Datatilsynet mener Veivesenet og Tollvesenet bryter loven når etatene håndterer opplysninger fra kameraovervåking av bilister. Foto: Handout/ANB
Datatilsynet mener Veivesenet og Tollvesenet bryter loven når etatene håndterer opplysninger fra kameraovervåking av bilister. Foto: Handout/ANB

Datatilsynet: – Overvåking av bilistene ulovlig

Mener Vegvesenet og Tollvesenet bryter loven.

Datatilsynet mener Vegvesenet og Tollvesenet bryter loven når etatene håndterer opplysninger fra kameraovervåking av bilister.

Kameraene registrerer bilnummer og bileier, tar bilde av sjåfør og eventuelle passasjerer, og dette kobles mot registre over fødselsnummer, nasjonalitet, passnummer og familieforhold, skriver siste.no.

Bilder av bilnummer blir sjekket mot en liste over 200.000 kjøretøyer som Vegvesenet og politiet til enhver tid er på utkikk etter.

Datatilsynet konkluderer i to tilsynsrapporter med at personvernet er for dårlig ivaretatt, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: Hadde bremser på ett hjul

– Må følge regelverket

– De må sørge for å håndtere personopplysningene i tråd med regelverket. Det var ikke tilfelle da vi undersøkte forholdene, sier direktør Bjørn Erik Thon til ANB/NTB.

LES OGSÅ: – Krev alkolås for yrkessjåfører

Han viser til at overvåkingsstasjonene langs veiene gir mye overskuddsinformasjon, og han er bekymret for at det blir innhentet for mye informasjon.

Thon frykter at opplysningene kan bli brukt til noe annet enn det de skal.

Mangler avtaler

I rapportene påpeker Datatilsynet at de færreste er klar over at de blir fotografert og skannet mot en rekke dataregistre. Etatenes kameraskilt er ikke god nok informasjon, mener tilsynet.

Videre peker tilsynet på at det ikke finnes avtaler om behandling av datamengdene, slik loven krever.

Vurderer pålegg

Toll- og avgiftsdirektoratets underdirektør Geir Høiseth opplyser at etaten vurderer Datatilsynets pålegg og hvordan påleggene best kan gjennomføres.

Statens vegvesens seksjonsleder Arne Valdemar Nielsen sier hans etat er i dialog med Datatilsynet for å rette opp påleggene.

Les flere bil- og motorsaker på siste.nos motormagasin her

LES OGSÅ: Slik unngår du fotoboksbot