app
app

Denne appen hevder at den kan kurere homofili

LLH-leder: – Dette er direkte skadelig.

Av: Ingrid Marie Treborg

«Setting Captives Free» er navnet på en kristen gruppe i USA. Gruppas gratis-app har samme navnet.

Gruppa hevder at de via appen kan kurere folk for homofili – og det på 60 dager.

Kurset har fått navnet «Door of Hope – freedom from the bondage of homosexuality», og slik beskriver de kurset på sine nettsider:

«Et 60 dager interaktivt kurs som skal lære deg å nyte et nytt forhold med Vårherre og bli fri fra homofilien. Det er mulig, og du kan lære deg hvordan».

Leder i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm), Bård Nylund raser. Han sier til tv2.no at han forventer at App Store fjerner appen så kjapt de bare klarer.

– Dette er direkte skadelig for folk! Jeg regner med at App Store fjerner denne appen ganske fort. Det gjorde de for bare noen år siden, da en lignende app kom på banen.

«Setting Captives Free» skriver i sin App Store-beskrivelse at de ikke bare kan kurere homofili. Under tittelen «Find freedom today!» skriver de at de også kan få folk til å slutte å overspise, røyke og gamble.

– Vi er her for å hjelpe, avslutter de beskrivelsen.

150.000 protesterte på nett

I 2011 fjernet Apple en app fra den kristne gruppen Exodus International. Også de hevdet at de kunne kurere homofili. Appen forsvant etter at nærmere 150.000 hadde undertegnet et nettopprop hvor man ba om at den skulle fjernes.

MOTSATT AV NORGE: Bård Nylund (t.h) mener at lovgivingen i Norge har bidratt til gode holdninger i den norske befolkningen, mens i Russland skjer det motsatte. (Foto: Løchen, Per, © LOCH)
MOTSATT AV NORGE: Bård Nylund (t.h) mener at lovgivingen i Norge har bidratt til gode holdninger i den norske befolkningen, mens i Russland skjer det motsatte. (Foto: Løchen, Per, © LOCH)

– Den forsvant ganske kjapt fra markedet. Det skulle bare mangle, sier LLH-leder Nylund.

– Den er skadelig for mennesker, som gjerne er i sitt livs mest sårbare fase. Jeg er sterkt tvilende til motivene bak denne appen.

Vitnesbyrd om suksess

På «Setting Captives Free» sine nettsider, finner man en lang rekke vitnesbyrd fra brukere som hevder at de er blitt kurert via smarttelefonen sin.

Slik lyder ett av vitnesbyrdene fra en mann som hevder at han ble heterofil på 60 dager:

«Det var enkelt, men det virket. Og det var det jeg trengte. Etter de 60 dagene, opplevde jeg en frihet jeg ikke visste fantes. Jeg følte fred og en seier over den homofile oppførselen min. Jeg visste at jeg ikke kunne holde dette hemmelig. Jeg måtte fortelle det til andre. Min nye lyst er at du blir den neste som blir satt fri – av Gud!»

– Ingenting tilsier at helbredingsprosesser kan kurere homofili. Det finnes ikke ett eneste bevis for det. Det finnes kun personlige vitnesbyrd fra folk som hevder at de er blitt kurert, men finnes selvsagt ikke bevis for at det er sant, sier LLH-sjefen.

Nettkampanje for å få appen fjernet

Nylund er langt ifra den eneste som raser mot appen.

appbeskrivelse
appbeskrivelse

Nettstedet All Out har lansert en kampanje for å få App Store til å fjerne den. I skrivende stund har 15.000 signert kampanjen.

«Kur for homofili? Det skulle ikke vært apper for slikt, men det finnes én som er tilgjengelig på både Apple iTunes- og i Google Play-butikker, og meningen er at den skal lære deg å slutte med homofili. Et 60 dagers lang kurs som forteller folk at de ikke er «født slik», og som tilbyr dem å «fri dem fra de homoseksuelle lenkene».

Nettstedet skriver at den såkalte behandlingen kan forårsake stor skade for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner , «eller andre som blir forsøkt tvunget til å slutte å være seg selv og elske dem de vil».

Bryter retningslinjene

Da Exodus International-appen ble fjernet i 2011, sa en talsmann for Apple at den hadde brutt med deres retningslinjer ved å støte store grupper mennesker.

LLH-leder Bård Nylund fortviler over at en ny app er kommet ut i nettbutikkene, og sier at det ikke kommer til å gå lang tid før «Setting Captives Free» fordufter.

– Du får bare skrive at jeg er sinna, rasende og i harnisk. Få fram at jeg er skikkelig forbanna, avslutter han.

Det har ikke lykkes tv2.no å komme i kontakt med Apple Norge.