kjole
kjole

Du gjør vel ikke disse kjoletabbene i bryllupet?

Det er ikke lett å vite hva som er riktig og galt på den store dagen. Her er moteeekspertens beste tips.

Det finnes mange uskrevne regler for hva bryllupsgjester kan ha på seg.

Det er høysesong for bryllup.

I den anledning gjestet moteekspert og Celine Aagard TV 2s «Ettermiddagen» tirsdag.

– Man har alle disse inndelingene, som står under «antrekk:». Det er «galla», det er «smoking», det er «pent», det er «mørk dress». Hjelp oss frem i denne jungelen, sier programleder Sarah Natasha Melbye til Celine i videoen over.

Hovedregelen

– Det er absolutt etikette i bryllup, og det viktigste er selvfølgelig at du ikke skal kle deg flottere enn bruden. Hvis vi først går inn på galla, som jo er den aller flotteste bekledningen, så er det gjerne kjole og hvitt på mannen, og da skal kvinnen ha lang kjole. Den er viktig å ikke trå feil på, sier Aagard.

– Du kommer ikke i lårkort på galla, understreker STYLEmag-redaktøren.

Smokingkjole

Hun sier at det er greit for mennene å finne frem smokingen, mens kvinner kan gå for en smokingkjole.

– Og den kan være kort. Da har du lov til å ha på deg en kortere variant. Både en som er mer ettersittende, men også varianter som går til litt over knærne.

– Hvis det er mørk dress, er det litt mer avslappet. Man skal være glad hvis man blir invitert til «mørk dress». Da kan du mest sannsynligvis finne frem noe du har i skapet fra før.

– Da er alt lov? Kort og lang?

– Ja, og du kan faktisk også - som kvinne - gå i todelt. Du kan gå i en dress, som med et skjørt og en flott jakke til. Skal man i hagebryllup, er man litt mer over i blomster og mønstre. Men det er jo veldig fint om man tør å ta pastellene fatt. Man kan folde opp kjolen og kanskje vandre barbeint gjennom hagen.

– Høye hæler og plen - det henger ikke så ofte godt sammen...

– Det er kanskje noe man tror. Jeg var på hagefest på 17. mai, og syntes at hælene faktisk fungerte greit på gressplen. Det er jo ikke så vondt å gå på en plen. Men da er det lov å ta av seg skoene i løpet av kvelden.

Se videoen - Tone Damli stråler i knallgult i bryllup:

716330

Fy-fy-fargen

– Det er hyggelig å se at det er en litt finere fargepalett denne sesongen, sier Celine, og viser en pastellgul kjole.

– Er det noen farger man overhodet ikke skal gå i? Hvitt er jo en selvfølge, dersom bruden er hvit, men jeg har hørt noe om rødt...?

– Rødt er ikke heldig. Rødt er gjerne en farge du vil bli sett i. Jeg mener at man kanskje kan spare den til en annen anledning, hvis du vil bli sett av alle. Og så er det svart - men forhåpentligvis er man invitert til et bryllup til noen man kjenner godt, så det går an å ta en liten telefon og høre hvor strenge krav de setter til dette med bekledning og etikette.

– Når det er så mye fint å velge i, er dette gjerne en dag man gjerne dropper sort og rødt. Men det blir også veldig vanlig med temabryllup, og jeg var i et strandbryllup hvor det var «white wedding». Da kom alle i hvitt - både kvinner og menn.

Slep på forloveren

– Hvis du skal være forlover, så skal du ikke «slå i hjel» bruden - men du skal jo ha noe som er hakket flottere enn de andre. Da er det lov med et lite slep.

– Er bunad greit?

– Ja, det er veldig greit. Det er et godt alternativ. Jeg synes kanskje at en bunad passer bedre i kirka enn på kveldstid, men det er festdrakten vår, den. Det er lov, sier moteeksperten.