Erik Tysse (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)
Erik Tysse (Foto: Junge, Heiko, © HEJ)

Tysse vraket på grunn av gamle synder

Friidrettssjef Ronny Nilsen bekrefter at Erik Tysse mistet støtten fra Norges Friidrettsforbund på grunn av dopingdommen sin.

Erik Tysse er tilbake etter å ha sonet en dopingdom på to år.

Kappgjengeren kjempet for å renvaske seg, men dommen ble opprettholdt.

Han var tilbake til OL, og fikk delta i London.

Men denne sesongen står Tysse utenfor landslaget og får ingen økonomisk støtte fra Norges Idrettsforbund.

– Vi har på en måte ingen plikt til å gi en kontrakt til en utøver. For saken til Tysse, så er det noe sentralstyret har bestemt seg for, i hvert fall for i år, sier landslagssjef Ronny Nilsen til TV 2 Sporten.

Les også: Friidrettsforbundet kutter støtte til Erik Tysse

– Jeg blir dobbelt straffet
Tysse føler seg urettferdig behandlet. Han har sonet ferdig en dom han mente han aldri skulle hatt. Og blir straffet igjen i etterkant.

– Jeg føler at jeg blir straffet dobbelt, sa han i forrige uke.

Bør dopingdømte utøvere få en ny sjanse? Si din mening og stem!

– I strid med grunnloven
Tysse er nummer to i verdenscupen denne sesongen, og Nilsen bekrefter nå at det ikke er sportslige årsaker som ligger til grunn for vrakingen.

– Det er ingen tvil om at Tysse presterer sportslig godt nok når en ser på resultatene, og han også ligger på andreplass i verdenscupen. Men det er klart dette er en følge av det som har skjedd med Erik og dopingdommen han fikk i etterkant av saken, sier landslagssjefen.

Tysses advokat Gunnar-Martin Kjenner reagerer sterkt på behandlingen av kappgjengeren.

– Dette er et eksempel på den manglende rettssikkerheten som er i idretten. Det er ingen tvil om at manglende utdeling av stipend er en tilleggsstraff for Erik. Han er sportslig kvalifisert, sier Kjenner.

– Det er i strid med alle grunnleggende regler med hensyn til rettspleie. Når man har sonet en dom har man blanke ark. Slik er det i samfunnet, og slik burde det vært i idretten. Man bør ta vare på medlemmene sine, og ikke drive denne formen for heksejakt, sier Kjenner.

NISO-advokat Eirik Monsen mener Tysse kan forfølge avgjørelsen i rettsapparatet.

– Jeg er enig med Kjenner. I og med at straffen er sonet, er det i strid med grunnloven å gi tilbakevirkende kraft for en dom som er sonet ferdig, sier Monsen.

Har sendt brev til Idrettsforbundet
Norges Idrettsforbund vedtok i desember at ingen dopingdømte utøvere skulle få støtte fra Olympiatoppen etter at de har sonet ferdig.

– Vedtaket ble fattet i går og akkurat nå er det oversendt våre jurister for å sikre at det blir juridisk helt korrekt. Idrettspresidenten ønsker ikke å kommentere en enkeltsak der han ikke kjenner detaljer, avtaler eller status, på basis av et generelt idrettspolitisk vedtak, sa kommunikasjonssjef Per Tøien til TV 2 den gang.

Les også: Tysse: – Vil saksøke idrettsforbundet
Les også: Nye regler gjør at Tysse mister pengestøtte

Det er ikke kommet frem noen konklusjon på om dette vedtaket er godtkjent eller ikke. Norges Friidrettsforbund har likevel valgt å trekke støtten.

– Det vi gjorde i høst var at vi sendte et brev til Norges Idrettsforbund der vi ba om felles retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss til dopingdømte utøvere som kommer tilbake til idretten. Såvidt meg bekjent har vi ikke fått svar på dette brevet. Det som er viktig for oss frem til vi får svar på dette brevet er å ha en klar holdning i kampen mot doping. Det har da sentralstyret fulgt opp med ikke å gi Erik Tysse kontrakt for denne sesongen, sier Nilsen.

Men Tysse kan likevel få delta i VM for Norge, selv om han har finansiert hele satsingen selv. Om han får landslagsplass dersom han tar medalje i Moskva i august, er ikke sikkert.

– Den vurderingen får man ta når det eventuelt skjer, sier landslagssjefen.