Historikk om Tour de France

Alberto Contador (Foto: Bas Czerwinski/Ap)
Alberto Contador (Foto: Bas Czerwinski/Ap)

Hva er Tour de France?
Tour de France er et årlig etapperitt som hver juli kjøres over tre uker gjennom Frankrike, og enkelte ganger utenfor landegrensene også. Touren er en av de tre såkalte Grand Tours, sammen med Giro d'Italia og Vuelta a España. Touren er det rittet med mest prestisje og popularitet av de tre, og verdens desidert største sykkelritt.

Tour de France har blitt arrangert 99 ganger siden 1903, kun avbrutt av den første og andre verdenskrig.

Det er den franske organisasjonen Amaury Sport Organisation (ASO) som arrangerer Touren. De har også ansvaret for en rekke storritt på kalenderen, som Vuelta a España, Critérium du Dauphiné, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège, La Flèche Wallonne og Paris-Tours.

Løypen endres på hvert år, men den siste etappen er alltid inn i Paris, og siden 1975 har målgang vært på paradegaten Champs-Élysées.

Slik startet det:
Journalist Géo Lefèvre og redaktør Henri Desgrange fikk ideen til rittet i 1903, som et PR-stunt for avisen L'Auto. Den første utgaven av Touren ble en stor suksess og doblet opplaget til avisen.

Den første Touren var 2428 kilometer, fordelt på seks etapper. Kun 21 ryttere maktet å fullføre, med Maurice Garin som tidenes første vinner. Året etter vant samme mann, men ble seinere diskvalifisert da det viste seg at tog var blitt benyttet på deler av strekningen.

Desgrange, som selv var rittdirektør for Touren fra starten og helt frem til 1939, har fått æren av å ha oppfunnet det moderne etapperittet.

Hvorfor gul ledertrøye?
Den gule ledertrøyen, eller «maillot jaune» på fransk, gis til den rytteren som til enhver tid har den beste sammenlagttiden i Touren. Trøyen ble introdusert først i 1919, etter at sammenlagtlederen hadde båret et grønt armbånd de foregående årene.

Årsaken til at den gule fargen ble valgt blir gjerne forklart med at den skulle speile den gule fargen på trykkpapiret til L'Auto. Men det verserer også en historie om at gult ble valgt rett og slett fordi det var den eneste fargen trøyeprodusentene kunne levere på kort varsel.

Det er Eddy Merckx som har tilbrakt flest dager i gult, med sine 111 dager.

Konseptet med en gul ledertrøye har blitt kopiert i en rekke sykkelritt over hele verden.

Touren har også en trøye for poengkonkurranse (grønn), klatrekonkurranse (rød- og hvitprikkete) og for beste ungdomsrytter i sammendraget (hvit).

Tour-kongene:
Kvartetten Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain troner på topp, med sine fem seirer hver.

Det er også fire ryttere som har vunnet Touren tre ganger: Philippe Thys, Louison Bobet og Greg LeMond, mens det er tolv ryttere som har vunnet to ganger. Blant dem er en av årets favoritter: Alberto Contador.

Den yngste Tour-vinneren er Henri Cornet, som var bare 19 år da han triumferte i 1904, mens den eldste var 36-årige Firmin Lambot i 1922.

Lance Armstrong var den rytteren med desidert flest sammenlagtseirer i Tour de France, med sine sju triumfer fra 1999 til 2005. Men amerikaneren ble i 2012 tatt for dopingbruk og mistet alle sine titler. Ingen ny rytter ble gitt de sju triumfene.

Fransk dominans:
Selv om det er en amerikaner som har flest sammenlagtseirer totalt, er det likevel vertsnasjon Frankrike som har desidert flest seirer totalt i Tourens historie.

Franske ryttere har vunnet hele 36 ganger, mens Belgia står med 18 triumfer og Spania har 13 seirer. Jacques Anquetil og Bernard Hinault er de største franske heltene med sine fem seirer hver. Men ingen franskmann har vunnet Touren siden nettopp Hinault sto øverst på seierspallen i 1985.

Det er tre land med én seier hver: Irland, Danmark og Tyskland.

Nordmenn i Touren:
Knut Knudsen var første nordmann i Tour de France i 1975, men trønderen måtte brytte etter den 14. etappen. Knudsen stilte opp i 1976 og 1979 også, og var nær etappeseier ved et par anledninger.

Jostein Wilmann var neste nordmann ut i 1980 og imponerte stort med en 14. plass sammenlagt. Det er fortsatt Norges beste sammenlagtplassering i Touren.

Dag Otto Lauritzen vant Norges første etappeseier i Touren i 1987, på en av rittets hardeste etapper opp fjellet Luz Ardiden.

Atle Kvålsvoll ble den første nordmannen på et lag med en sammenlagtvinner, da han hjalp amerikanske Greg LeMond frem til triumf i 1990.

Thor Hushovd ble neste nordmann som vant en etappe, da han gikk til topps på den 18. etappen i 2002. Grimstad-karen fulgte opp med ny etappeseier i 2004, og fikk også æren av å være første nordmann til å bære den gule ledertrøyen samme året.

Hushovd står totalt med ti etappeseirer i Touren og to grønne poengtrøyer.

Kurt Asle Arvesen ble den tredje nordmannen med etappeseier på de franske veiene, etter sin seier på den 11. etappen i 2008. Mens Edvald Boasson Hagen fikk æren av å være fjerdemann med sine to seirer i fjorårets utgave.

Tour de France 2011 er den desidert beste utgaven sett med norske øyne. Ikke bare tok Hushovd og Boasson Hagen to etappeseirer hver, men Hushovd hadde også den gule trøyen fra 2. til 8. etappe.

Flest etappeseirer:
Eddy Merckx har ikke bare flest dager i den gule ledertrøyen, han har også vunnet flest etapper med sine 34 seirer.

Bernard Hinault er nærmest på listen med 28, mens André Leducq står oppført med 25 seirer.

2004 Thor Hushovd (Foto: PAOLO COCCO/AFP)
2004 Thor Hushovd (Foto: PAOLO COCCO/AFP)