentsvalg i Albania. Drøyt 20 år etter at landets kommunistiske styresett ble avviklet og 28 år etter Enver Hoxhas død, har landet ennå til gode å gjennomføre et fritt og demokratisk valg. For politikerne gjelder det å se og bli sett, og ikke bli overrasket om de vil drive valgkamp utenfor stadion. Idrett og politikk er to sider av samme sak i middelhavslandet.

Kanskje ikke rart at landslagsarenaen derfor er oppkalt etter grunnleggeren av kommunistpartiet i landet, Qemal Stafa.

Les også: Drillo: – Riise kommer for å si farvel

Sikker på seier
To storskjermer vil bli satt opp i Tirana sentrum. Flest mulig skal få ta del i festen, og fest er det albanske folket sikre på at kampen mot Norge blir. 79 prosent av befolkningen tror på albansk seier. Kun 7 prosent tror Drillo og de norske gutta vil reise hjem med full pott.

Qemal Stafa Stadium er alt annet enn en moderne fotballstadion. Derfor bestemte albanske myndigheter seg for noen år siden å bygge et splitter nytt stadion til drøyt 450 millioner kroner (60 millioner Euro). Byggingen har ennå ikke startet, men det nye stadionet blir svært spektakulært. Det skal være formet som landet Albania, og stadiontaket skal være formet som en fjellkjede.