Christopher Froome (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Christopher Froome (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)

TV 2s sykkelekspert: - Tipper Froome er lettet

Med Bradley Wiggins ute, er det ingen som vil utfordre Chris Froome om Sky-kapteinsrollen i Tour de France.

En snau måned før Tour de France-start på Korsika tok Sky avgjørelsen om at den regjerende Tour de France-vinneren ikke blir å finne i årets utgave.

Wiggins måtte trekke seg fra Giro d’Italia på grunn av en brystinfeksjon og et dårlig kne. Opptreningen skal gå så dårlig at man ikke lenger har tro på at han skal komme seg i form igjen tidsnok.

– Tror du det kun er skade og sykdom som er årsaken?

- Vi må bare stole på det de sier. Han slet jo åpenbart i Giroen og kjørte seg sikkert kraftig ned, og er det noe galt og noe som ikke stemmer, så vurderer de nok at han ikke kan legge ned det som trengs i trening og forberedelser for å være i toppform til Touren, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Hva mister Sky som lag ved at Wiggins ikke stiller?

Nå blir det ingen spekulasjoner om Wiggins ville hatt egne ambisjoner som gikk på tvers av lagets strategi.

- Vi fikk se tandemet Froome-Wiggins i fjor. I år kunne det blitt Wiggins-Froome dersom Wiggins hadde dedikert seg som hjelperytter. Det går vi jo glipp av, men Touren er hardere i år og det ville blitt tøffere for Wiggins. Samtidig gir det ro i Sky-laget. Nå blir det ingen spekulasjoner om Wiggins ville hatt egne ambisjoner som gikk på tvers av lagets strategi. Det kan være at Chris Froome bare er glad for det. De har uansett et lag som kan gi ham nødvendig støtte, vurderer Kaggestad.

mads_kaggestad_815171i (Foto: TV 2)
mads_kaggestad_815171i (Foto: TV 2)

Kaptein-krig
I flere måneder har både Froome og Wiggins gått ut med ønske om å være kaptein. Til slutt måtte Sky gå ut og bekrefte at Froome skulle lede laget i år.

– Tror du Sky har fryktet at man kunne fått et lignende scenario som man hadde i Astana med Lance Armstrong og Alberto Contador i 2009?

- Jeg tror ikke de nødvendigvis har tenkt på det, men alle har vært opptatt av at det kunne blitt turbulens. Blir det turbulens i et Tour-lag, så er det tre uker som er ukomfortable for både ryttere og støtteapparat. I verste fall blir det to klikker innad i laget og da er det krise. Men jeg tror ikke Sky ville havnet i en slik situasjon. Jeg tror lagets ledelse hadde fått gutta til å jobbe sammen og bli enige, sier Kaggestad til tv2.no.

Les også: Bradley Wiggins deltar ikke i Tour de France
Les også: Slik er Tour de France-etappene: – Etappe 18 blir et sant helvete

– Tror du Froome er skuffet eller lettet?

- At ingen utfordrer kapteinsposisjonen hans tror jeg han synes er utelukkende positivt. Samtidig tror jeg han ser på Wiggins som en potensielt veldig bra støttespiller.

Jeg tror Porte blir den viktigste for Froome i årets Tour de France.

– Hvem rykker nå opp som den viktigste for Froome i fjellene?

- Du har jo Richie Porte, som jeg ser på som en pallkandidat. Han vant Paris – Nice i år og har tatt ytterligere steg denne sesongen. Jeg tror han blir den viktigste for Froome i årets Tour de France, spår den tidligere proffsyklisten.

– Er Froome en mindre favoritt til sammenlagtseieren uten Wiggins?

- Nei, det synes jeg ikke. De har så mange bra ryttere i Sky. Han er uansett i gode hender.

Les også: Nå er det klart for superduell mellom Froome og Contador

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Froome
Froome

Wiggins hjalp Edvald
Wiggins har tidligere vist at han setter stor pris på å ha Edvald Boasson Hagen i laget, noe som ble tydelig da han i gul trøye satte seg foran i feltet på den 14. etappen i fjorårets Tour for å være opptrekker for hans norske lagkamerat.

- Av og til er det best å være i fronten, og for å gi litt tilbake til en venn av meg, sa Wiggins til tv2.no etter etappen der Boasson Hagen ble nummer tre.

Edvald mister jo en god støttespiller i kamp om etappeseire.

– Hva har Wiggins frafall å si for Edvald Boasson Hagens Tour?

- De mister jo en stor maskin i Wiggins. Det kan bety at det blir mer jobbing på de andre, så sånn sett er det ikke nødvendigvis så bra for Edvald. Vi har jo også sett at Wiggins har egenskaper i avslutningene på lette etapper. Når han setter seg i bukken og kjører, så er det et veldig bra hjul for en spurter. Edvald mister jo en god støttespiller i kamp om etappeseire, mener Kaggestad.