Erik Foss og Vålerenga
Erik Foss og Vålerenga

VIF-legende kritisk: - Mer opptatt av nye biler enn egen utvikling

Vålerenga-legende Erik Foss mener ungguttene i VIF trenger en oppstrammer.

Losby (TV 2 Sporten):

Vålerenga har hatt en elendig sesongstart og har etter ni serierunder allerede tapt seks kamper. Det er flest i Tippeligaen, og foreløpig ligger laget med medaljeambisjoner helt nede på kvalikplass.

- Lurt av forsesongen
Den svake åpningen har ikke gått upåaktet hen hos klubbens gamle bohemer. En kulturendring må til, mener Erik Foss og Lasse Eriksen.

- De ble litt lurt av forsesongen, da de slo mange gode lag. Så slapp de ned skuldra og trodde dette skulle fortsette inn i sesongen, noe det selvsagt ikke har gjort, mener Erik Foss, som spilte 149 toppseriekamper for VIF mellom 1975 og 1982.

- Det er hele støtteapparatets feil at det er slik. De kampene jeg har sett virker de uorganiserte, de står bakpå, ingen tør å gå på løp. Lagene de har møtt har rett og slett vært bedre enn Vålerenga. De trenger mer aggresivitet, mener Foss.

Hans gamle lagkamerat, Lasse Eriksen, er enig.

- Det ligger vel mest i huet nå, med høye skuldre. Har vært med på det sjøl også, og de trenger en god opplevelse og litt galgenhumor for å snu trenden, sier han til TV 2 Sporten.

- Stjernene mislykkes
Foss mener det er flere årsaker til problemene.

- De har en del såkalte "navn" og noen av dem er faktisk ikke gode nok til å spille på så høyt nivå, sier han uten å ville gå konkret inn på hvilke spillere han snakker om.

- Problemet er at disse såkalte stjernene kommer inn fra høyre og venstre, også lykkes de ikke, følger han opp.

Før sesongen hentet Kjetil Rekdal inn blant andre etablerte navn som Christian Grindheim, Daniel Fredheim Holm, Mustafa Abdellaoue og Jan Gunnar Solli til Valle.

- Spillerne trenger å få høre at det som presteres ikke er bra nok, det å få kritiske tilbakemeldinger tror jeg er viktig, sier Eriksen.

- Er Rekdal riktig mann for Vålerenga?

- Nå har han jo muligheten til å vise at han kan snu dette her, og klarer han ikke det så er han jo ikke riktig mann, svarer mannen som har 157 kamper på toppnivå for Vålerenga.

Kritisk til talentene
Foss mener det ikke stilles høye nok krav til talentene klubben fostrer.

- Vålerenga har alltid vært veldig gode på aldersbestemte lag, fram til det siste steget. Der har Lyn vært flinkere å fått fram spillere på a-laget.

59-åringen har klare meninger om hvorfor det er slik.

- Det siste steget krever at du er litt tøffere. Det er mange som er gode teknisk, men som faller av litt når de må svette, sloss og slite. Da må noen ta tak i dem og si at "dette holder ikke for a-lagsspill i Vålerenga".

Foss mener det også finnes et holdningsproblem blant de unge spillerne.

- Når du signerer en kontrakt med Vålerenga kan du ikke løpe til nærmeste BMW-forhandler og lure på når den nye bilen er klar. Det holder ikke, tordner Foss.