Langrennssjef Åge Skinstad, Petter Northug og kommunikasjonssjef Espen Graff under pressekonferansen i Trondheim. (Foto: TV 2)
Langrennssjef Åge Skinstad, Petter Northug og kommunikasjonssjef Espen Graff under pressekonferansen i Trondheim. (Foto: TV 2)

Petter Northug om landslagsexiten: – Forstår det kan oppfattes som illojalt

Petter Northug forklarte hvorfor han har valgt å stå utenfor landslaget kommende sesong. – Jeg har alltid likt å trene alene, sa han.

Værnes/Bergen (TV 2 Sporten): Petter Northug jr. og langrennssjef Åge Skinstad møtte tirsdag pressen for å snakke om avgjørelsen Northug har tatt om å ikke være en del av landslaget frem til sesongen starter i november.

TV 2 PLAY: Se pressekonferansen med Northug i opptak i videovinduet øverst!

LES OGSÅ: Dette blir Northugs nye hoff

– Nei, det er helt feil. Jeg har hatt fantastiske år der på junior og seniorlandslag. Det er helt klart den beste arenaen å utvikle seg på som langrennsløper.

– Føltes riktig å gjøre dette nå
Northug var krystallklar på at dette var et valg han hadde tatt helt alene – for å bli best mulig på ski. Han holdt imidlertid kortene tett inntil brystet med tanke på hvem som vil være involvert i hans private satsing.

– Motivasjonen trekker mot det nå. Jeg ønsker å styre hverdagen mer selv, sa Northug på pressekonferansen.

– Er du ikke 100 prosent motivert er du ferdig i toppen. Motivasjonen er det viktigste om du skal levere på det høyt nivå. Derfor ønsker jeg å gå inn på denne satsingen, sa han videre.

– Er du misfornøyd med opplegget på landslaget?

– Nei, det er helt feil. Jeg har hatt fantastiske år der på junior og seniorlandslag. Det er helt klart den beste arenaen å utvikle seg på som langrennsløper. Jeg har hatt fine år der og er takknemlig for de årene jeg har vært der, svarte han.

LES OGSÅ: Northug velger bort landslaget frem til vinteren

MØTTE PRESSEN: Skiforbundet og Petter Northug informerte om hans videre satsing som skiløper under en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Her med Åge Skinstad(tv). (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)
MØTTE PRESSEN: Skiforbundet og Petter Northug informerte om hans videre satsing som skiløper under en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Her med Åge Skinstad(tv). (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)

Skinstad misfornøyd
Langrennssjef Åge Skinstad innrømmer at han ikke liker Northugs avgjørelse.

– Jeg håpet at Petter skulle være en del av landslaget gjennom hele sesongen. Men jeg har lyttet på Petter og hans begrunnelse. Jeg er glad for at vi har en felles målsetning, der det handler om å gjøre det best mulig i Tour de Ski og OL. Det viktigste er at Petter er i knallform når snøen kommer, sa han.

Men Northug står på sitt.

– Jeg har vært mange år på lag og trivdes med det, men ønsker å gå nye veier og prøve noe nytt. Jeg ønsker å styre hverdagen min mer selv, og være litt mer kaptein fram til sesongen starter. Jeg tenker veldig frem mot OL og det som skal skje der, mente han.

– Skjønner du at dette oppfattes som illojalt?

– Ja, det har jeg forståelse for, svarte han kjapt.

LES OGSÅ: Finn Hågen Krogh: – Han er mye på rommet og spiller nettpoker på samling

Ski-VM i Val di Fiemme 2013. Petter Northug etter gullet på 15 k (Foto: GIAMPIERO SPOSITO/Reuters)
Ski-VM i Val di Fiemme 2013. Petter Northug etter gullet på 15 k (Foto: GIAMPIERO SPOSITO/Reuters)

Liker å trene alene
Ski-esset legger ikke skjul på at han liker å trene alene.

– Fra jeg startet på skolen handlet livet mitt om én ting, og det var å bli best mulig på ski. Jeg har alltid vært glad i å trene for meg selv og alltid søkt nye utfordringer, sa Northug.

– Treningen skal være pri én. Jeg får nå en enda friere rolle til å legge opp hverdagen selv, sa han.

– Taper du noe på å ikke være en del av landslaget?

– Ja, sportslig sett så er du sammen med den beste treningsgruppen i landet på landslaget. Det er et utrolig høyt nivå på landslaget. Den matchingne får du ikke når du står alene, svarte han.

LES OGSÅ: Se ekspertene debattere Northugs exit

– Nei, jeg er veldig klar for hvordan jeg skal legge det opp. Det handler om å gå fort på ski til syvende og sist. Det er det som teller

– Vil gjøre som før
– Er du blitt så god at du ikke trenger landslaget mer?

– Det blir feil å si det. Jeg har hele tiden hatt utviklingen på landslaget og trent med folk som er bedre enn meg på ting jeg må utvikle meg på.

– Hva vil du gjøre annerledes nå?

– Treningsmessig så bygger jeg opp året som før. Jeg har funnet en fin mal med tanke på det å prestere i høyden. Førsteprioritet er å være mye i høyden, fastslo han.

– Du er ikke redd for det skal bli for fritt?

– Nei, jeg er veldig klar for hvordan jeg skal legge det opp. Det handler om å gå fort på ski til syvende og sist. Det er det som teller, varslet han.

– Skjønner Bjørgen
– Marit Bjørgen er kritisk til din private satsing?

– Nei, jeg skjønner hvorfor Marit sier det. Det er veldig eksklusivt å være på landslaget og det er den beste utviklingsarenaen for alle skiløpere, mente han.

– Har du fått tilbakemeldinger fra andre på skilandslaget?

– Jeg har ikke diskutert det med mange andre. Dette er vurderinger jeg har tatt, slo han fast.

LES OGSÅ: Kaggestad lunken til Northugs landslagsexit

TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)
TIL TOPPS: Petter Northug vant verdenscupen denne sesongen, men må nå belage seg på en kneoperasjon. (Foto: Anders Wiklund/Ap)

– Han har angrefrist
Åge Skinstad understreker at Northug kan vende tilbake på landslaget når som helst.

– Han har angrefrist, sa Skinstad.

Northug har blant annet sikret seg ni VM-gull og tre VM-sølv i løpet av sin karriere. Han har også vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger.

DEBATT:
Riktig av Northug å satse alene?