David Beckham (Foto: PHILIPPE DESMAZES/Afp)
David Beckham (Foto: PHILIPPE DESMAZES/Afp)

David Beckham legger opp: – Mitt stolteste øyeblikk var å være kaptein for England

David Beckham har bestemt seg for å legge fotballskoene på hyllen.

Siden sin debut for Manchester United på 1990-tallet har nå 38 år gamle David Beckham markert seg som en av verdens største fotballprofiler.

LES OGSÅ: Beckham klar for PSG: Donerer hele lønnen til veldedighet

Beckham har vunnet både ligaen, Mesterligaen og FA-cupen med Manchester United og fikk med seg 115 landskamper for England. I 58 landskamper var midtbanespilleren også Englands landslagskaptein.

Nå legger han opp.

– Jeg er takknemlig for at PSG ga meg muligheten til å fortsette karrieren, men jeg føler nå tiden er inne for å avslutte min spillerkarriere på det øverste nivået, sier Beckham i en pressemelding, ifølge BBC

– Fremdeles er det å ha vært kaptein for England mitt stolteste øyeblikk på fotballbanen.

Se intervju med Beckham om avgjørelsen øverst i artikkelen.

Skrev seg inn i historiebøkene
Den meritterte fotballstjernen har vunnet serien i fire land. Han vant ligagull med Manchester United i Premier League, AC Milan i Serie A, Real Madrid i La Liga og nå sist med PSG i Ligue 1. I tillegg til disse klubbene har Beckham spilt for amerikanske LA Galaxy i MLS.

Beckham er den første britiske spilleren noensinne som har vunnet ligatitler i fire forskjellige nasjoner.

Engelskmannen ble nylig tilbudt en ny ettårskontrakt med PSG, men har altså bestemt seg for å legge fotballskoene på hyllen.

LES OGSÅ: Beckham innrømmer: – Min sønn er Arsenal-supporter

LEGGER OPP: David Beckham. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)
LEGGER OPP: David Beckham. (Foto: Rebecca Naden/Pa Photos)

– Det har vært en ære for meg å representere England både på og utenfor banen. Jeg ønsker å takke alle mine lagkamerater og de store managerne jeg har spilt under i løpet av min karriere.

– Å være kaptein for England var høydepunktet
Han er ikke i tvil om hva som har vært karrierens høydepunkt.

– Fremdeles er det å ha vært kaptein for England mitt stolteste øyeblikk på fotballbanen. Jeg visste at hver gang jeg hadde på meg «Three Lions»-drakten, så representerte jeg alle supportere i England som er lidenskapelig opptatt av sitt fotballandslag, sier Beckham, og legger til:

– Det har vært en ære for meg å representere England både på og utenfor banen. Jeg ønsker å takke alle mine lagkamerater og de store managerne jeg har spilt under i løpet av min karriere. Jeg vil også takke alle fotballsupportere som har støttet meg og hjulpet meg på veien mot suksess, sier han.

Beckham hadde aldri trodd at han skulle få oppleve en så lang og innholdsrik karriere.

– Dersom noen hadde fortalt meg da jeg var liten at jeg skulle vinne troféer med Manchester United, bli kaptein og spille over 100 landskamper for England, og spille for noen av verdens største klubber ville jeg fortalt dem at det bare var ren fantasi. Jeg er utrolig heldig som har fått disse drømmene i oppfyllelse, sier Beckham.

LES OG SE VIDEO: Beckham-spesial: Her curler han inn en ny frisparkperle

LEGGER OPP: David Beckham har bestemt seg for å legge opp. Han fikk sitt definitive gjennombrudd i Manchester United. (Foto: Paul Barker/Pa Photos)
LEGGER OPP: David Beckham har bestemt seg for å legge opp. Han fikk sitt definitive gjennombrudd i Manchester United. (Foto: Paul Barker/Pa Photos)

Flytter til London
Bechham vil ifølge The Daily Mail nå flytte hjem til London, og fokusere på familielivet sammen med sin Victoria og barna Brooklyn, Romeo, Cruz og Harper.

– Jeg kunne aldri oppnådd noe av det jeg har gjort uten min familie. Jeg er takknemlig for at mine foreldre ofret seg for meg, slik at jeg kunne realisere mine drømmer. Jeg skylder både Victoria og mine barn et stort takk for den inspirasjonen og støtten de har gitt meg for å kunne spille på et så høyt nivå som mulig i så lang tid. Jeg vil også takke agent Simon Fuller og hans team for deres konstante støtte, sier Beckham.

38-åringens personlige formue skal være på omlag 1,6 milliarder norske kroner. Det er ventet at Beckham vil fortsette som forretningsmann.

LES OGSÅ: Beckham vraket fra OL-troppen

LEGGER OPP: Engelske aviser slår stort opp at Beckham legger opp. Her faksmilie fra The Daily Mail. (Foto: dailymail.co.uk/)
LEGGER OPP: Engelske aviser slår stort opp at Beckham legger opp. Her faksmilie fra The Daily Mail. (Foto: dailymail.co.uk/)

– Han føler at han nå har dradd spillerkarrieren så langt han kan. David avslutter på topp i Paris, og ønsker seg nå bare hjem til England

Hylles av en hel fotball-verden
Etter at David Beckham bestemte seg for å legge opp, blir han hyllet av flere kjente fotballpersonligheter.

– David Beckham legger opp. En vidunderlig spiller, en global superstjerne og en fantastisk ambassadør for England og for fotballen, skriver Gary Lineker på Twitter.

– David Beckham - for en utrolig karriere. Fire titler i fire forskjellige nasjoner, over 100 landskamper for England og den beste ambassadøren for England denne nasjonen noensinne har hatt, melder tidligere lagkamerat Phil Neville.

Han får støtte av en annen tidligere lagkamerat i Manchester United.

– David Beckham har hatt en utrolig karriere. Han har gjort noen fantastiske ting på fotballbanen, mener Lee Sharpe.

– Har akkurat fått beskjed om at David Beckham har lagt opp. For en karriere, men mest av alt for en fantastisk person! Lykke til med fremtiden, Becks, skriver nåværende Manchester United-spiller Wayne Rooney på sin Facebook-side.

Gary Neville, som er en av Beckhams nærmeste venner, forteller at fotballikonet i lang tid har tenkt på å flytte hjem til England for godt.

– Han føler at han nå har dradd spillerkarrieren så langt han kan. David avslutter på topp i Paris, og ønsker seg nå bare hjem til England og føler tiden er inne for å flytte hjem for godt, sier Gary Neville til Sky Sports News.

LES OGSÅ: Se Beckham ta en frisparkspesial - med rosa sko

POPULÆR: Svennis mener Beckham er en av fotballhistoriens mest populære spillere. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
POPULÆR: Svennis mener Beckham er en av fotballhistoriens mest populære spillere. (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

– Jeg tror aldri det har vært en mer populær fotballspiller enn ham.

– En fantastisk mann
Englands tidligere landslagssjef Sven-Göran Eriksson beskriver Beckham som et perfekt forbilde.

– En fantastisk fotballspiller, en fantastisk mann og kanskje den største sportspersonligheten i verden. Snakker du om David Beckham så vet alle hvem han er - uansett hvor du befinner deg i verden. Jeg tror aldri det har vært en mer populær fotballspiller enn ham. Jeg husker alle kampene vi hadde sammen for England. På flyplasser og hoteller handlet alt om Beckham, sier svensken til BBC.

Han rangerer Beckham som en av tidenes største fotballspillere.

– Jeg plasserer ham veldig, veldig høyt på min liste. Da jeg var trener var jeg aldri i tvil om å ta ham med i troppen og starte kampene med ham, konstaterer «Svennis».

Sjefen i Det engelske fotballforbundet (FA), David Bernstein, mener den siste uken har vært en uke for historiebøkene.

– Forrige uke ga Sir Alex Ferguson beskjed om at han gir seg. Det kom som et sjokk for oss alle. Nå er det nesten litt ironisk at også David Beckham gir seg, sier han til BBC, før han fortsetter:

– Ingen spillere har vært så patriotiske og gitt så mye under kampene for England. Han er et stort tap for fotballen og jeg er sikker på at FA vil komme til å finne tid til å hylle ham for sine prestasjoner ved første anledning. Personlig vil jeg ønske ham alt hell og lykke videre i livet, sier FA-sjefen.

DIN MENING:
Hva er ditt beste Beckham-minne?