FRA FOTBALL TIL BOKSING: Leon McKenzie er på vei mot toppformen i sin andre idrettsgren. Her med sparringpartner. (Foto: Scanpix/Twitter (Montasje))
FRA FOTBALL TIL BOKSING: Leon McKenzie er på vei mot toppformen i sin andre idrettsgren. Her med sparringpartner. (Foto: Scanpix/Twitter (Montasje))

Prøvde å ta sitt eget liv – nå skal den tidligere Premier League-spilleren debutere som proffbokser

Leon McKenzie har scoret over 100 mål som profesjonell fotballspiller men slet likevel med depresjoner. Nå prøver han en ny karrierevei.

Livet som profesjonell fotballspiller og Premier League-stjerne fremstår for de fleste som et liv i sus og dus. For Leon McKenzie (34) var det alt annet enn det.

Mannen som i 2004/2005-sesongen senket Manchester United som Norwich-spiller gjennom å score ett mål i 2-0-seieren på Carrow Road har gitt ut bok om sine depresjonsplager.

I «My fight with life» («Min kamp med livet») avslører han blant annet at han som Charlton-spiller i 2010 forsøkte å ta sitt eget liv.

Lårstrekk førte til selvmordsforsøk
Som en del av promoteringen av boken ble deler av den publisert i Daily Mail. Det hele skjedde blant annet etter at han ble dømt til fengsel i seks måneder for å ha prøvd å unngå å betale fartsbøter og å forfalske brev til politiet.

Tanker om selvmord hadde svevd rundt i McKenzies hode lenge, og da han pådro seg en lårstrekk på trening var begeret fullt.

– Et trivielt øyeblikk egentlig. Det er noe som er helt vanlig for en fotballspiller, men jeg hadde mishandlet meg selv mentalt for månedsvis, og det var slaget som slo meg ned og ut, skriver McKenzie i boken.

Han dro på hotellet og gjorde et selvmordsforsøk, og trodde lenge han hadde lyktes. Han hadde ringt sin far for å si farvel – det var til sist det som reddet ham da faren var nær ved og kom stormende til.

Les også: Dette er verdens største fotballtragedier

– Følte meg ikke heldig
Da han våknet på sykehuset var han skuffet.

– «Så ... det virket ikke», sa jeg da jeg innså at jeg var i live. Moren min stormet ut, sjokkert over hva jeg sa. Men jeg tullet ikke. Jeg var skuffet over å fortsatt være her. Sykesøsteren sa jeg hadde vært heldig, men det var den siste tingen jeg følte, skriver McKenzie.

Seinere har den tidligere fotballspilleren innsett at familien, hans egen kone og tre barn burde vært nok for at han skulle føle livet var verd å leve.

Ny karrière

NY IDRETT: Leon McKenzie trener seg opp til å lykkes i en ny
  idrett.
NY IDRETT: Leon McKenzie trener seg opp til å lykkes i en ny idrett.
Nå har McKenzie, som kom opp gjennom ungdomssystemet til Crystal Palace, fått orden på livet og tatt fatt på en annen karrière. I slutten av juni debuterer han som profesjonell bokser.

Karrièrevalget ser rart ut med tanke på hans egen idrettsbakgrunn, men ikke om man ser på familien.

Faren Clinton McKenzie er både britisk og europeisk mester i boksing. Treneren hans er Duke McKenzie – onkelen som også er tre ganger verdensmester innenfor sporten. I tillegg fungerer fetteren Leroy som motivator.

– Det er fem eller seks McKenzier som er involvert i min boksekarrière, sier Leon McKenzie til This is Croydon.

Går i fars fotspor
Kampen skal arrangeres i York Hall, som ligger i London-bydelen Bethnal Green – plassen der faren tok sin første proffseier som bokser.

For Leon, som har tatt kallenavnet Big McK, blir det en spesiell opplevelse å entre bokseringen akkurat der, og etter det livet han har levd.

– Når du ser på alt jeg har vært gjennom, så er det utrolig, egentlig, sier McKenzie til lokalavisen.

Les også: «Er betongen hard nok? Jeg kan hoppe nå. Jeg kan unnslippe»

På pengejakt
McKenzie bruker deler av intervjuet på å fri til den lokale handelsstanden om å hjelpe en som vokste opp der. Proffboksingen gir foreløpig ikke i nærheten av den samme inntekten som da han var fotballspiller – noe som antyder at han gjennom problemene ikke har spart seg opp særlig med penger heller.

– Jeg ser ikke etter en månedslønn fra en sponsor, men jeg syns ikke jeg spør for mye av en sponsor når jeg spør om litt til å hjelpe meg med trening. Folk må huske på at jeg ikke spiller fotball lenger, så jeg vil sette pris på all hjelp.

McKenzie har nå trent i elleve uker for det som blir en ny kamp, men en annerledes kamp enn de han tidligere har utkjempet.

Mannen som scoret over 100 mål som profesjonell fotballspiller har allerede reist seg etter en dørgende knockout fra livet selv. Nå er spørsmålet hvor langt han kan nå som bokser.

Genene er i alle fall i orden.

Han er heller ikke den første fotballspilleren som blir bokser. Den tidligere Sheffield United-spilleren Curtis Woodhouse har også fått seg en fin karriere innen boksesporten.

Woodhouse ble ekstra godt kjent da han tidligere i år oppsøkte en som hadde slengt dritt til han på Twitter.

Les også: Bokser oppsøkte «Twitter-mobber» på døren
Les også: Twitter-mobberen som ble truet av bokser: – Nå ser jeg bare dum ut