Marco Reus, Bastian Schweinsteiger
Marco Reus, Bastian Schweinsteiger
anderssonreusschweini
anderssonreusschweini

– Den tyske dominansen kan fortsette

Patrik Andersson, Champions League-vinner med Bayern München i 2001, tror tyske lag har kommet til europatoppen for å bli.

London (TV2 Sporten): Fulle tribuner i Bundesliga, et av verdens beste landslag, klubber som går med overskudd og to lag i Champions League-finalen:

Det meste virker å gå på skinner for tysk fotball om dagen. Den tidligere Gladbach-, Bayern München- og Barcelonastopperen Patrik Andersson sier til TV 2 at den tyske dominansen kan fortsette i årene som kommer.

– Jeg tror den kan det. Vi så nå nylig at 14 av 17 lag hadde positive økonomiske resultater. Og ser man på publikum så er Bundesliga den ligaen i Europa med størst snitt, så jeg tror helt klart at dominansen kan fortsette, sier Andersson.

Sunn klubbdrift

Andersson, som selv vant Champions League med Bayern München i 2001, mener nøkkelen til fremgangen de tyske klubbene har hatt de siste årene ligger i klubbdriften.

I en fotballverden der stadig flere klubber går med underskudd og bruker penger de ikke har fremstår de tyske klubbene som relative mønsterbruk.

– Årsaken til fremgangen er at mange av klubbene har en solid økonomi. Man har spart opp penger. Dortmund har jo vært nede og snudd, for de var på vei til å gå under, men Bayern har hatt en veldig solid økonomi over mange år. Dette har gjort at man har kunnet hente inn folk. Man kan i dag konkurrere med andre klubber i Europa finansielt. Man kan hente Javi Martinez for 40 millioner euro. Det er der de er i dag, forteller Andersson.

Ifølge Deloitte har Bayern større kommersielle inntekter enn noen annen fotballklubb i verden, og kun Real Madrid, Barcelona og Manchester United har høyere omsetning. Dette til tross for at den nåværende TV-avtalen i Bundesliga er mindre enn TV-avtalene til Premier League, La Liga, Serie A og Ligue 1.

Stamme fra landslaget

Samtidig avgjøres fotballkamper på gresset, ikke på regnskapskontoret, og både Bayern og Dortmund har imponert stort på gresset denne sesongen.

Andersson trekker linjer til tiden han selv var i Bayern, og påpeker at nå som da er mesterlaget fra München bygget rundt en stamme tyske landslagsspillere.

– For å sammenligne litt med da jeg var i klubben: Vi hadde en stor gruppe tyske landslagsspillere. Det har man i dag også. Den generasjonen som vant U21-EM i Sverige i 2009, den er stammen i Bayern i dag. Og siden det har man lagt til krydder rundt omkring i laget. Bayern står for kontinuitet på ledersiden, og nå har man bygget et lag som har rutine, også fra finaler, mener Andersson.

Les også: Müller frykter ikke fjorårsmarerittet: – Ingen av oss gjør i buksa på grunn av det

På tide med seier

Bayern har kanskje rutine fra finaler, men de har også slitt med å vinne de. På få år har de tapt to Champions League-finaler – en på eget gress – og i den tyske cupfinalen i fjor ble de fullstending overkjørt av nettopp Dortmund.

Andersson føler seg likevel trygg på at lørdag er kvelden der Bayern endelig lykkes.

– Jeg tror alle gode ting er tre for Bayern. De har tapt to finaler nå, de har vært så nær, de opplevde å tape hjemme mot Chelsea. Det er på tide at de vinner nå, avslutter Andersson.