Touren_1054957a
Touren_1054957a

Kaggestad vurderer nordmennenes Tour-form

Både Mads og Johan Kaggestad tror Thor Hushovd får Tour de France-plass.

Om en knapp måned starter årets Tour de France på idylliske Korsika. For andre gang i historien kan fire nordmenn stå på startstreken. Forrige gang det skjedde var i 1991. Den gang syklet Dag Otto Lauritzen, Atle Kvålsvoll, Atle Pedersen og Olaf Lurvik treukersrittet.

I år kan det bli Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff og Thor Hushovd. TV 2 Sportens sykkeleksperter Mads Kaggestad og Johan Kaggestad tror alle de fire nordmennene får Tour-klarsignal.

Det knytter seg mest usikkerhet til Thor Hushovd. BMC-rytteren viste tegn på god form i Tour of California nylig, men han må vise at han har hevet seg enda et hakk eller to for å være aktuell for Tour de France. Hushovds eksamen blir etapperittet Criterium du Dauphiné, som går av stabelen på TV 2 Sport og TV 2 Sumo søndag.

Les: Nå er det klart for superduell mellom Froome og Contador
Les også: Slik er Tour de France-etappene: – Etappe 18 blir et sant helvete

– Enormt med erfaring
Mads Kaggestad mener Hushovds rutine vil være gull verdt for BMCs sammenlagtkandidater i det tøffe Tour-feltet. Cadel Evans og Tejay van Garderen er begge blant favorittene i treukersrittet.

– Frankrike rundt er tøft. BMC trenger noen som kan kjøre skikkelig på flatene, og der tror jeg Thor er glimrende hvis han er i form. På de første etappene kjører folk for livet for å overleve. Det er helt vilt, og det er fare for at flere av de store sammenlagtfavorittene tryner og ødelegger seg. De har godt av å ha Thor der - en med skikkelig power i beina som kan kjøre frem van Garderen og Evans i de farlige rittene. Thor har enormt med erfaring. En del av de små klatrerne er hjelpeløse når det kommer til slagmarken i Tour de France. Der er det virkelig tøft om posisjonene, sier Kaggestad.

Garderen
Garderen

Han tror Hushovd er i godt slag før Criterium du Dauphiné.

– Han er skikkelig på hugget, og ser veldig sprek ut. Det er mange som har bemerket at han er så skrapet. Det er nok at han jobber veldig hardt om dagen. Han er opplagt i bra form. Vi må ikke glemme at han slo Peter Sagan på en ganske tøff etappe i Tour of California. Det er små marginer som gjør at han ikke har vært på toppen tidligere i år, sier Kaggestad.

I fjor stilte BMC med et lag bestående av Marcus Burghardt, Amaël Moinard, Steve Cummings, George Hincapie, Manuel Quinziato, Philippe Gilbert og Michael Schär i Tour de France, i tillegg til Evans og van Garderen. Siden den gang har Hincapie lagt opp. Cummings kjørte hele Giro d'Italia, og klarer neppe å vært fullt restituert til Touren.

Les: Hushovd må vise Tour de France-form i Criterium du Dauphiné
Les også: Nå må Dag Otto ha lisens for å kjøre i Tour de France

Vanskelig uttak
Mads Kaggestad tror det er plass til Hushovd i år.

– De har egentlig ikke allverden med støtte i fjellene, så klatrere er et problem for dem. I tillegg til Evans og van Garderen er Moinard helt bankers. Han kjørte også bra i California. Jeg tror Mathias Frank er klar. Da har vi fire. Brent Bookwalter, Ivan Santaromita, Michael Schär og Gilbert tror jeg også kommer med. Og så har du Thor, sier Kaggestad.

Han holder døren åpen for Marcus Burghardt og Manuel Quinziato. Bookwalter og Santaromita må trolig vike hvis tyskeren og italieneren skal inn i Tour-troppen. Greg van Avermaet er også et navn som kan utfordre Hushovds plass i troppen. Det er i det hele tatt svært trangt om plassen i BMCs Tour-tropp.

– Man blir ikke tatt ut i BMC for å være listefyll. Man må ha kapasitet til å gjøre en jobb for Evans og Van Garderen, sier Kaggestad.

BMC
BMC

– Samme kjørestyrke som for to år siden
Hans far, Johan, tror Hushovd tilbringer sommeren på franske landeveier med startnummer på ryggen.

– Thor er i kjempefremgang. Det han gjorde som hjelperytter for Tejay van Garderen i Tour of California var veldig bra. Han ser veldig slim og fit ut. Etter min mening er han oppe på samme kjørestyrke som han var for to år siden. Nå håper jeg bare det går bra i Criterium du Dauphiné. Jeg vil si det er litt over 50 prosent sjanse for at han kjører Touren, sier Kaggestad, og minner om at Hushovd er en viktig mann på lagtempo.

– Han er en skikkelig lagtempokonge. For to år siden var han en av de viktigste brikkene på Garmin-laget som vant, sier sykkeleksperten.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff har bestilt billetter til Frankrike allerede. Lars Petter Nordhaug er også svært nær en plass på Blancos Tour-lag.

Her er far og sønn Kaggestads vurdering av trioens form:

Edvald Boasson Hagen
– Jeg tror han får en litt morsommere og åpen rolle i år, for Cavendish er der ikke. På de mellomharde etappene kan han få klarsignal til å gå i brudd. For Edvald er det mye større sjanse for etappeseier i år enn i fjor, sier Kaggestad senior.

– Jeg tror Edvald er på vei. Han brukte Glava Tour til å komme igang. Han vant uten å legge allverden i det. Jeg tror han kan kjempe om etappeseirer nå som han slipper å trekke opp Cavendish, sier Kaggestad junior.

Eddy
Eddy

Lars Petter Nordhaug
– Han har hatt en shaky oppkjøring. Ut fra det han viste i fjor trodde jeg han var sikker på laget til Blanco. Men han har hatt en tuslete sesongstart. Heldigvis har Blanco spilt ut en del av de sterkeste kortene sine i Giro d'Italia. Hvis Nordhaug kjører bra i Sveits rundt, kan jeg ikke skjønne annet enn at han er på laget. Akkurat nå er det 70 prosent sjanse for at han kjører Tour de France, sier Kaggestad senior.

– Jeg tror Lars Petter Nordhaug er på vei tilbake i form. I klassikerne var han endelig tilbake i nærheten av der vi forventer å se ham. Resultatene var kanskje ikke som vi håpet på, men han viste solid form. Da var han den beste av Blanco-gutta, sier Kaggestad junior.

 Lars Petter Nordhaug. (Foto: Tim De Waele/Corbis editorial)
Lars Petter Nordhaug. (Foto: Tim De Waele/Corbis editorial)

Alexander Kristoff
– Såvidt jeg skjønner er han klar for Tour de France. Han har hatt flott fremgang i år, og er spurteren Katjusja satser på i Tour de France. Han vil helt sikkert få sine muligheter til å vinne etapper. Han skal møte mange gode spurtere, ikke minst Cavendish. Men det har han gjort før i år. Kristoff kan bli den femte nordmannen som vinner en etappeseier i Tour de France, sier Kaggestad senior.

– Han har kjørt en fantastisk solid sesong. Han har en kjempestatus i Katjusja. Jeg tror han kommer til å skrive under en ny avtale med laget. Han var i kjempeform under klassikerne, og jeg håper han har sluppet seg godt ned etter klassikerne. Han må ikke stresse med toppformen. Det som er dumt for mange ryttere er at de har kniven på strupen hele tiden. Der gjør blant andre franske ofte lag feil. De tar sjelden ut laget før etter det franske mesterskapet. De er i toppform i begynnelsen av Touren og blir slitne underveis, sier Kaggestad junior.