FemStjerner
FemStjerner

Dette er stjernene du kan glede deg til å se i U21-EM

Spillere fra Europas største ligaer er klare for å sprudle under U21-EM de kommende ukene.

UEFA U21-EM 2013

Onsdag starter det mye omtalte U21-EM i Israel, et mesterskap som med norske øyne blir meget spennende ettersom våre gutter deltar i et slikt mesterskap for første gang siden 1998.

Den gangen ble det bronsemedalje for våre menn, en prestasjon som det vil være sensasjonelt om tangeres ved denne anledningen.

I mesterskapet i Israel møter nemlig Tor Ole Skulleruds mannskap de største nasjonene i Europa, og blant spillerne på de andre lagene finner vi enkelte som allerede har rukket å sette sitt preg på store europeiske ligaer.

Les også: TV 2 sender U21-EM

I Norges pulje finner man i tillegg til Skulleruds utvalgte og hjemmenasjonen Israel både Italia og England, to nasjoner som begge besitter spillere med erfaring fra øverste nivå, mens i den andre puljen kjemper gigantene Spania, Tyskland, Nederland og Russland om avansement.

Her er noen av de største stjernene du kan kose deg med under mesterskapet som spilles mellom 5. og 18. juni:

Gruppe A

England
Det engelske laget består utelukkende av spillere fra de to øverste nivåene på balløya, og dersom landslagssjef Stuart Pearce ønsker det kan han i åpningskampen mot Italia mønstre en ren Premier League-ellever på Bloomfield Stadium i Tel Aviv.

UTLIGNET: Jordan Hendersen scoret bare to minutter ut i andre omgang. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
UTLIGNET: Jordan Hendersen scoret bare to minutter ut i andre omgang. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Den mest rutinerte i stjernegalleriet er Jordan Henderson, som sommeren 2011 ble Liverpool-spiller da Anfield-klubben brukte nærmere 200 millioner kroner for å sikre seg midtbanespilleren fra Sunderland. Lagkameratene Jonjo Shelvey, Andre Wisdom og Jack Robinson har også fått Premier League-minutter i beina, og kan danne en grunnstamme i Pearces lag.

– De etablerte Premier League-spillerne blir viktige for England. I ungdomsmesterskap er det alltid viktig å ha spillere som har spilt mye på høyeste nivå, og det å ha spillere som har spilt mye på øverste nivå i verden er klart en styrke for England, sier fotballskribent Lars Sivertsen, som skal følge mesterskapet i Israel for TV 2.

I de bakre rekker finner man også Tottenham-stopper Steven Caulker og venstrebacken Danny Rose, som imponerte på utlån hos Sunderland denne sesongen. Lengre framover på banen har både Tom Ince (Blackpool) og Wilfried Zaha (Crystal Palace) herjet i Championsip denne sesongen, og sistnevnte signerte sågar for selveste Manchester United i januar før han ble utlånt til playoff-vinnerne for de resterende månedene av sesongen.

– Zaha er selvfølgelig en ekstremt spennende spiller. Manchester United bruker ikke £15 millioner på hvem som helst. Han har eksplosivitet og teknikk og er en spiller som kan få ting til å skje. Nesten uansett hvor på banen han er, og uansett hvilket press han er under, kan han få ting til å skje. Om det er noe resten av den engelske troppen mangler er det kanskje kreativitet, så han er ekstremt viktig for England, sier Sivertsen.

Les også: Englands stjernespiss hangler før U21-EM

Italia
De italienske landslagene har opp gjennom årene stort sett vært preget av spillere fra nasjonal liga, og det samme er faktum for gjengen trener Devis Mangia tar med seg til Israel. Kun to mann har sin base utenfor støvellandet, nemlig PSGs midtbanestjerne Marco Verratti og Liverpools Fabio Borini.

– Verratti har vært litt ujevn i prestasjonene, men tatt i betraktning at han kommer direkte fra Pescara i Serie B og til PSG har han vært ekstremt imponerende. Han blir sett på som en veldig naturlig arvtaker til Andrea Pirlo etter hvert, og det er mange som følger det italienske landslaget som er overrasket over at han ikke har vært mer involvert i A-landslaget til nå, sier Sivertsen.

Utover dem består troppen av spillere fra hjemlige ligaer. Blant dem finner man Lorenzo Insigne. Den offensive midtbanespilleren på 21 år erstattet Ezequiel Lavezzi i Napoli etter at argentineren dro til PSG i 2012, og på 35 kamper i Serie A scoret han fem mål. Man må følge nøye med for å få øye på Insigne: Napoli-spilleren er nemlig kun 163 centimeter høy.

– Insigne var også helt outstanding for Pescara, men har slitt mer med overgangen til et høyere nivå enn det Verratti har gjort. Måten Napoli har spilt på har ikke passet ham helt, og han har ikke fått vist seg fra sin beste side ennå. Jeg tror Benitez' inntog i Napoli kan gjøre at han får et oppsving, ettersom han er svært glad i å spille med vinger, og han kan være ekstra motivert og vil vise seg fram i sommer, sier Sivertsen.

En annnen mann det kan være verdt å merke seg er Romas Mattia Destro, som etter å ha imponert for Siena ble hentet til hovedstadsklubben forut for 2012/13-sesongen. I den evige stad har spissen hatt en varierende debutsesong, med fire scoringer på 16 oppgjør i Serie A.

Les også: Skullerud: – Nå får vi kjenne ordentlig på hva denne gruppen er laget av

Artikkelen fortsetter under bildet!

Verratti (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)
Verratti (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)

Gruppe B

Tyskland
Tysk fotball er i vinden for tiden, og de yngre tyske landslagene har dominert europeisk fotball de siste årene. I 2009 vant de tilsvarende mesterskap med stjerner som Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Sami Khedira og Mesut Özil på laget, og denne gangen skal ny vin i aksjon for Rainer Adrions lag.

Den storvokste spissen Peniel Mlapa fra Borussia Mönchengladbach er en av dem det knyttes store forventninger til, og kanskje kan Håvard Nordtveits lagkamerat bli det neste store navnet på alle tyske lepper etter denne sommeren.

– Jeg er spent på spissene. På papiret er det ingen av dem som er åpenbare storscorere, men samtidig er dette en sånn type turnering der spillere ofte slår igjennom og får et gjennombrudd, og det er ingen som tviler på talentarbeidet som blir gjort i Tyskland. De er et lag som er spennende å følge, med mange litt ubeskrevne blad og spillere som ikke har fått sitt definitive gjennombrudd ennå, sier Sivertsen.

En annen som det stilles store forventninger til er Emre Can fra Bayern München. Midtbanespilleren er også spilleberettiget for Tyrkia, men i det tyske laget håpes det i det lengste på at han velger å trå i fotsporene til Mesut Özil.

PLAYMAKER: Lewis Holtby skal styre det tyske spillet under sommerens mesterskap. Neste år håper Tottenham-fansen på at han kan styre de liljehvite til Mesterligaen. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)
PLAYMAKER: Lewis Holtby skal styre det tyske spillet under sommerens mesterskap. Neste år håper Tottenham-fansen på at han kan styre de liljehvite til Mesterligaen. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)

Sebastian Rode fra Eintracht Frankfurt er en annen den stilles enorme fortvennger til, spesielt ettersom han i de siste månedene har blitt sterkere og sterkere linket til en overgang til Bayern München. 22-åringen har allerede tre sesonger bak seg i Frankfurt, og kan være det neste store stjerneskuddet til å tre fram på den tyske midtbanen.

Den midtbanen inneholder også Lewis Holtby, som allerede i januar ble Tottenham-spiller etter at sommerens planlagte Bosman-overgang fra Schalke 04 ble framskyndet. Teknikeren rakk å vise prov på hva han kan bidra med offensivt for de liljehvite, og blir en spennende mann å følge både på israelsk jord og på Premier League-arenaer neste sesong.

– Han er selvfølgelig en utrolig livlig offensiv midtbanespiller. Han er Red Bull-ambassadør i Tyskland, og sånn er han som spiller også. Han er full av energi hele tiden, er på jakt etter åpninger og står nesten aldri i ro. I et tysk lag med en del ubeskrevne blad er han en tydelig ener, som blir veldig viktig, sier Sivertsen.

Les også: Skullerud gir landslagsspillerne solforbud

Nederland
I den knalltøffe gruppe B finner vi også Nederland, som i en årrekke har vært kjent for å produsere ungt talent på løpende bånd. I tidligere versjoner av turneringen har spillere som Mark van Bommel, Dirk Kuyt, Klaas Jan Huntelaar, Ryan Babel og Ron Vlaar dominert, og det blir spennende å se hvem som trer fram for de oransje ved denne anledningen.

En av dem som allerede har etablert seg er Luuk de Jong, som debuterte på A-landslaget allerede i 2011, og ble linket til en rekke europeiske storklubber i fjor sommer. 22-åringen valgte Borussia Mönchengladbach da han forlot Twente, og er blant favorittene til toppscorertittelen i sommerens mesterskap.

– Han har hatt en litt vanskelig førstesesong i 'Gladbach, og har ikke scoret så mange mål som forventet, men samtidig er han i U21-sammenheng veldig erfaren. Han har kreativitet bak seg på midtbanen, og bør få mange sjanser. Han er en klassisk nederlandsk nummer ni, med gode avslutningsegenskaper og gode ferdigheter i luftrommet, sier Sivertsen.

En annen offensiv spiller det kan være verdt å merke seg er Ola John, som var en del av Benfica-laget som tok seg til finalen i Europaligaen. Til tross for at den dribleglade vingen måtte finne seg i en plass på benken i selve finalen ble det en halv omgang spilletid i Amsterdam, da de røde tapte 1-2 for Chelsea på dramatisk vis.

På midtbanen kommer trener Cor Pot til å stole på Leroy Fer, som var på det nærmeste klar for Everton i januar, og majestetiske Kevin Strootman, som var en del av fjorårets EM-tropp og i lang tid har vært linket til både Manchester United og Arsenal. Duoen sørger for at treskolandet står med en av de sterkeste duoene i mesterskapet, mens man i de bakre rekker har blant andre Daley Blind (sønn av Ajax-legende Danny Blind) og den lovende Chelsea-unggutten Patrick van Aanholt å stole på.

– Historisk sett har Nederland en tendens til å utvikle enten murbrekkere eller offensive spillere. Det er enten Nigel de Jong eller Wesley Sneijder, men nå har de spillere som fungerer begge veier. Det er spennende å se med Nederland, for man vet ikke helt hvordan laget vil bli disponert, med mange gode og interessante midtbanespillere. Det blir spennende å se hvordan de skviser alle inn i samme startellever. Det de kanskje mangler litt er tradisjonelle vinger, så derfor blir Ola John en veldig viktig spiller, sier Sivertsen.

Les også: Strandberg blir norsk kaptein i EM

Artikkelen fortsetter under bildet!

SCORINGSHUNGRIG: Luuk de Jong har scoret mål i Bundesliga for Borussia Mönchengladbach denne sesongen. Nå håper Nederland at han kan skyte dem til gull i U21-EM. (Foto: DANIEL ROLAND/Afp)
SCORINGSHUNGRIG: Luuk de Jong har scoret mål i Bundesliga for Borussia Mönchengladbach denne sesongen. Nå håper Nederland at han kan skyte dem til gull i U21-EM. (Foto: DANIEL ROLAND/Afp)

Russland
Den russiske bjørnen er alltid en outsider i store mesterskap, og trener Nikolai Pisarev besitter en tropp stort sett bestående av spillere fra hjemlig liga.

En av dem som allerede har rukket å markere seg stort på den internasjonale scenen er CSKA Moskvas Alan Dzagojev, som scoret tre ganger i fjorårets EM i Polen og Ukraina, og den store beholdningen i det russiske laget som skuffet så mange da de røk ut etter gruppespillet. Midtbaneeleganten hadde da allerede spilt A-landslagsfotball i fire år, og er blant de aller mest rutinerte spillerne i dette mesterskapet.

– Jeg tror alle så i EM i fjor sommer at på sitt beste er Dzagojev en offensiv midtbanespiller på topp internasjonalt nivå, men kanskje er det litt typisk for karrieren hans at han fremdeles spiller på U21-nivå. Han har vært en barnestjerne lenge, og ennå ikke fått det gjennombruddet som man hadde forventet at skulle komme. Russland forventer veldig mye av ham, sier Sivertsen.

Fjodor Smolov, som scoret sju ganger i kvalifiseringen, er en annen spiller det stilles forventninger til i gigantnasjonen. Spissen spiller sin klubbfotball for Anzji, og scoret også mål i sin debut for A-landslaget til Russland.

En annen offensiv spiller det kan være verdt å merke seg er Denis Cherysjev, som aldri har spilt for noen russisk klubb. Vingen er sønn av tidligere Sporting Gijon- og Burgos-spiss Dmitri Cherysjev, og spilte for farens klubber fram til han var tolv år, før en overgang til Real Madrids ungdomslag fulgte. Denne sesongen kom debuten på A-laget, i en cupkamp mot CD Alcoyano, og med et godt mesterskap kan han gi seg selv gode kort på hånden med tanke på mer spilletid neste sesong.

Les også: Abdi linkes til Arsenal: – Jeg vil helst spille i England

Artikkelen fortsetter under bildet!

MARKERTE SEG I FJOR: Alan Dzagojev feirer scoring mot Polen under EM i fjor. (Foto: DIMITAR DILKOFF/Afp)
MARKERTE SEG I FJOR: Alan Dzagojev feirer scoring mot Polen under EM i fjor. (Foto: DIMITAR DILKOFF/Afp)

Spania
Hos regjerende mester Spania er det nærmest umulig å plukke de største stjernene. Troppen består utelukkende av spillere som allerede har rukket å markere seg på øverste nivå, og helt fra Manchester United-keeper David De Gea i mål til kvalifiseringens toppscorer Rodrigo på topp oser det av kvalitet i det spanske mannskapet.

– Det er et utrolig sterkt lag. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de er klare turneringfavoritter. De har flere spillere som spiller regelmessig på Barcelona - et Barcelona-lag som er ett av tidenes beste klubblag. Mann for mann er det ingen av de andre lagene som er i nærheten av Spania på papiret, sier Sivertsen.

Les også: Spania sender disse superstjernene til U21-EM

Barcelona-kontingenten bestående av forsvarerne Martin Montoya og Marc Bartra og de offensive lekne Cristian Tello og Thiago Alcantara er bare noen blant mange, mens Real Madrid-spiss Alvaro Morata er en annen som har fått prøve seg for en av de to store klubbene i Spania denne sesongen.

Det er allikevle blant spillerne like under de to gigantene vi finner U21-lagets kanskje største stjerner. Malagas Isco har blomstret denne sesongen, og det spekuleres i 300-millionersoverganger til de største klubbene i Europa for midtbanemagikeren. Atletico Madrids Koke er en midtbanespiller som kan bidra begge veier, mens Athletic Bilbao-angriper Iker Muniain også kan bidra i det offensive spillet.

– Det er nok ingen klubber i verden som ville sagt nei til Isco akkurat nå dersom de fikk tilbudet. Han er et ekstremt hett salgsobjekt, og vil etter alt å dømme være i startoppstillingen til en av de beste klubbene i verden neste sesong. Når man i tillegg til Barcelona-gjengen har spillere som ham og Iker Muniain i troppen er det et forferdelig sterkt lag, sier Sivertsen.

I de bakre rekker er Real Sociedad-forsvarer Inigo Martinez en viktig mann, og en av hovedårsakene til baskernes gode sesong.

– Det er et lag som jeg tror kunne hevdet seg mot de aller fleste europeiske A-landslag, så forventningene er enorme, sier Sivertsen.

Les også: Skullerud gir landslagsspillerne solforbud

Artikkelen fortsetter under bildet!

isco (Foto: AFP)
isco (Foto: AFP)

Flere kunne nok vært nevnt hos både Spania og de andre nasjonene, og uansett hvilke spillere man ser seg ut på forhånd er det alltid noen andre som også vil ha sitt å si når mesterskapet kommer i gang.

Onsdag starter det hele, med åpningskampen Israel-Norge klokken 19.00 og England-Italia 21.30.

Hvem tror du blir mesterskapets store spillere? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!