BLIR LAGKAMERATER: Messi og Neymar blir lagkamerater neste sesong.
BLIR LAGKAMERATER: Messi og Neymar blir lagkamerater neste sesong.

Josimar-redaktøren om Neymar-overgangen: – Det er litt gambling

Redaktør i Josimar, Frode da Costa-Lia, er usikker på om Neymar blir en hit i Barcelona.

I natt ble en av de mest langtekkelige overgangssagaene avsluttet. Barcelona annonserte at Neymar signerer for klubben mandag og blir presentert på Camp Nou 4. juni.

Det er lenge blitt drøftet om hvor god Neymar egentlig er, og da han spilte landskamp mot England i februar var det mange fotballeksperter som ble tvilende til hvor stort talentet til brassen er.

BAKGRUNN: Dette er vidunderbarnet Neymar

– Utrolig spennende
Frode da Costa-Lia hørte om fenomenet Neymar for første gang i 2007 og har fulgt han tett siden. Han mener at overgangen er litt gambling med tanke på VM på hjemmebane neste sommer.

– Det blir utrolig spennende å se Neymar i Europa. Jeg er veldig usikker på om han kommer til å lykkes. Rett og slett fordi man ser på hvilke spillere Barcelona har kjøpt, men som ikke har klart å sette sitt preg på klubben, sier han til tv2.no.

Den brasilianske kolonien i Barcelona vil hjelpe Neymar i overgangsfasen til et nytt og ukjent liv i Spania. Dani Alves har flere ganger uttalt at han håper landsmannen signerer for Barcelona. Nå skal de dele garderobe på Camp Nou.

– Litt gambling
– Heldigvis har Barcelona mange brasilianere i troppen fra før. Brasilianere finner sammen, sier da Costa-Lia.

Det er lenge blitt sagt at Neymar spiller i den brasilianske ligaen fram til VM i 2014. Nå blir det andre planer, og det er noe redaktøren i Josimar mener er et sjansespill fra Neymars side.

– Det er litt gambling. Neymar har ikke gjort det godt i de internasjonale kampene og hans fantastiske prestasjoner har stort sett vært i Brasil. Hver gang han har møtt internasjonal motstand har han blitt litt gjemt, sier da Costa-Lia.

Med overgangen til Europa fører det med seg spørsmål omkring Brasil-VM neste sommer. Om Neymar møter motgang og ikke kan være ledestjernen i Brasil-laget alle brasilianere har håpet på de siste tre-fire årene vil det være en katastrofe for vertslandet.

– Problemet til Brasil er at de ikke har noen stjerner. De har Neymar, men det er det. Brasil er helt avhengig av at Neymar fortsetter uviklingen, er skadefri og tar det neste steget for å kunne hevde seg på VM neste sommer.

LES OGSÅ: Cristiano Ronaldo: – Ferguson er en Ferrari, Mourinho er en Porsche

Krevende tiki-taka
Josimar-redaktøren tror det kan ta en stund før Neymar er varm i Barcelona-drakta.

Barcelona ble seriemestere i Spania denne sesongen, men det ble en stygg exit i Mesterliga-semifinalen. Over to kamper tapte katalanerne 7-0 mot Bayern München. da Costa Lia mener at Barcelona er inne i en liten bølgedal og at dette kan være en av fordelene til Neymar.

– Barcelona er veldig avhengige av Messi og det har man sett veldig tydelig i årets Champions League. At Neymar får lov til å vokse i skyggen til Messi kan være en av tingene som taler til hans fordel. Det kan være bra å komme til en klubb som er i en liten bølgedal og vil være i en slags utfordrerposisjon.

Redaktøren påpeker at Barcelona kan være en ekstra vanskelig klubb å spille for grunnet deres særegne spillestil.

– Tiki-taka-fotball er en spesiell og er en krevende form å spille fotball på, og Neymar er ingen pasningsspiller. Han er mer en dribler og han må knekke Barcelona-koden, påpeker han.

– Å komme som utenforstående til Barcelona er veldig krevende. Man møter spillere som har spilt samme spillestil siden de var seks-syv år.

Kompis med Messi
Messi og Neymar virker å ha allerede funnet tonen, og det er noe da Costa-Lia mener kommer til å hjelpe Neymar i overgangen til europeisk fotball.

– De virker å være kompiser. Blant annet spiller de FIFA-kamper over internett og det vil være en stor fordel for Neymar om Messi tar han i mot med åpne armer. Forholdene ligger til rette for at Neymar skal ta det neste steget.

Zlatan Ibrahimovic og daværende Barcelona-manager Pep Guardiola hadde i sin tid en krangel som har skapt mange overskrifter. Dermed ble Ibrahimovic skviset ut av Barcelona.

Det mener Josimar-redaktøren opprinnelig var en krangel mellom Messi og Ibrahimovic. Han føyde seg inn i rekken av spisser som har blitt solgt fra klubben etter først å ha blitt flyttet ut på kanten. Thierry Henry og Samuel Eto'o er to andre stjerner som delte samme skjebne som svensken.

– Det var egentlig en konflikt mellom Messi og Zlatan hvor Pep tok side. Og det viser at samme søren hvilken spiss Barcelona henter får han ikke spille fordi Messi er der.

– Økonomisk lurt
Barcelona punger ut nesten 220 millioner kroner for å signere Neymar.

Neymar er et yndet sponsorobjekt i hjemlandet og det spekuleres i at Barcelona vil tjene inn kjøpesummen gjennom draktsalg i sommer.

– Det er ikke helt Beckham-nivå, men å signere en spiss som vil være neste VM's største stjerne er nok økonomisk lurt, sier da Costa-Lia.

– Barcelona har ståltro på han og de kan jo sin fotball, avrunder Josimar-redaktøren.

Tror du Neymar blir en hit i Barcelona? Ta debatten i kommentarfeltet under!