Callum McManaman takler Newcastles Haidara.
Callum McManaman takler Newcastles Haidara.

Premier League åpner for å straffe spillere basert på video

Neste sesong kan spillere få karantene selv om dommerne har latt dem slippe unna.

Mange har irritert seg over den særegne engelske regelen hvor en spiller ikke kan dømmes på bakgrunn av videobevis dersom dommeren har sett og feilvurdert en episode i kampen.

Wigans Callum McManamans grusomme takling av Newcastle-backen Massadio Haidara er et godt eksempel.

Haidara var heldig som ikke brakk beinet i duellen, men McManaman slapp ytterligere straff enn det kortet av dommer Mark Halsey.

Les også: Wigan-spiller med skrekktakling: – Burde gitt tre måneder i fengsel

Nå kan det bli en endring på dette.

Engelske fotballmyndigheter har sett svakheten med systemet, og ifølge The Telegraph vil det neste sesong bli oppnevnt et uavhengig panel som har myndighet til å straffe spillere på bakgrunn av videobevis.

Panelet skal bestå av tre tidligere dommere, som har mandat til å straffe spillere de mener har sluppet for billig unna.

Se McManamans skrekktakling her (saken fortsetter under):

704550

Halsey, som ga seg som dommer etter forrige sesong, skal ha bedt om en slik mulighet etter at han innså at han feilbedømte situasjonen mellom McManaman og Haidara.

Til tross for at han skrev i dommerrapporten sin at han ikke så episoden, men ble gjort oppmerksom av assitendommeren, kunne ikke Det engelske fotballforbundet gjøre noe ettersom McManaman hadde fått det gule kortet og allerede var straffet for taklingen.

Les også: Premier League-dommerne i fokus etter skandalerunden sist: – Fotballen er for subjektiv for videodømming
Les også: Premier League-dommer overså skrekktakling - nå må han dømme League One

Ikke alle har vært like positiv til forslaget om å innføre videodømming.

Tidligere toppdommer Mike Riley er nå leder for foreningen for toppdommere i England. Han mener videodømming kan virke forvirrende.

– Det er annerledes med forseelser. Et eksempel fra i fjor var at jeg var i et rom med førti personer, dommere, spillere og managere. Jeg viste dem en forseelse og rommet var delt i fire. Noen mente det var frispark, noen mente det ikke var det. Noen sa at det var gult kort, andre sågar rødt. Noen ganger er fotballen så subjektiv i sin natur at du ikke kan komme frem til den sanne avgjørelsen, selv med video. Derfor bytter du den ut med en persons vurdering der og da, sier han.

Det blir et pilotprosjekt som skal testes ut i Premier League neste sesong. Det eneste som mangler er en godkjenning fra lov- og domskomiteen i Det engelske fotballforbundet. Dersom det fungerer vil det også bli innført i de øvrige divisjonene i ligasystemet.

Ledelsen i Football League, som representerer de tre divisjonene under Premier League, var imot å innføre prosjektet. Men de fikk ikke støtte på møtet hvor også Det engelske fotballforbundet, ledelsen i Premier League, spillerforeningen, managerforeningen og dommerforeningen var representert.